Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Παράδειγμα συμβίωσης μεταναστών -φοιτητών στο Μεσολόγγι στο ίδιο ξενοδοχείο

Το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό ή μεταναστευτικό ζήτημα στην χώρα. Οι ιδεολογίες έχουν υποχωρήσει και πλέον η συζήτηση έχει να κάνει περισσότερο με το πώς θα διαχειριστεί η χώρα τις αυξανόμενες «ροές», έναν ευφημισμό για ανθρώπους που έρχονται είτε για να ξεφύγουν από διώξεις, δηλαδή πρόσφυγες, είτε για να βρουν καλύτερη τύχη, δηλαδή μετανάστες.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει αρμονική συμβίωση των τοπικών κοινωνιών από την μία με τους ανθρώπους που θα έρθουν έχοντας προσφυγικό προφίλ, για να μείνουν σε ξενοδοχεία, δομές φιλοξενίας ή σπίτια για μόνιμη προστασία από τις διώξεις εξαιτίας των οποίων έφυγαν από την πατρίδα τους. Από την άλλη, με ανθρώπους που θα χρειαστεί να μείνουν σε φυλασσόμενες δομές(ο όρος «κλειστές» ήδη έχει αρχίσει να υποχωρεί στον δημόσιο λόγο…) προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρουν το άσυλο που έχουν αιτηθεί, αν είναι πρόσφυγες όπως έχουν δηλώσει κι αν χρειάζονται την προστασία της Ελλάδας ή τα χαρτιά που δικαιούνται για να πάνε κάπου αλλού. Σημειωτέον, αυτό το «κάπου αλλού» έχει δυσκολέψει πάρα πολύ μετά τα γεγονότα του 2015 και το κλείσιμο των διαδρόμων προς την κεντρική Ευρώπη.

Πως είναι η συμβίωση με αυτούς τους ανθρώπους στη Αιτωλοακαρνανία; Τι λέει η μέχρι τώρα εμπειρία; Ρωτήσαμε στο Μεσολόγγι, στο ξενοδοχείο “Theoxenia”, την μόνη δομή μέχρι τώρα στον νομό που φιλοξενεί οργανωμένα ανθρώπους με αυτό το προφίλ. Εκεί όπου μέχρι πρότινος ζούσαν μαζί και φοιτητές στο Μεσολόγγι.

Οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ, λοιπόν, όπως μας είπαν από την αρμόδια υπηρεσία δεν έχουν περιγράψει κανένα πρόβλημα λόγω της ύπαρξης μεταναστών στο ίδιο ξενοδοχείο. Δεν είναι πολλοί και δεν έχουν μείνει όλοι από το ξεκίνημα της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς (μέχρι το τέλος του Ιουνίου) που ίσχυε το προηγούμενο συμβόλαιο του Ιδρύματος με το ξενοδοχείο «Theoxenia». Περιστατικό ενόχλησης από τη συνύπαρξη ή οποιοδήποτε πρόβλημα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στον ίδιο χώρο, δεν έχει αναφερθεί.

Κάτι ανάλογο μας μεταφέρθηκε και από το ίδιο το ξενοδοχείο. Υπήρξαν δυο περιστατικά διενέξεων μεταξύ μεταναστών μέσα σε όλη την χρονιά, όπως σε κάθε ανάλογη μικρή κοινωνία. Όμως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τους φοιτητές ή άλλον ντόπιο. «Οι περισσότεροι περιμένουν να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους και να φύγουν από την χώρα. Είναι ήσυχοι και δεν δίνουν αφορμές», μας ειπώθηκε. Παρεμπιπτόντως, νέο συμβόλαιο για παραμονή φοιτητών σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου θα ισχύσει από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, όταν και θα τελειώσει η διαδικασία υποβολής προσφορών για την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, με αρκετή καθυστέρηση.

Δεν μιλάμε για κάποιο «κέντρο» ή για κάποιο hot spot, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Όμως, η μόνη μέχρι τώρα εμπειρία φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο ή κάποια παρόμοια δομή στην Αιτωλοακαρνανία, με φοιτητές να μένουν στον ίδιο χώρο, δεν έχει αποφέρει κανενός είδους πρόβλημα μέχρι τώρα.

Γ.Σ.

*Φωτογραφία αρχείου

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Κρουστιάνος

    Καλά πάει η προπαγάνδα,εντάξει το πήραμε το μήνυμα…
    Τα προβλήματα θα εμφανιστούν αργότερα,όταν θα έχει αποτύχει η κοινωνική τους ένταξη από το χρεωκοπημένο κράτος μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.