Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος της Κοινότητας της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, Γρηγόρης Χασιώτης.
Ο καθαρισμός-κοπή χόρτων που έγινε πρόσφατα στις άκρες της Εθνικής Οδού… αποκάλυψε ένα σωρό πεταμένων σκουπιδιών. Αντικείμενα κάθε είδους, πλαστικά, χαρτιά, μπουκάλια.
Αντικείμενα που ως επί το πλείστον καταλήγουν εκεί από διερχόμενα οχήματα, των οποίων οι επιβάτες δεν έχουν την ευσυνειδησία και την υπομονή να κρατήσουν τα σκουπίδια μέσα στο αμάξι τους μέχρι να κατεβούν και να βρουν κάδο να τα πετάξουν.
«Φίλε οδηγέ, δεν είναι ντροπή να μαζέψεις τα σκουπίδια στο αυτοκίνητό σου και να τα πετάξεις σε ένα κάδο στο τέλος της διαδρομής σου. Ντροπή είναι αυτές οι εικόνες…» σημειώνει ο κ. Χασιώτης.
Εύστοχα, θα σχολιάσει η στήλη…
5 Σχόλια
Δυστυχώς το φαινόμενο είναι γενικό και δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Μεγάλης Χώρας. Η ίδια εικόνα προέκυψε μετά την κοπή των χόρτων στον δρόμο από εργατικές σταδίου προς Δοκίμι, αλλά και παραπλεύρως όλου του επαρχιακού οδικού δικτύου.
Είναι πρόβλημα παιδείας και οικογενειακής ανατροφής. Τα σχολεία παρά τις δράσεις τους σε θεωρητικό επίπεδο, όταν έρθει η ώρα της δράσης στο πεδίο αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις των γονέων που δε θέλουν τα παιδιά τους “σκουπιδιάρηδες”. Πολλοί γονείς αποτελούν αρνητικό παράδειγμα πετώντας οι ίδιοι εκτός αυτοκινήτου ό, τι δε χρειάζονται.
Για τις δύο προαναφερόμενες περιοχές μεγάλη ευθύνη γι αυτή την εικόνα έχει η ρομά κοινότητα που διέρχεται απ αυτούς τους δρόμους και τους θεωρεί πεδίο απόρριψης σκουπιδιών.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Δύσκολη η απάντηση. Να απαγορευτεί το take awy; Είναι μια κάποια λύση αλλά μ αυτό πλήττονται οι επαγγελματίες και όσοι το προτιμούν αλλά φροντίζουν να προστατεύουν το περιβάλλον.
Να αναγράφεται πάνω στο ποτήρι και το μπουκάλι με ανεξήτιλο μαρκαδόρο το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, ώστε να έχει ταυτότητα και το σκουπίδι του;
Να έχουν οι συσκευασίες το barcode του καταστήματος που τα πούλησε;
Ναι αλλά εσύ τι έκανες για αυτό???αλλά ξέχασα !!!!καθαρίζεις την πλατεία!!!
Φυσικά και το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους, παρόλα αυτά η μέρος της ευθύνης παίρνει και ο δήμος όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου υπολειτουργούν. Εάν από κάποια σημεία πέρναγε πολύ συχνά συνεργείο καθαρισμού δεν θα έφτανε σε πολλά μέρη η κατάσταση σε αυτά τα τραγικά επίπεδα που είναι τώρα (φυσικά δεν βάλω κατά των εργαζομένων αλλά σε αυτούς που σχεδιάζουν και είναι υπεύθυνοι για να λειτουργούν οι υπηρεσίες σε ανεκτά επίπεδα)
Η γνωστή ράτσα με κάτι αγροτικά παει τα χαρτια να τα ανακυκλωσει εκει πιο κατω και τα περισσότερα φευγουν στο δρόμο….
Παραχει γίνει το καπο στη μεγάλη χώρα…λες και κύρηξαν πολεμο στον Δήμαρχο και στους τοπικούς…έλεος πια…..!