Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

«Μέχρι και 6 ώρες η διακομιδή ασθενούς στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία»

«Μέχρι και 6 ώρες η διακομιδή ασθενούς στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία»

ασθενοφόρο«Ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς που ξεπερνά τις 6 ώρες, είναι στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας κ. Αλέξης Καρδαμπίκης σε επιστολή του προς την πολτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα τονίζει πως ο Σύλλογος και άλλοι Ευρυτανικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι η Δυτική Ευρυτανία στερείται παντελώς επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.
Στην επιστολή τονίζεται πως μετά από διαδοχικές επιστολές και συναντήσεις που είχε ο Συλλογός με τους δύο Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ, έλαβε την δέσμευση ότι στελέχη του ΕΚΑΒ θα επισκεφθούν την Ευρυτανία και ότι άμεσα θα βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα . Δυστυχώς και παρά τις δεσμεύσεις και παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα και τις συνεννοήσεις, αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.
«Το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και μόνο για λίγες μέρες όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τη συνήθη βέβαια συνοδευτική φράση προς στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντα, “ήταν πολύ βαριά, θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς”. Μέχρι η επίσημη πολιτεία να δει το πρόβλημα, την εκτίμηση της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού την κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι διακομιδές γίνονται με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτερ κλπ.», αναφέρει ο κ. Καρδαμπίκης.
Ενδεικτικά σημειώνει ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας ή το Νέο Αργύρι, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κάνει τουλάχιστον 6 ώρες. Τρείς ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και τρείς ώρες να γυρίσει. Δηλαδή δύο ώρες περισσότερο από όσο κάνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Στη Δυτική Ευρυτανία, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων γιατρών, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Καθημερινά διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των πολιτών και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και περιστάσεων που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το κράτος είναι εντελώς ανύπαρκτο..
Ο κ. Καρδαμπίκης βλέποντας αυτή την δραματική κατάσταση, και γνωρίζοντας την νομοθετική ρύθμιση της δικιάς σας κυβέρνησης (ν.4368/2016) και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα, προτείνει τα εξής:
-Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία και να στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας . Μέχρι να διοριστεί ή μετατεθεί μόνιμο προσωπικό, επικουρικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες, μετά από ταχύρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.
-O τόπος στέγασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επιλεγεί αποκλειστικά με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων.
-Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Άπο το πιο απομακρυσμένο νησί μέσα σε δυο ώρες είσαι σε μεγάλο Νοσοκομείο, σε μας για να φθάσεις στο κοντινότερο Νοσοκομείο θέλεις 6 ώρες.
«Επειδή όλοι και όλα όπως λέτε, κρίνονται εκ το αποτελέσματος, ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και να βρεθεί λύση στο δίκαιο πρόβλημά μας», καταλήγει ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.