Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Μεταναστευτικό: «Μάχη» κυβέρνησης-δήμων για τις δομές

Μεταναστευτικό: «Μάχη» κυβέρνησης-δήμων για τις δομές

Πού σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέες δομές φιλοξενίας – Σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Εμπρός αδιέξοδο και πίσω ζυμώσεις. Εννια ώρες κράτησαν χθες, Πέμπτη οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό αντιμετώπισαν βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν.

Η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από την σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κάθετα αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Είχε προηγηθεί άλλη μια μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας αρμόδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδη και Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Στο σχέδιο αυτό που παρουσιάστηκε στους παράγοντες από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ως στόχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ακουστεί και σε προηγούμενες φάσεις:

-Καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σταδιακή αποσυμφόρησή τους.
-Διασφάλιση των συνόρων της χώρας (πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ενίσχυση των μέσων επιτήρησης, εξέταση επέκτασης του φράκτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, μικτές -περιπολίες, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τους διακινητές)
-Ενεργή συμμετοχή της ΕΕ με διεθνοποίηση του προβλήματος
-Αλλαγή κουλτούρας-προσέγγισης του προβλήματος από την ελληνική κοινωνία

-Διάκριση μεταξύ μεταναστών-προσφύγων

Στο κομβικό σημείο των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, έγιναν γνωστοί ορισμένοι σχεδιασμοί για περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Αρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).

Από την δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι από τα νησιά του Αιγαίου που ταλαιπωρούνται από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εδώ και πέντε χρόνια, αντέδρασαν καθώς άκουσαν ότι μέχρι να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση θα πρέπει να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθεί νέα στην Αντισσα Λέσβου. Ηδη από την προηγούμενη ημέρα οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος είχαν δηλώσει πως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ζητούν οπωσδήποτε οικονομικές ενισχύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό γιατί στερούνται ακόμη και των απαραίτητων απορριμματοφόρων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε μέσω skype με τους υπουργούς ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Ο κ.Βέρρος παρέθεσε τις ιδιαιτερότητες που αποκλείουν την δημιουργία δομής φιλοξενίας 5-7.000 ατόμων κοντά στην Αντισσα λέγοντας ότι εκτός από την μαζική αντίδραση των κατοίκων, μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε κάθε σχεδιασμό για την ανάπτυξη με δημιουργία νέου λιμανιού και πεντάστερου ξενοδοχείου που σχεδιάζεται δίπλα στο Γεωπάρκο (Απολιθωμένο δάσος) προστατευόμενο από την Unesco.

Το σχέδιο για νέα δομή στην Αιτωλοακαρνανία επιβεβαίωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης λέγοντας ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις και να είναι εκτός αστικών ιστών. «Αντιδράσεις θα προκύψουν όταν δεν θα υπάρξει ορθή διαχείριση, νομίζω ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει αρχή, μέση και τέλος για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ.Καραγκούνης χωρίς να παραλείψει να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πύργου Ηλείας και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος, αποκάλυψε πως μέσα στη σύσκεψη εκδηλώθηκε σφοδρή αντίδραση από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας όπου τοποθετείται η νέα αυτή δομή στην Αιτωλοακαρνανία.

«Απόλυτη αποτυχία» χαρακτήρισε την σύσκεψη ο κ.Αντωνακόπουλος προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και δημοψήφισμα στον Πύργο. Είπε ότι διαφώνησαν όλοι οι δήμαρχοι, φιλοκυβερνητικοί και μη ενώ άφησε και αιχμές λέγοντας ότι επιλέγονται χώροι που ανήκουν σε ιδιώτες. Μίλησε ειδικά για το χώρο του παλαιού εργοστασίου «Αιγαίον» κοντά στην πόλη που ανήκει σε κάποιον εφοπλιστή και στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει καταυλισμό για 1.500 άτομα ενώ ο δήμος προτείνει το παλιό νοσοκομείο όπου άνετα μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την φιλοξενία 80 μονογονεϊκών οικογενειών όπως κάνει ήδη η Μητρόπολη Πύργου.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα δημιουργώντας αποθήκες ψυχών» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου ενώ μίλησε για «Αλκατράζ» αφού σε 4 στρέμματα θα στριμωχτούν 1.500 άτομα. «Μπορούν να κρατηθούν ήρεμοι τόσοι άνθρωποι; Η κυβέρνηση έκανε σχεδιασμό ερήμην της κοινωνίας. Ναι στη φιλοξενία όχι στις δομές», κατέληξε ο κ.Αντωνακόπουλος αφού έβαλε στην κουβέντα και τους 5.000 μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή (π.χ. Μανωλάδα).

