Σε μια οργανωμένη και λιτή εκδήλωση, στην Αθήνα , έγινε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, η παρουσίαση του τρίτομου έργου του καθηγητή – Ιστορικού Γεωργίου Φερεντίνου για την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδος 1920 – 1950. (5ος, 6ος, 7ος)
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, αίθουσα Αντώνης Τρίτσης. Oργανώθηκε από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ)
Το έργο παρουσιάζει τα γεγονότα από τον Απρίλιο του 1939 μέχρι τον Οκτώβριο του 1940(5ος τόμος), τα γεγονότα του πολέμου με την Ιταλία(6ος τόμος) και τα γεγονότα από το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά μέχρι την κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του άξονα(7ος τόμος). «Και όλα αυτά τεκμηριωμένα δι΄αδιάσειστων στοιχείων εκδεδομένων και ανεκδότων.
Ο συγγραφέας συναισθανόμενος την «ευθύνη όλων, ιδίως των πνευματικών ανθρώπων», ασχολήθηκε με «την καταγραφή της Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδος», αφενός γιατί «πρέπει να διαφυλάξουμε την Ιστορία του τόπου μας και αφετέρου γιατί οφείλουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και τους Ιστορικούς μας ορίζοντες, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει μέσα από αδιάψευστα και τεκμηριωμένα γεγονότα, την Ιστορία της Ελλάδος».
Το υλικό του βιβλίου προκαλεί θαυμασμό, για την πανεπιστημιακού επιπέδου γραφή, αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμούς.
Η όλη δομή του βιβλίου είναι άριστη και αποτελεί μια παρακαταθήκη για τις παλαιότερες και νεότερες γενιές, ώστε οι νέοι μας να πλουτίζουν τις γνώσεις τους και να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα της Ιστορία μας.
Ομιλητές στην παρουσίαση των τριών τόμων ήταν o καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου. Μίλησε για τον πέμπτο τόμο αναλύοντας τα γεγονότα, εκθειάζοντας την επιστημονική γραφή του συγγραφέα και την επίμονη τεκμηρίωση των γεγονότων, που κάποια από αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Μίλησε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πιτσινέλης. Μίλησε για τον 6ο και 7ο τόμο και την άρτια καταγραφή και με επιστημονική τεκμηρίωση των γεγονότων της χρονικής περιόδου έως την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς.
Και οι δυο καθηγητές καθήλωσαν τους παραβρισκόμενους, με τις γνώσεις τους και τη ικανότητα να μεταφέρουν στο ακροατήριο, με λίγα και κατανοητά λόγια, το περιεχόμενο των βιβλίων και τις προθέσεις του συγγραφέα.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό ο Προέδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κος Παναγιώτης Χολής, ο Προέδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κος Δημήτρης Στεργίου και ο κος Κώστας Καρούσος, πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας Χρυσόστομος Πατούλας, ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα και τα προηγούμενα έργα του.
Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ. Θανάσης Παπαθανάσης (ΝΔ) και κα Χριστίνα Σταρακά (ΠΑΣΟΚ), ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο πολιτευτής κ. Γιάννης Μουρτζιάπης (ΠΑΣΟΚ), αρκετοί συμπολίτες μας φίλοι του βιβλίου, εκπρόσωποι συλλόγων, Προέδροι Ομοσπονδιών, εκπρόσωποι τεχνών και των γραμμάτων και O Πάτερ Βασίλειος Πόπης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πολιούχου Πειραιά
Το βιβλίο εξέδωσε η ΠΑΝ.ΣΥ.
Φωτογραφική κάλυψη: Γιώργος Τσέλιος και xiromeronews