Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Μεσολόγγι: Εξώδικο από κατοίκους που καταγγέλλουν κίνδυνο νέας πλημμύρας

Μεσολόγγι: Εξώδικο από κατοίκους που καταγγέλλουν κίνδυνο νέας πλημμύρας

Για κίνδυνο νέας πλημμύρας στο Μεσολόγγι κάνουν λόγο κάτοικοι, με εξώδικη διαμαρτυρία τους, την οποία απέστειλαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Με αυτή καταγγέλλουν απαράδεκτη αδιαφορία όλων των υπευθύνων μηχανικών, των κατασκευαστικών εταιριών και των επιβλεπόντων μηχανικών για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

“Το έργο αυτό (σ.σ. Ιόνια Οδός), θα έπρεπε να κατασκευασθεί, όχι μόνο με αμέλειες, αλλά με εγκληματικές παράνομες κατασκευαστικές παραλείψεις, που οδηγούν σε καταστροφή περιουσιών και άμεση διακινδύνευση απώλειας ανθρώπινων ζωών” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην εξώδικη διαμαρτυρία τους.

Αναλυτικά το έγγραφο όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 • Τσίρκα Κωνσταντίνου του Παναγιώτη Δ.Ο.Υ. Γ΄ΠΑΤΡΩΝ, ιδιοκτήτη και αποκλειστικού κυρίου 100% των ιδιοκτησιών α) με αριθμό ΚΑΕΚ 011952104016  που βρίσκεται σε κατωφέρεια συνέχεια της ιδιοκτησίας με ΚΑΕΚ 011952104021 Καραλή Θεοδώρου εμβαδού 28.850 τ.μ. και β) με αριθμό ΚΑΕΚ 01195204049 συνέχεια του προηγουμένου, εμβαδού  763 τ.μ. με 464 μεγάλα ελαιόδεντρα καλαμών ηλικίας πλέον των 30 ετών, που βρίσκεται  στην ειδική θέση ΑΣΒΕΣΤΑΡΟΥΛΑ Περιοχής Δ.Δ. ΣΤΑΜΝΑΣ Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού Δήμου Μεσολογγίου, κατοίκου Δ.Δ. ΣΤΑΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
 • Καραλή Θεοδώρου του Ιωάννη Με Α.Φ.Μ. 071399462 Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, ιδιοκτήτη και αποκλειστικού κυρίου 100% της ιδιοκτησίας με αριθμό ΚΑΕΚ 011952104021, εμβαδού 12.759 τ.μ. με 250 μεγάλα ελαιόδεντρα καλαμών, ηλικίας πλέον των 30 ετών, που βρίσκεται  στην ειδική θέση ΑΣΒΕΣΤΑΡΟΥΛΑ Περιοχής Δ.Δ. ΣΤΑΜΝΑΣ Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού Δήμου Μεσολογγίου, κατοίκου Δ.Δ. ΣΤΑΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
 • Κοντούσια Αλεξάνδρας του Ιωάννη, Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου  κατοίκου Δ.Δ. Παπαδάτες  Αρακύνθου, Δήμου Αγρινίου, ιδιοκτήτριας 100% της ιδιοκτσίας με αριθμό ΚΑΕΚ 010212309001 εμβαδού περίπου 1.400 τ.μ. με 38 μεγάλα ελαιόδεντρα εντός αυτού ηλικίας άνω των 40 ετών, που βρίσκεται στη θέση «ΜΠΕΛΟΥΣΙ» της κτηματικής περιφέρειας Δημοτικού Διαμερίσματος Αιτωλικού, του Δήμου Μεσολογγίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
 • Χονδρογιάννη Σπυρίδωνα του Ιωάννη, ιδιοκτήτη με πλήρη κυριότητα 100% των ιδιοκτησιών με ΚΑΕΚ 010212306005 και ΚΑΕΚ 010212304003, κατοίκου Χαλικίου Αιτωλικού, Δήμου Μεσολογγίου που βρίσκονται στη θέση «ΜΠΕΛΟΥΣΙ» της κτηματικής περιφέρειας Δημοτικού Διαμερίσματος Αιτωλικού, του Δήμου Μεσολογγίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
 • Κλαδούχα Γεωργίου του Δημητρίου Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, ιδιοκτήτη και αποκλειστικού κυρίου με πλήρη κυριότητα κατά 100% των ιδιοκτησιών α) με αριθμό ΚΑΕΚ 010212221013 και β) με αριθμό ΚΑΕΚ 010212221014 επί της Εθνικού Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων στην ειδική θέση «Καμάρες» Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού Δήμου Μεσολογγίου, κατοίκου Καμάρες Αιτωλικού.
 • Κλαδούχα Χρήστου του Κωνσταντίνου Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, ιδιοκτήτη και αποκλειστικού κυρίου με πλήρη κυριότητα κατά 100% της ιδιοκτησίας με αριθμό ΚΑΕΚ 010212221022 επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων στην ειδική θέση «Καμάρες» Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού Δήμου Μεσολογγίου, κατοίκου Ελληνικών Δήμου Μεσολογγίου.

