Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Δημάρχου Σπύρου Διαμαντόπουλου, με τους καταστηματάρχες για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων του Μεσολογγίου.
Η τοποθέτηση του κ. Διαμαντόπουλου ήταν μακροσκελής καθώς επί μια σχεδόν ώρα ανέλυσε το όραμά του για το Μεσολόγγι του μέλλοντος, μιλώντας για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει προκειμένου η πόλη και γενικότερα ο Δήμος να αλλάξει σελίδα και να καταστεί τουριστικός προορισμός.
Επειδή όπως είπε ο τζίρος των μαγαζιών έχει πέσει πρέπει ο Δήμος να αλλάξει ρότα και να μετατρέψει το μίζερο κλίμα, σε κλίμα αισιοδοξίας. Αρχής γενομένης από την μαρίνα που ο ίδιος και οι συνεργάτες του όπως ανέφερε είχαν την ικανότητα να αλλάξουν την κατάσταση πλέον δημιουργεί προϋποθέσεις επισκεψιμότητας στο Μεσολόγγι.
Ήδη έρχονται πολλά σχολεία για να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους αλλά και πολλοί επισκέπτες που σε λίγο καιρό θα βρίσκουν και τα μουσεία σε λειτουργία καθώς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συντήρησής τους.
Αφού ανέφερε όλα αυτά μίλησε και για το 2026 που το Μεσολόγγι θα κατακλυστεί από κόσμο καθώς αναμένονται μισό εκατομμύριο επισκέπτες που θα πρέπει να εξυπηρετούνται ενώ ήδη τα Σαββατοκύριακα έρχεται πολύς κόσμος.
Έτσι λοιπόν και μετά από αίτημα 15 καταστηματαρχών που στην συνέχεια έγιναν περισσότεροι θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές για να μην είναι το κέντρο της πόλης έρημο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να ζωντανέψει το κέντρο της πόλης και όχι το προσωπικό συμφέρον κάποιων όπως είπε ο κ. Διαμαντόπουλος χαρακτηριστικά.
Όλη αυτή η συζήτηση βασίστηκε πάνω σε ένα διάταγμα του 1976 που χαρακτηρίζει το Μεσολόγγι ως τουριστική περιοχή και άρα κατά τον κ. Διαμαντόπουλο υπάρχει πεδίο για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων καθώς το δικαίωμα για την προαιρετική λειτουργία τους το δίνει ένας νόμος του 2013, που επιτρέπει στον εκάστοτε Δήμαρχο να παίρνει μια τέτοια απόφαση χωρίς καν να ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όμως εκείνος όπως υπογράμμισε δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά κάλεσε σε διαβούλευση για να είναι δημοκρατική η διαδικασία.
Παράλληλα επιτέθηκε και στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ντίνο Πασιόπουλο και σε προσωπικό επίπεδο και θέλοντας να κάμψει την αντίστασή του και την αντίσταση του Συλλόγου για το άνοιγμα των Κυριακών του υπενθύμισε ότι ο ίδιος διατηρεί επιχείρηση που εκ του νόμου μπορεί να λειτουργεί και τις Κυριακές, συνεπώς δεν θα έπρεπε να αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους συναδέλφους του, για να πάρει λίγο αργότερα την απάντηση από τον κ. Πασιόπουλο ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά τους συναδέλφους του.
Ο κ. Διαμαντόπουλος είπε επίσης στον κ. Πασιόπουλο ότι διαστρεβλώνει πράγματα και τορπιλίζει το κλίμα εκμεταλλευόμενος την σφραγίδα του Εμπορικού Συλλόγου ξεχνώντας όμως ότι υπάρχουν και έμποροι που δεν ανήκουν στον εν λόγω Σύλλογο, θέτοντας το ερώτημα στον κ. Πασιόπουλο: «Θέλετε να ξεκινήσουμε πόλεμο;».
Στην συνέχεια θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση αλλά η πιθανότητα ανοίγματος καταστημάτων την Κυριακή είναι προαιρετική.
Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο και ο Βασίλης Σπυρόπουλος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι αφενός ο Δήμαρχος δεν κάλεσε πρώτα τους καθ’ ύλην αρμόδιους και αφετέρου δεν έφερε συγκεκριμένη πρόταση έστω και σε αυτή την συνάντηση προκειμένου να γίνει συζήτηση επ’ αυτής. Απαντώντας άμεσα ο κ. Διαμαντόπουλος είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των παραβρισκόμενων. Ωστόσο συνεχίζοντας ο κ. Σπυρόπουλος του επισήμανε ότι η πρόσκληση έγινε από τον Δήμαρχο και όχι από τον Εμπορικό Σύλλογο και τους εμπορικούς και επαγγελματικούς Φορείς. Επομένως έπρεπε να υπάρχει πρόταση.
Ο κ. Πασιόπουλος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το προαιρετικό δεν μπορεί να υφίσταται καθώς και τα καταστήματα που δεν θέλουν να είναι ανοικτά τις Κυριακές θα υποκύψουν αναγκαστικά κάποια στιγμή στον ανταγωνισμό. Γενικότερα επισήμανε ότι τα καταστήματα του Μεσολογγίου δεν μπορούν να αντέξουν κάτι τέτοιο διότι το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι ο χρόνος για ψώνια αλλά το χρήμα που δεν υπάρχει.
Στην συζήτηση μπήκαν και τα παραδείγματα άλλων πόλεων όπως η Ναύπακτος που κατά τον Δήμαρχο πολλά καταστήματα ανοίγουν και τις Κυριακές. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και ο Δήμος Ναυπακτίας ουδέποτε πήραν τέτοια απόφαση και τα καταστήματα που ανοίγουν είναι αυτά που βρίσκονται πέριξ του λιμανιού όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος και διαθέτουν αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα παρόμοια είδη. Γενικότερα σε καμία χαρακτηρισμένη ή μη τουριστική πόλη τα εμπορικά καταστήματα δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση ήταν και εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Αγρινίου και Αμφιλοχίας ενώ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου έστειλε e-mail με την άποψή του καθώς δεν μπορούσε να παραβρίσκεται ο ίδιος καθώς και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας – Δωρίδας και Αγρινίου. Επιπλέον παρών ήταν και εκπρόσωπος της ΓΣΒΕΕ. Όλοι υποστηρίξαν ότι η Κυριακή δεν ενδείκνυται για άνοιγμα των καταστημάτων.
Κατόπιν πήραν τον λόγο και καταστηματάρχες που ορισμένοι υποστήριξαν με πάθος το Κυριακάτικο άνοιγμα και κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Μάλιστα επισημάνθηκαν και άλλες παράμετροι όπως η καθαριότητα και άλλα θέματα της καθημερινότητας που προέχουν καθώς οι επισκέπτες πρώτα παρατηρούν την εικόνα της πόλης.
Εν τω μεταξύ διευκρινίστηκε και ένα άλλο θέμα που είχε να κάνει με την πρόσκληση για την συζήτηση που αρχικά φαινόταν ότι έγινε από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου η οποία όμως ουδέποτε συνεδρίασε και αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα. Ο Δήμαρχος είπε ότι έγινε λάθος και το κάλεσμα έγινε από τον ίδιο.
Μετά από 2,5 ώρες συζήτησης και μακροσκελών τοποθετήσεων του Δημάρχου δεν υπήρξε κάποια απόφαση αλλά το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε επόμενο χρόνο.