Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον μηχανισμό εξάπλωσης του καρκίνου

Μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον μηχανισμό εξάπλωσης του καρκίνου
53F3CFFD23010CD728772AE3F81D3316Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν νέα στοιχεία για τον τρόπο που τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται στο σώμα, βασιζόμενα στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη των καρκινικών μεταστάσεων.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ανακάλυψε ότι τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται στην ακαμψία του περιβάλλοντός τους και η ικανότητά τους να μετακινούνται εξαρτάται από αυτό ακριβώς το περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες ποικίλουν, από τον άκαμπτο οστικό ιστό έως τον μαλακό λιπώδη ιστό, με ενδιάμεσο τον μυϊκό ιστό.

«Στα κύτταρα δεν αρέσουν οι ακραίες καταστάσεις και έτσι αναζητούν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Αν κάνουμε τα καρκινικά κύτταρα να πιστέψουν ότι το περιβάλλον δεν είναι καλό για να μεταναστεύσουν, τότε μπορούμε να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους», εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Οντ, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Μασονικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Δρ Οντ και οι συνεργάτες του συνέκριναν κύτταρα που είχαν συλλέξει από ασθενείς με εγκεφαλικό καρκίνο με κινητικά αλλά φυσιολογικά κύτταρα από εμβρυονικούς εγκεφάλους νεοσσών. Έκαναν πέντε διαφορετικά πειράματα που περιλάμβαναν περιβάλλοντα με έξι διαφορετικά επίπεδα ακαμψίας. Επίσης, έλεγξαν τις επιδράσεις δύο διαφορετικών αντικαρκινικών φαρμάκων στην κυτταρική κινητικότητα.

Τα καρκινικά κύτταρα έδειχναν να προτιμούν ένα σταθερότερο περιβάλλον. Στη συνέχεια οι ερευνητές επιβράδυναν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακά δισκάκια και παρατήρησαν ότι συμπεριφέρονταν όπως τα αυτοκίνητα. Έχουν κινητήρες που παράγουν δύναμη και συμπλέκτη που μεταφέρει αυτή τη φόρα σε δομές που αγκαλιάζουν τον ιστό πάνω στον οποίο κινούνται. Όταν το περιβάλλον είναι αρκετά σκληρό, μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο συνδυασμός των δύο αντικαρκινικών φαρμάκων ανέκοπτε τον κινητήρα και τον συμπλέκτη των καρκινικών κυττάρων και επομένως εμπόδιζε την κινητικότητά τους.

«Χρησιμοποιήσαμε την Μηχανολογία για να λύσουμε ένα βιολογικό πρόβλημα, ελπίζοντας να αποκομίσουμε στο μέλλον πρακτικό όφελος για τους ασθενείς», σχολιάζει ο Δρ Οντ.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να βελτιώσουν τα αντικαρκινικά εμβόλια ώστε να ενθαρρύνονται τα αντικαρκινικά κύτταρα να βρίσκουν ευκολότερα τον δρόμο τους προς τους όγκους και να τους εξοντώνουν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.