ΠΡΟΣ

 • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή  Αθήνα
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα Απόστολο – Πάτρα
 • Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου Δήμαρχο κ. Καραπάνο Νοκόλαο – Μεσολόγγι

ΘΕΜΑ:    «Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΘΑ «ΠΝΙΓΕΙ»  ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 2019, ΟΠΩΣ ΤΟ 2016, ΤΟ 2017, ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΑ».

ΑΙΤΙΑ: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Η ΝΕΑ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και δόθηκε στην κυκλοφορία,  αποτελεί πραγματικά ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, για την περιοχή μας, όπως και για όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Ευρώπη.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το έργο αυτό, θα έπρεπε να κατασκευασθεί, όχι μόνο με αμέλειες, αλλά με εγκληματικές παράνομες κατασκευαστικές παραλείψεις, που οδηγούν σε καταστροφή περιουσιών και άμεση διακινδύνευση απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Αυτό μάλιστα που καθιστά ακόμη περισσότερο εγκληματικό το γεγονός, είναι ότι, σε συνεχείς αναφορές και επισημάνσεις με εξώδικες προσκλήσεις πολλών συμπολιτών μας, προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν την ευθύνη, αρνούνται το πρόβλημα εξόφθαλμα και προκλητικά, αναφέροντας ψευδή στοιχεία, ακόμη και στο Υπουργείο Υποδομών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο, οφείλει το ίδιο με τους μηχανικούς του να πραγματοποιήσει αυτοψία και να διαπιστώσει το πρόβλημα και όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και δήθεν ανεξάρτητους μηχανικούς !!!!!

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Είναι γνωστό και προφανές, από κάθε μέσο λογικό άνθρωπο, ότι με τις προσχώσεις για την υπερύψωση και την διάνοιξη λόφων για την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, από το Ευηνοχώρι μέχρι την περιφέρεια Σταμνάς του Δήμου Μεσολογγίου, αποκλείσθηκε όλη η ανάντη περιοχή των βουνοπλαγιών, για τα όμβρια ύδατα, που πριν την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ τα όμβρια ύδατα αυτά, με ομαλό τρόπο διασκορπίζονταν σε όλη την έκταση και με τα υπάρχοντα ρέματα διοχετεύονταν σχεδόν ομαλά, προς τους φυσικούς τους αποδέκτες (χείμαρρους, Λιμνοθάλασσα).

Μετά την κατασκευή της ΝΕΑΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, οι κατασκευαστές αυτής, άφησαν σε περίπου 11 σημεία της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ από το Ευηνοχώρι έως Σταμνά, υπόγειους οχετούς διαστάσεων 3μ. Χ 2μ. , στους οποίους διοχετεύονται τα όμβρια νερά  όλης της ΑΝΑΝΤΗ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΨΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΧΕΤΟΥΣ.

