Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

“Είμαστε μαζί στο κράτος, ποτέ απέναντι γιατί έτσι πρέπει να γίνεται”

“Είμαστε μαζί στο κράτος, ποτέ απέναντι γιατί έτσι πρέπει να γίνεται”

Νωρίτερα το πρωί έξω από μεγάλο υπερκατάστημα του Αγρινίου έγινα μάρτυρας μιας εντυπωσιακής συζήτησης μεταξύ πολίτη και αστυνομικού. Οι άνδρες της Αστυνομίας φρουρούσαν την χρηματαποστολή που εκείνη την ώρα είχε φτάσει για να εφοδιάσει το ΑΤΜ έξω από το μεγάλο κατάστημα.

Ένας από τους αστυνομικούς βλέπει μια νεαρή ρομά, η οποία ζητιανεύει με τα παιδιά παραμάσχαλα, να προσπαθεί να φύγει από το μέρος, προφανώς φοβούμενη για το τι θα της πουν οι άνδρες της Αστυνομίας. Καθώς περνάει από δίπλα του ο αστυνομικός της δίνει ένα σακουλάκι με κάτι από τον φούρνο που μάλλον έχει πάρει νωρίτερα: “Δώστε τα στα παιδιά”, της λέει. Εκείνη λέει “ευχαριστώ” κι απομακρύνεται.

Ένας πολίτης όμως που βλέπει την σκηνή δεν συμφωνεί και πολύ με την κίνηση αυτή ή, ίσως, γενικότερα με την παρουσία της τσιγγάνας και την όλη εικόνα, με τα παιδιά κλπ. Ξεκινάει να πιάσει κουβέντα με τον αστυνομικό του στυλ “τι σας βάζουν να κάνετε” και “τι πράγματα είναι αυτά” και “οι πολιτικοί σας δίνουν εντολές και ίσως δεν θα έπρεπε να τους ακούτε”… και τα γνωστά που έχουν προσδώσει στους νοικοκύρηδες τον χαρακτηρισμό του “νοικοκυραίου”.

Οπότε, προς τιμήν του, ο αστυνομικός, κόβει μαχαίρι την κουβέντα λέγοντας: “Κύριε, εμείς είμαστε αστυνομικοί, δεν είμαστε απέναντι ούτε στις κυβερνήσεις ούτε στους πολίτες, εμείς είμαστε μέσα στο κράτος και μαζί με σας γιατί αυτή είναι η δουλειά μας κι έτσι πρέπει να γίνεται”!

Και φυσικά παύει κάθε συζήτηση, πριν ξεστρατίσει. Δεν ξέρω, ως αυτόπτης μάρτυρας, πολύ το χάρηκα το σκηνικό. Μακάρι να εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί να απαντούν έτσι, κοφτά, επικαλούμενοι το καθήκον και εντελώς απο-πολιτικοποιημένα, όχι απολίτικα.

Μην ξεχνάμε ότι η απο-πολιτικοποίηση του δημοσίου είναι ζητούμενο στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Μακάρι, τουλάχιστον οι ένστολοι, να ξέρουν να απαντούν έτσι στο γιατί βοηθούν τον κάθε πολίτη (ακόμη και τον “μικροπαραβατικό”) ή στο γιατί επιβάλλουν την τάξη.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Μάχιμος

    Αγαπητέ συντάκτη . Χαίρομαι που επιτέλους μέσα στον ορυμαγδό των ημερών υπάρχει και κάποιος άνθρωπος της δημοσιογραφίας που προβάλει ένα θετικό γεγονός για τον Έλληνα αστυνομικό . Θέλω να σας βεβαιώσω πως ο Έλληνας αστυνομικός , στο σύνολό του, σκοπό και στόχο του έχει την προάσπιση των πολιτών αυτής της χώρας ότι εθνικότητας και φυλής να είναι. Οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης και ειδικότερα της πιο αδύναμης . Το σύνολο των πολιτών θέλει τον Έλληνα αστυνομικό δίπλα του και σας διαβεβαιώνω ότι το φιλότιμο του Έλληνα αστυνομικού τροφοδοτείται από την αγάπη του απλού κόσμου όταν αυτός βρίσκει αποκούμπι στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Δυστυχώς όμως , κάποιοι δεν θέλουν το Αστυνομικό Σώμα απρόσκοπτο από πολιτικά παιχνίδια και το εμπλέκουν συνεχώς με αποτέλεσμα ο Έλληνας αστυνομικός να φαίνεται ως ο δυνάστης των απλών ανθρώπων και προστάτης των δυνατών . Το αντίθετο , θα πρόσθετα , εφόσον και ο Έλληνας αστυνομικός είναι μέρος του απλού κόσμου και ταλανίζεται και ο ίδιος από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας , αλλά ο όρκος που έχει δώσει τον αναγκάζει να λειτουργεί μερικές φορές και φαινομενικά ενάντια στον πολίτη .

  2. RIPT

    Άμα όμως σταματήσει ο “νοικοκυραίος” να πληρώνει… να δεις μαθήματα δημοκρατίας και μάζεμα του ψωμιού από καταή, κύριε αρθογράφε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.