Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Την νύχτα της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Οκτώβρη έβρεχε ασταμάτητα στην περιοχή της Κοινότητας Πετρώνας Αμφιλοχίας.
Βροχή που θύμισε παλιότερες, όταν έγιναν πλημμύρες, παρασύρθηκαν ξύλινα και συρμάτινα γεφυράκια και καταστράφηκαν «περάσματα» στα ρέματα. Όπως αυτή στις 10 Οκτώβρη του 2002.
Αν ζούσαν οι παλιότεροι θα μας έλεγαν αν η τωρινή κατεβασιά ήταν μεγαλύτερη ή όχι από αυτή του 1922, που έθαψε τον νερόμυλο του παππού μου Δημήτρη Τσατσαρώνη στις Βούλτσες.
Το νερό που έπεσε στην λεκάνη απορροής της Πετρώνας, μια περιοχή περίπου 32 χιλιάδες στρέμματα, ήταν πολύ περισσότερο από ότι έπεσε στα βορειότερα χωριά του Ορεινού Βάλτου.
Η μεγάλη «κατεβασιά» έφθασε στην Γέφυρα Βέργας, εκεί που ενώνεται το Βουλτσόρεμα με τον Ίναχο ποταμό, στις 07:30 το πρωί του Σαββάτου.
Είχε πρωτοφανή όγκο και έκανε τον Ίναχο να «κάνει προς τα πίσω»!
Παρατηρώντας πάνω από την πέτρινη γέφυρα της Βέργας, σε μια απόσταση 200 μέτρα από την σμίξη του ρέματος με τον ήδη κατεβασμένο, με σχετικά μικρή κατεβασιά Ίναχο, τα νερά του πήγαιναν προς τα πάνω!
Σχηματίστηκε μια λίμνη από την γέφυρα και κάτω με στάσιμα νερά όπου επέπλεαν πλαστικά δοχεία, φελιζόλ, σακούλες λιπασμάτων και σάπιοι κορμοί από πλατάνια…
Η ορμή του Βουλτσορέματος κράτησε μιάμιση ώρα, και όταν άρχισε να πέφτει η στάθμη του, «ξεκίνησαν» τα νερά του Ινάχου να κυλούν προς τα κάτω.
Ήταν μια «τυχερή» πλημύρα για την περιοχή της Βέργας γιατί αν είχε βρέξει το ίδιο και προς τα πάνω χωριά, η στάθμη του νερού από τις κατεβασιές Βουλτορέματος και Ινάχου θα «έβρισκε» αντίσταση στην 45μετρη τσιμεντένια γέφυρα της Βέργας και τα νερά θα «γκιόλιαζαν» προς τα πίσω πνίγοντας όλον τον κάμπο…
(Βέβαια η γέφυρα δεν μπορεί να ψηλώσει, μπορεί όμως η κοίτη του ποταμού να βαθύνει σε αρκετό μήκος).
Αυτό το «φαινόμενο» συμβαίνει κάθε φορά, καθώς και τα δυο ποτάμια έχουν μπαζωθεί από την «εύκολη» απόρριψη των μπάζων, από τις εταιρείες που κατασκεύασαν νέους και διάνοιξαν τους ήδη υπάρχοντες δρόμους στην δεκαετία του 1960.
Βέβαια έκτοτε τις επόμενες δεκαετίες δαπανήθηκαν πολλά λεφτά για την διάνοιξη του ποταμού Ινάχου. Χωρίς όμως αποτέλεσμα ανάλογο με τα χρήματα…Και φυσικά δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.
Οι «μικρομπουλτόζες» των διάφορων εργολάβων ποτέ δεν ξεμπάζωσαν το ποτάμι στα δύσκολα σημεία, καθώς ποτέ δεν έφθασαν εκεί, μια και δεν υπήρχε…αμαξιτός δρόμος. Ποτέ δεν έγινε μεταφορά μπάζων. Απλώς τα σώριαζαν στις όχθες του ποταμού και αυτά ξανακύλαγαν τα επόμενα χρόνια με τις κατεβασιές στην κοίτη του ποταμού.
Πάντα περιορίζονταν το υποτυπώδες ξεμπάζωμα εκεί που ήταν εύκολη η πρόσβαση και πάνω από όλα «ορατή», μέσα από τα αυτοκίνητα των «επιθεωρητών». Που κανείς τους δεν είχε το φιλότιμο να περπατήσει εκεί που υπήρχαν τα προβλήματα.
Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Βέργα, από το Δημοτικό είχα βυθομετρήσει όλα τα «βυράγγια» όπου έκανα μπάνιο. Υπήρχαν βάθη από 2 έως 10 μέτρα. Αυτά τώρα δεν υπάρχουν. Είναι γεμάτα με πέτρες. Όποιος δεν πιστεύει ας κατέβει στο ποτάμι να δει τις τρύπες από τα φουρνέλα πάνω τους. Όταν γίνονταν οι δρόμοι, οι μπουλτόζες έσπρωχναν τις πέτρες στον γκρεμό, τόσο απλά και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όπως συνεχίζει να γίνεται όταν καθαρίζουν οι φορτωτές τα ρείθρα του δρόμου…(σωστή απόρριψη με φορτηγά αυτοκίνητα γίνεται μόνο εκεί που ο δρόμος συνορεύει με χωράφια και ο ιδιοκτήτης…καιροφυλαχτεί!).
Τα τελευταία 12 χρόνια μόνο τρεις Δημοτικούς έχω δει να λασπώνουν τα παπούτσια τους και να περπατάνε μισό χιλιόμετρο, εκεί που δεν πάει αμάξι. Τον Γιώργο Αλπό, τον Κώστα Κοπίδη και τον Νίκο Νίκα. Και έδωσαν επί τόπου άμεσες λύσεις, όσο μπορούσαν ο καθένας. Όταν κάποιος άλλος που περίμενα ώρες επί πολλές ημέρες με ρώτησε πόσο μακριά είναι το «πρόβλημα» και του είπα 70 μέτρα, είπε ότι ήταν πολύ μακριά. (τον περίμεναν για…γεύμα στου «Αυφαντή» και πέρασε η ώρα…). Η αλήθεια πρέπει να λέγεται…
Η σημερινή κατεβασιά του Βουλτσορέματος στην Πετρώνα απέκλεισε και στάνες που δεν έχουν «κανονικούς» χαλικοστρωμένους δρόμους με γεφύρια.
Εύχομαι η επόμενη μεγάλη βροχή να πέσει πάλι «μονόπλευρα», σειρά έχει το βόρειο τμήμα του Ορεινού Βάλτου. Γιατί αν βρέξει και στην «άλλη πλευρά» προς την Πετρώνα, όταν συναντηθούν οι κατεβασιές θα ξαναπλημμυρίσει η περιοχή από την Βέργα μέχρι την Ποδογορά.
Α.Κ.Κ.