Την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας επισκέφθηκε- το διήμερο 7 και 8 Απριλίου 2025- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού, προκειμένου να μιλήσει στην Επετειακή Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το βράδυ της Δευτέρας 7ης Απριλίου 2025 οι δύο Αρχιερείς παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός» και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την 199η επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Το πρωί της Τρίτης 8ης Απριλίου 2025 στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε η όγδοη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η Ιερατική Σύναξη του Απριλίου έχει καθιερωθεί να αφιερώνεται στην Έξοδο του Μεσολογγίου και να πραγματοποιείται στην Ιερά Πόλη, ώστε στη συνέχεια ο Ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μεταβαίνει εν πομπή στον Κήπο των Ηρώων και να τελεί Τρισάγιο ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των αθανάτων νεκρών.
Ο Μητροπολίτης Χίου ανέπτυξε το θέμα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου, υπό το πρίσμα βιβλικών κειμένων. “Μυσταγωγών τους Εξοδίτας”».
Ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε βιβλικά χωρία, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη με ιστορικά κείμενα που περιγράφουν τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου, εστιάζοντας κυρίως στο τρίπτυχο «Θυσία – Δόξα – Ελευθερία».
Τόνισε ότι «στην Ορθόδοξη Θεολογία η θυσία αποτελεί την μήτρα εντός της οποίας κυοφορείται η δόξα. Η μυστική αυτή ξυνωρίς θυσίας και δόξης, επίσης, συνιστά τον ακλόνητο στύλο και το απερίσειστο θεμέλιο επί των οποίων εδράζεται η επί θρόνου υψηλού και επηρμένου ελευθερία.
Θυσία – Δόξα – Ελευθερία. Εις την απ’ αιώνων υφισταμένην πνευματικήν αυτήν τριάδα της θυσίας, της εκουσίου θείας κενώσεως, της δόξης της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Τρισμακαρίστου και Πανσεβασμίου αηττήτου και ακαταλύτου Σταυρού και της ελευθερίας της δωρηθείσης υπό της πεποικιλμένης με το ανέσπερον φως λαμπροφόρου κλητής και αγίας ημέρας, ευρήκεν και το θεοφρούρητον και φιλόχριστον Έθνος ημών την αντανάκλασιν των λαμπηδόνων της Τρισηλίου Θεότητος εις την αείρροον οικουμενικήν αποστολήν και πορείαν του μεταξύ των λαών της ανθρωπότητος».
Τόνισε ότι η πολιορκία του Μεσολογγίου είχε ως στόχο την πτώση του Μεσολογγίου και την υποταγή της Στερεάς, ώστε να διευκολυνθεί η κατάπνιξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Η θυσία του Μεσολογγίου προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά ελληνική νίκη. Αναζωπύρωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική τον φιλελληνισμό, όχι μόνο συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και πολιτικών και στρατιωτικών.
«Η Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί μία εθνική μυσταγωγία, η οποία καλεί τους Εξοδίτας εις μέθεξιν του Σταυρού της θυσίας του θανάτου και της Αναστάσεως της δόξης και της ελευθερίας», ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χίου για την μνημειώδη, όπως την χαρακτήρισε, εισήγηση καθώς και για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο σύνδεσμο που διατηρεί με τον Μητροπολίτη Χίου, τον οποίο χαρακτήρισε δυναμικό και αγωνιστή Ιεράρχη, ο οποίος φυλάει Θερμοπύλες στην ακριτική Χίο και διακρίνεται για την αγάπη του στην Πατρίδα, αλλά και για την πνευματική καλλιέργειά του.
Μετά την Σύναξη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τους δύο Αρχιερείς, προηγουμένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, όπου ενώπιον του Τύμβου, που φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων κατά την Έξοδο, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και οι δύο Μητροπολίτες κατέθεσαν στεφάνι.
1 Σχόλιο
Σαραντα σβερκοι βοδινοι με λιγδομενες μπουκλες ……αθανατος Κ Βαρναλης