Αυτή η παράνομη παράλειψη, να κατασκευασθούν συνέχεια των υπόγειων αυτών οχετών, τάφροι διοχέτευσης των όμβριων αυτών υδάτων, σε φυσικούς αποδέκτες (χείμαρρους, ποταμούς, λιμνοθάλασσα κ.λ.π.), είναι το αίτιο των μεγάλων καταστροφών το 2016, το 2017, το 2018 και με βεβαιότητα θα είναι ξανά και μάλιστα πιο έντονα και για το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε., EUROIONIA και η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. που έχει την ευθύνη και της λειτουργίας της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΗΘΩΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΟΧΕΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.

Αυτό αποδεικνύεται άμεσα με μία απλή επίσκεψη στα σημεία αυτά, φαίνεται δε με σαφήνεια το γεγονός μέσο του GOOGLE και σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται άμεσα από κάθε άνθρωπο από μία απλή αυτοψία.

Εμείς παραθέτουμε φωτογραφίες των σημείων αυτών προς άμεση διαπίστωση και ενημέρωση όλων.

Αυτοί οι ΟΧΕΤΟΙ – ΓΕΦΥΡΕΣ βρίσκονται στις θέσεις:

 • ΚΟΥΡΤΑΓΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 1)
 • ΤΡΕΛΑΓΚΑΘΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 2)
 • ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΡΙΛΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 3)
 • ΝΕΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 4)
 • ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΡΑΘΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 5)
 • ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ιδιοκτησίες ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥΧΑ (ΦΩΤΟ 6)
 • ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΩΤΟ 7)
 • ΚΟΜΒΟΣ ΜΠΑΓΙΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ιδιοκτησίες, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΟΝΤΟΥΣΙΑ, ΙΩΑΝΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ Κ.Λ.Π. (ΦΩΤΟ 8)
 • ΑΣΒΕΣΤΑΡΟΥΛΑ ΣΤΑΜΝΑΣ ιδιοκτησίες ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΡΚΑ. (ΦΩΤΟ 9)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΩΣ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΝ;

ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ;

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΕΙ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ; ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ;

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ στους οποίους απευθύνεται η παρούσα, εάν δεν έχουν εντοπίσει τα συγκεκριμένα σημεία και τις παραλείψεις των κατασκευαστικών εταιρειών του έργου της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ που αποτελούν την αιτία των καταστροφικών πλημμυρών το 2016 και το 2017, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΝΑ προστατέψουν τους ΠΟΛΙΤΕΣ και τις ΠΕΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ, με το να αποφευχθούν νέες ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ επερχόμενες καταστροφές τον προσεχή χειμώνα και στο μέλλον.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

Σας γνωστοποιούμε αυτή την κατάσταση

Για την παράνομη  αυτή ενέργεια – παράλειψη και αδράνεια

Σας προσκαλούμε άμεσα από την παραλαβή της παρούσης πρόσκλησής μας, όπως κάνετε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, για να σταματήσει η παράνομη αυτή κατάσταση και οι καταστροφικές συνέπειες στις περιουσίες, στις καλλιέργειες και τα ζώα των συμπολιτών μας, αλλά και στην ίδια τη διακινδύνευση της ζωή τους από τις απρόβλεπτες συνέπειες της διοχέτευσης τόνων όμβριων νερών, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, ανεξέλεγκτα μέσα στις ιδιοκτησίες μας στα σημεία που σας αναφέραμε.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, για τη ζημία που υπέστημεν και που πρόκειται με βεβαιότητα να υποστούμε και στο μέλλον, ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς ους απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στις εκθέσεις επίδοσης που θα συντάξει.

Μεσολόγγι 15.07.2019

 Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠ. ΛΥΡΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΑΡ΄ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Χαρης

  Οι αποδέκτες που ισχυρίζεται η Ιόνια οδός…. υπήρχαν το 1970 αλλά σήμερα κατέληξαν χωράφια περιβόλια και σπιτια επειδή κάποιοι έξυπνοι θέλανε να τα μεγαλώσουν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.