Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Μεγάλη δημοσιότητα στο Βέλγιο για μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Αγρίνιο

Η “αρπαγή ανηλίκου”, η σύλληψη του πατέρα, η δίκη  στο Αγρίνιο και η “Διεθνής Σύµβαση της Χάγης”

Το ενδιαφέρον της βελγικής κοινής γνώμης προκαλεί μια οικογενειακή ιστορία που διαδραματίζεται παράλληλα στη χώρα τους και στο Αγρίνιο.

Βασικός πρωταγωνιστής της ο Wouter Waumans, ο άνδρας που την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στο Αεροδρόμιο του Ακτίου όταν επιχείρησε να επιστρέψει στη χώρα του έχοντας ωστόσο μαζί του τον γιο του χωρίς τη συγκατάθεση της μητέρας του παιδιού.

Οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν και συνέλαβαν τον 46χρονο Βέλγο μετά την καταγγελία της Αγρινιώτισσας εν διαστάσει συζύγου-συζούσαν για χρόνια στο Βέλγιο- και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή ανηλίκου.

Ο 46χρονος θεωρώντας ότι έχει την επιμέλεια του παιδιού -με βάσει δικαστική απόφαση του Βελγίου- ήρθε μέχρι το Αγρίνιο για να πάρει το γιο του αλλά κατέληξε να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στη Δικαιοσύνη.

Κάθισε λοιπόν , την περασμένη Πέμπτη, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου και η απόφαση ήταν να αφεθεί ελεύθερος διότι προσκόμισε στο δικαστήριο απόφαση του περασμένου Μαΐου βελγικού δικαστηρίου η οποία φέρεται να του αναθέτει την επιμέλεια.

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου Βελγίου κηρύχθηκαν αρμόδια τα δικαστήρια της χώρας αυτής διότι εκεί ήταν η τελευταία κοινή κατοικία της οικογένειας και οι σύζυγοι είχαν ήδη επιλέξει τη δικαιοδοσία του Βελγίου για τη λύση του γάμου έχοντας δύο παιδιά.Το δικαστήριο του Αγρινίου ανέβαλε για τις 2 Οκτωβρίου την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Wouter Waumans επέστρεψε στη χώρα του και την πόλη του το Τόνγκερεν χωρίς τον γιο του μεν αλλά τουλάχιστον γλίτωσε την καταδίκη στην Ελλάδα για αρπαγή ανηλίκου. Η ιστορία του αυτή έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στο Βέλγιο και έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr εξάλλου η κυβέρνηση του Βελγίου έχει στρέψει την προσοχή της στο ζήτημα και η πρεσβεία του στην Αθήνα ζητά πληροφορίες για την υπόθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου εξάλλου φιλοξενούν δηλώσεις του
Wouter Waumans που περιγράφει ως εφιάλτη όσα βίωσε κατά τη σύλληψη του στην Αιτωλοακαρνανία που του απέτρεψε να πάρει το γιο του στο Βέλγιο.

Δηλώνει πως θα εντείνει τον αγώνα για την επιμέλεια του παιδιού και βασίζει τις ελπίδες του στη ∆ιεθνή Σύµβαση της Χάγης για τα αστικά θέµατα γύρω από τη διεθνή απαγωγή παιδιών. Η σύμβαση της Χάγης στοχεύει στο να διασφαλίσει την άµεση επιστροφή των παιδιών που µετακινήθηκαν ή κατακρατήθηκαν παράνοµα σε ένα από τα συµβαλλόµενα κράτη αλλά και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώµατα της επιµέλειας και επικοινωνίας που υφίστανται κατά το δίκαιο ενός από τα συµβαλλόµενα κράτη, θα είναι σεβαστά και στα άλλα.

‘Όπως και να έχει η υπόθεση έχει νομικό ενδιαφέρον και ενδεχομένως ο Βέλγος με τη δημοσιότητα επιχειρεί να κινητοποιήσει τις αρχές της χώρας του και να αποτελέσει έναν μοχλό πίεσης. Το δικαστήριο του Αγρινίου είναι αυτό όμως που θα αποφασίσει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.