Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεσολόγγι: φθορές στο τείχος του Κήπου των Ηρώων και στην Πύλη έδειξε αυτοψία

Μεσολόγγι: φθορές στο τείχος του Κήπου των Ηρώων και στην Πύλη έδειξε αυτοψία

Το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, είχε αποστείλει πρόσφατα επιστολή στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ, κ. Γεώργιο Παπανδρέου (Αρ. Πρωτ: 33/12-06-2018) με την οποία ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτοψία στο τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων καθώς και στην πύλη, που αποτελεί σημείο εισόδου για το κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου, διότι το τελευταίο διάστημα είχαν παρατηρηθεί σοβαρές φθορές στα παραπάνω μνημεία.

Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν άμεση και στις 10.07.2018 πραγματοποιήθηκε αυτοψία, που διενήργησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ στο τείχος Μεσολογγίου.

Η απάντηση αναφέρει:

 «Σε όλο το μήκος του τείχους από την εξωτερική του πλευρά διαπιστώθηκαν φθορές που έχουν προκληθεί από αναρριχώμενα φυτά που έχουν φυτρώσει και έχουν αναπτυχθεί. (συκιά και κισσοί) ανάμεσα από τα κενά των λίθων και επιβαρύνουν την κατάσταση διατήρησης του τείχους. Ρωγμές σε διάφορα σημεία καθώς και αφαίρεση λίθων από το πάνω μέρος του, αποτελούν μία επαναλαμβανόμενη εικόνα από την αρχή έως και το τέλος. Κάποιοι μεγάλοι λίθοι παρατηρήθηκαν αφημένοι στο έδαφος προφανώς ως μέσον παράνομης εισόδου μέσα στον Κήπο των Ηρώων. Μεταγενέστερες επεμβάσεις από συμπληρώσεις λίθων παρατηρούνται σποραδικά κάποιες με επιτυχία ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν τοποθετηθεί αρμονικά με την αρχική κατασκευή του τείχους. Όσον αφορά στην ιστορική πύλη η οποία είναι όλη χτισμένη μεταγενέστερα έχει αντιαισθητικές παρεμβάσεις (ένα καλώδιο που κρέμεται πάνω από την Πύλη και ένα άλλο που χρησιμοποιείται πιθανόν για παράνομη αναρρίχηση στο εσωτερικό. Οι πολεμίστρες δυστυχώς χρησιμοποιούνται για ανάβαση στο τείχος με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί και από εκεί πολλές πέτρες ώστε να διευκολύνει την είσοδο. Σε ότι αφορά τα σημεία όπου παρατηρούνται κοιλότητες ενδεχομένως από μετακίνηση λίθων χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι μαρμάρινες κολώνες που συνδέουν το μεγάλο κιγκλίδωμα που πλαισιώνει την επίσημη είσοδο στον Κήπο των Ηρώων φέρουν μεγάλες ρωγμές και περιστροφικές

Επειδή οι φθορές στο τείχος εκτείνονται σε όλο το μήκος του και είναι διαφορετικού τύπου και σοβαρότητας, η αποκατάσταση του τείχους για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να τύχει της γνωμοδότησης του αρμόδιου Συμβουλίου, μετά από σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002. Επείγουσες εργασίες συντήρησης και στερέωσης διενεργούνται με μέριμνα της Υπηρεσίας χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και χωρίς άλλη διατύπωση, άρθρο 40 παρ. 2 του Ν.302812002.

Τα ανωτέρω αναφέρει το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου που καλεί τη δημοτική αρχή να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση των φθορών στο τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων καθώς και στην πύλη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.