Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ενδιαφέρουσα μελέτη: έτσι η Τριχωνίδα θα γίνει μεγάλο οικολογικό πάρκο

Ενδιαφέρουσα μελέτη: έτσι η Τριχωνίδα θα γίνει μεγάλο οικολογικό πάρκο

Το γραφείο αρχιτεκτόνων “ΠΟLITY architects” ,σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποίησε έρευνα/μελέτη που στοχεύει στην δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά πάρκα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, δεδομένης της θέσης της Τριχωνίδας στην ενδοχώρα της Αιτωλοακαρνανίας, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης κυριαρχεί ο έντονα αγροτικός χαρακτήρα της.

Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη στρατηγικών για την βιώσιμη και κατά το δυνατόν ισόρροπη ανάπτυξη του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής με την ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας του σπάνιου οικοσυστήματος της.

Οι κύριοι στόχοι της έρευνας και  μελέτης μας για την λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή είναι:

  • η αποκατάσταση του τοπίου στα σημεία ανθρωπογενούς επεμβάσης που έχουν συμβάλλει στην αλλοίωση του και η ανάδειξη του ευρύτερου λιμναίου οικοσυστήματος.
  • η επαναφορά της ισορροπίας του φυσικού οικοσυστήματος, με παρεμβάσεις για τον εμπλουτισμό και την προσαρμογή της χλωρίδας και της πανίδας.
  • η ενίσχυση της προσβασιμότητας από και προς την παρόχθια ζώνη της λίμνης με κάθετες συνδέσεις από κάθε παραλίμνιο οικισμό.
  • η δημιουργία περιμετρικού παρόχθιου οδικού άξονα ήπιας κυκλοφορίας για την χρήσης αναψυχής από πεζούς και δικυκλιστές.
  • η προσφορά ποικίλων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και ήπιας αναψυχής, με στόχο την ανάδειξη του τόπου ως οικοτουριστικού

Δεδομένης της προτεινόμενης αναμόρφωσης και αποκατάστασης του τοπίου της περιοχής, με σκοπό να αποτελέσει ένα πρότυπο Οικοτουριστικό Πάρκο, προτείνεται ο χαρακτηρισμός του ως ΤΙΦΚ, με σκοπό τον καθορισμό των απαραίτητων όρων δόμησης στην άμεση περιοχή, τη βέλτιστη διαχείριση και ρύθμιση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, καθώς και την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος και τοπίου.

Το προτεινόμενο ΤΙΦΚ προτείνεται να καλύψει το σύνολο της λίμνης έως και την παραλίμνια περιοχή, ενώ για λόγους καλύτερης προστασίας προτείνεται επίσης να περιλάβει και τους οικισμούς Πετρωχωρίου, Σιταράλωνων και Παραβόλας.

Η ανάδειξη της περιοχής σε Οικο-τουριστικό Πάρκο, αλλά και σε ήπιο τουριστικό πόλο θα πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο την ένταξή του στα δίκτυα τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σημαντική είναι και η διασύνδεση με τα γύρω πολιτιστικά μνημεία, τα οποία εντοπίζονται τόσο εντός οικισμών όσο και στην ύπαιθρο.

 

Αναλυτικά η μελέτη όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:

Στατηγικός Σχεδιασμός Λίμνης Τριχωνίδας

Αρχιτέκτονες:

© ΠOLITY

Ερευνητική & Σχεδιαστική Ομάδα (φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών):

Γιούλη Αναγνωστάκη, Ειρήνη Ανδρή, Ναταλία Σωτήρχου, Αθηνά Ξενούλη

Σύμβουλοι: Αθανάσιος Πετράκος, Χριστίνα Νικολακοπούλου, Πραξιτέλης Λύκος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.