Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Εκδήλωση στο Μεσολόγγι για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

MOV_0184

Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου πραγματοποίησε εκδήλωση στον χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, τιμώντας τον 8ο εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Το Σάββατο 26 Μαρτίου, η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου πραγματοποίησε εκδήλωση στον χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, τιμώντας τον 8ο εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το 130/2008 Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν απόφασης της Βουλής των Ελλήνων.  Εορτάζεται δε στις 19 Απριλίου, ημέρα θανάτου στο Μεσολόγγι, του Άγγλου ποιητή και λαμπρού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα ( 19 Απριλίου 1824).

Επειδή εφέτος η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την εβδομάδα των Εορτών Εξόδου, η Βυρωνική Εταιρεία,  υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, συνεόρτασε  διπλά και  την  επέτειο των 195 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, κ. Νικόλαος Καραπάνος, με καθαρό και περιεκτικό λόγο ανεφέρθη στο επαναστατημένο Μεσολόγγι και στους φιλέλληνες.

Στην συνέχεια η Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Βυρωνικής Εταιρείας, Έλενα Ζαβιτσανάκη, μίλησε με θέμα «Ο Τύπος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και η Τυπογραφία στο Επαναστατημένο Μεσολόγγι».

Η ομιλήτρια καθήλωσε το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της Βιβλιοθήκης, με μεστό και ουσιαστικό λόγο, παραθέτοντας πολύτιμες πληροφορίες και σπανιότατα αρχεία από εφημερίδες και περιοδικά του Αγώνα, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην πολιορκημένη πόλη του Μεσολογγίου, που συνέλεξε από την πολύμηνη έρευνα της.

Την ομιλία διάνθιζε η Μαρίνα Κασσαβέτη, αναγιγνώσκοντας ωραία με καθάριο και κατανοητό τρόπο αποσπάσματα από εφημερίδες εκείνης της εποχής.

Η βραδιά περιελάμβανε και ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού από την Μεσολογγίτισσα σοπράνο, Μελπομένη Κολιτσίδα-Δημοπούλου. Η πολλά υποσχόμενη και ταχέως ανερχόμενη λυρική καλλιτέχνης, που πρόσφατα αποφοίτησε από την τάξη μονωδίας με άριστα παμψηφεί,  ερμήνευσε δροσερές άριες και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών,  και δικαίως καταχειροκροτήθηκε.

Την μουσική προετοιμασία και συνοδεία στο πιάνο είχε ο διακεκριμένος πιανίστας και αρχιμουσικός Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου, στο προλόγισμα της, ανεφέρθη στην προσωπικότητα και το λογοτεχνικό μέγεθος του λόρδου Βύρωνα. «Ο Βύρων, ήταν στην εποχή του το ζωντανό σύμβολο του ρομαντισμού.  Το 1823 ως μέλος και εκπρόσωπος του φιλελληνικού κομιτάτου του Λονδίνου αναχώρησε για την επαναστατημένη πλέον Ελλάδα. Το δεύτερο αυτό ταξίδι του κατέληξε στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824, όπου έζησε κοντά 4 μήνες σαν Έλληνας στρατιώτης, αγωνίσθηκε  για την ευόδωση της Επανάστασης και πέθανε στις 19 Απριλίου,  ταυτίζοντας  το πεπρωμένο του με εκείνο της πολιορκημένης πόλης.  Αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι είπε για την Ελλάδα : Της έδωσα το χρόνο μου την περιουσία μου, την υγεία μου-και τώρα της δίνω και τη ζωή μου».

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα,  αποφάσισε να  αποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου- της μαρμάρινης στήλης, έργο του γλύπτη Αντωνίου Σώχου – που το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε το 1924 για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, στον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Μετά από την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και την ομόφωνη απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, της Αρχιτεκτονικής Μελέτης της Σοφίας Σαρρή, στην οποία ζητήθηκε να αναλάβει το έργο. Οι εργασίες άρχισαν τον Απρίλιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες, με  δαπάνη της Βυρωνικής εταιρείας Μεσολογγίου.

Η Πρόεδρος έδειξε, το σχετικό φωτογραφικό υλικό σε μορφή power point, το οποίο φανέρωνε όλη την πορεία των οικοδομικών εργασιών που απαιτήθηκαν.

«Είμαστε υπερήφανοι στην Βυρωνική Εταιρεία και προσωπικά νοιώθω πολύ ευτυχής που το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε και καταφέραμε να προσφέρουμε  ένα μνημείο κόσμημα  όπως  αρμόζει στην Ιερή Πόλη και στον λαμπρό φιλέλληνα, είπε».

Την εκδήλωση τίμησε  ο Δήμαρχος Νικόλαος Καραπάνος με την σύζυγό του, ο Λιμενάρχης Γιάννης Σακεριανός, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ντίνος Γιαννόπουλος, Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΜ Τάσος Σκαρμούτσος, η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σόφη Λανάρα, η Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Αιτωλ/νίας Χρυσούλα Σπυρέλη, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ, με την σύζυγο του, Σωτήρης Κωτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας, Αθανάσιος Σπυρόπουλος, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου Μαίρη Χρυσικοπούλου, η Καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Μενεγάκη, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.MOV_0394

MOV_0340

MOV_0330

MOV_0294

karapanos

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.