Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Μεσολόγγι-Αγρίνιο: αυτά βλέπουν οι εκάστοτε κυβερνώντες…

Μεσολόγγι-Αγρίνιο: αυτά βλέπουν οι εκάστοτε κυβερνώντες…

Κοινό μέτωπο σε επίπεδο νομού σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις για το Πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρξε…

Άλλα επιδιώκει το Μεσολόγγι άλλα το Αγρίνιο. Ποτέ δεν υπήρξε ενιαία φωνή, ποτέ δεν κάθισαν όλοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου στο ίδιο τραπέζι.

Διαχρονικά η υποβόσκουσα κόντρα των δύο πόλεων ναρκοθετούσε κάθε προσπάθεια για δυναμική στάση απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν χθες. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου απέφυγε τη συνάντηση των δημάρχων στο Αγρίνιο και οργάνωσε δική του στο Μεσολόγγι. Μην φανεί δηλαδή πως σύρεται ως κομπάρσος…

Την ίδια μέρα δηλαδή στις δύο πόλεις του Νομού που φιλοξενούν πανεπιστημιακά τμήματα έγιναν δυο διαφορετικές συσκέψεις, με διαφορετικές στοχεύσεις.

Ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή στο campus του Μεσολογγίου ζητούν οι μεν, αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (με έδρα στο Αγρίνιο εννοείται) οι δε…

Και οι βουλευτές το χαβά τους. Ούτε  μια κοινή διακομματική δήλωση δεν σκέφτηκαν να κάνουν.  Επιλεκτική μνήμη ο καθένας, του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν τον Γαβρόγλου, της ΝΔ ξεχνούν τον Αρβανιτόπουλο. Ξεχνούν πως διαχρονικά η Αιτωλοακαρνανία είναι η αδικημένη στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτά βλέπουν οι κυβερνώντες  και μας γράφουν… Εδώ, θα πείτε, κάποτε έβαλαν την Αιτωλοακαρνανία σε Περιφέρεια με έδρα την Αχαΐα για χάρη του Κουτσόγιωργα, στο Πανεπιστήμιο θα κολλήσουν…

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Αρθούρος

  Έχω γράψει επανειλημμένα ότι η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είχε ήδη υποδειχτεί από τις αποσπασματικές απόπειρες των διαφορετικών κυβερνήσεων γιά τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Στο Μεσολόγγι το ΤΕΙ, στο Αγρίνιο μία Σχολή Διοίκησης Οικονομίας. Βέβαια, η αρχική εγκατάσταση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αγρίνιο κι ο σχεδιασμός των ονειροπόλων του ΠΑΣΟΚ τόσο στο ΤΕΙ του Μεσολογγίου όσο και γιά την Οικονομική Σχολή του Αγρινίου ανατράπηκε πριν ακόμα υλοποιηθεί. Αυτό έγινε με το σαμποτάρισμα από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 1998 που έφεραν την Οικονομική Σχολή στο Ρίο.
  Από τότε δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών γιά χτίσιμο επαρκών και άξιων εγκαταστάσεων γιά τη νέα σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων που έγινε σ’ αυτές τις ταπεινές εγκαταστάσεις. Το περίεργο είναι ότι η υποκρισία κυριάρχησε από μέρους των καθηγητών που τα αντίστοιχα κτίρια που στεγάζουν τις σχολές των τμημάτων σε Αμαλιάδα, Αγρίνιο και Πύργο είναι κατά πολύ καλύτερες και ευρύχωρες από τα φτωχικά τολ του Ρίου. Βέβαια, ο στόχος είχε επιτευχθεί. Οι καθηγητές επέστρεψαν στα πλούσια σπίτια τους , γιά τις τρομακτικές ελλείψεις της σχολής θα μιλούσαν; Γιατί κανείς δε μιλά γι’ αυτό; Γιατί οι φοιτητές κάθε γενιάς που είναι λαλίστατοι αναπαράγοντας και πιπιλίζοντας τα συνθήματα της Αριστεράς που βέβαια προέρχονται κι αυτά από το αθηνοκεντρικό κράτος δεν αναφέρουν τίποτε γιά τις ανεπάρκειες των κτιρίων που κάνουν μάθημα; Μήπως γιατί κι εδώ η νυχτερινή πατρινή ζωή τους κλείνει τα στόματα, την ημέρα όμως είναι αφισοκολλητές και διαδηλωτές της κάθε αριστερής πρωτοβουλίας και ανησυχίας στο μεγάλο αστικό κέντρο της πόλης με τα μεγάλα φώτα;
  Επομένως, ο στόχος είναι α)μία σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Μεσολόγγι και 3 τμήματα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Επιστήμης Τεχνολογίας & Διατροφής και β)άλλη μία Σχολή Αειφορίας και Διοίκησης στο Αγρίνιο με 4 τμήματα: Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Αειφορικής Γεωργίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος. Στο Αγρίνιο επίσης θα εδρεύει άλλο ένα τμήμα το Γεωργικής Βιοτεχνολογίας ως παράρτημα της Σχολής του Μεσολογγίου.
  Δηλαδή, προτείνω την επανίδρυση του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, την επαναφορά του τμήματος Οικονομικών Επιστημών από την Πάτρα στο Αγρίνιο, την ίδρυση του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου, την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ και τέλος τη μετονομασία του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας σε Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας και τη μεταφορά του στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Στο Κουκούλι της Πάτρας θα εδρεύουν τα 3 τμήματα Διοίκησης τα οποία θα αποτελούν άλλη σχολή Διοίκησης.
  Το εγχείρημα και η πρόταση δεν υπακούουν σε τοπικιστικά-ρουσφετολογικά κριτήρια, αλλά η ύπαρξη δύο σχολών με παρόμοιο αντικείμενο υπάρχει και στη δομή άλλων πανεπιστημίων όπως του ΔΙΠΑΕ και των θεματικών πανεπιστημίων του λεκανοπεδίου.
  Όλες οι πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας να συνεργαστούν και να προωθήσουν προς την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο. Εκείνοι γνωρίζουν τις απαραίτητες υποδομές που διαθέτει η Π.Ε. όπως και τη χρηματοδότησή τους.

 2. Ανώνυμος

  Φοβερη διαπιστωση. Μονο η βιτρινα δε σας/μας νοιαζει, προβαλλοντας οτι ολα ειναι καλα, οτι δεν ειμαστε κομπλεξικοι πολιτες, φτανει που είμαστε διορισμενοι και πεφτει ο μισθος;
  Αυτο σας/μας νοιαζει. Ανεκαθεν.
  Κουλτουρα μηδεν
  Πολιτισμός μηδεν
  Κοινωνικη μορφωση μηδεν
  Βιτρινα, φαι, εφε άπειρο
  Να χαιρεστε/χαιρομαστε το νομό της σαπιλας του 17 αιωνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.