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος έσπευσε να τονίσει ότι η περιοχή του έχει σηκώσει και με το παραπάνω το βάρος που της αναλογεί, θύμισε την δέσμευση του πρωθυπουργού για ισοκατανομή και παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το αν θα δημιουργηθεί τελικά νέα δομή στο Κυψελοχώρι. Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης ανέφερε ότι ο νομός Λάρισας δεν σηκώνει άλλη δομή καθώς υπάρχει ήδη το Κουτσόχερο ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε σε συνεργάτες του ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί η ποσόστωση του 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, εάν δεν έχει καταλήξει η επιλογή των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν.

Προτάσεις για δημιουργία δύο καταυλισμών στους Αρμένους Ρεθύμνου και το Τυμπάκι Φαιστού κατέθεσε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους από την Κρήτη. «Ζητούμε να συνεχιστεί το πετυχημένο μοντέλο με την διαμονή προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας ότι έτσι φιλοξενούνται ήδη 900 άτομα που ενσωματώθηκαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Εκτίμησε ότι η πρόταση για την Φαιστό δεν θα προχωρήσει και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για άλλες δομές αρκεί να τηρούνται προϋποθέσεις ασφαλείας, να μη γειτνιάζουν με οικισμούς και να μην προκύπτει δυσφήμηση για τον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Στεφανής πήρε πίσω την πρόταση για δημιουργία δομής 1000 ατόμων στους Αρμένους, μέσα σε εγκαταλελειμμένη έκταση 10 στρεμμάτων και δίπλα σε χωριό 100 κατοίκων όπως και εκείνη για δομή 500 ατόμων στη Φαιστό. «Εγινε πραγματικός διάλογος, διατυπώθηκαν επιχειρήματα και δεν δόθηκαν τελεσίγραφα από την κυβέρνηση» είπε ο κ.Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Η Κρήτη ποτέ δεν απεμπόλησε τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό, αντιλαμβάνεται και την συσσώρευση στα νησιά και εθνικούς λόγους που επιβάλλον την αποφόρτιση. Ομως δεν πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα σε άλλες περιοχές. Να συνεχίσουμε το μοντέλο με τα ενοικιαζόμενα σπίτια αλλιώς να πάμε σε μικρότερες δομές διασκορπισμένες σε όλη την Κρήτη», κατέληξε ο κ.Μαρινάκης.

Ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης διατύπωσε απόλυτη αντίθεση στην δημιουργία δομής σε παλιό στρατόπεδο, στη διασταύρωση προς Κόκκινο Πύργο. «Ευτυχώς ο υπουργός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό», είπε ο αντιδήμαρχος προσθέτοντας και εκείνος τους μελλοντικούς πρόσφυγες με τους 3.000 μετανάστες που ήδη υπάρχουν στην περιοχή των 6.000 κατοίκων και δημιουργούν συχνά προβλήματα, όπως ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αντισταθμιστικά συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφόρων θεμάτων που χρονίζουν και θα μπορούσαν τώρα να λυθούν λόγω προσφυγικού.

Άρης Χατζηγεωργίου-ethnos.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Το θέμα είναι ότι, βουλευτές δήμαρχοι κτλ,ότι να μην αποσταθεροποίηση σε τίποτα το κυβερνών κόμμα της επιλογής του κάθε βουλευτή η αυτοδιοικητικού, σπρώχνουν το έθνος κράτος στη καταστροφή, αυτό φαίνεται το ότι Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από κανέναν όσο εγκληματικό και αν είναι, φαίνεται ότι κάποιοι παμπονηρη θα κρύβονται πίσω από όλα αυτά, διότι αν υπειρχε εστο και λήγει αντίδραση ίσος το φαινόμενο να μην έφτανε εδώ,βλέπετε ότι οι παλαιότεροι εισβολείς λαθροεισβολης σήμερα κυβερνούν τη χώρα, ( συρτε ίντερνετ και βρεστε αυτούς που εισχωρησαν στη χώρα παλαιότερα να δείτε τη γράφουν σήμερα για αυτούς) αν συνεχίσει αυτό σιγά σιγά θα αποικιστη παντού το νεοελληνικό κράτος, και για τη περιοχή της ευρύτερης περιοχής δεν θα υπάρχει ελληνικός πολιτισμός έστω και αυτός ο λιγοστός που απέμεινε λόγο του ορεινού, η Αιτωλία πρέπει να ξέρει συνοριακα ός που φτάνει και να λάβει ευθύνες για το πολιτισμό της την ιστορία της

  2. Ανώνυμος

    Ο πολιτικός η αυτοδιοικητικός,δε του δίνει την ευκαιρία ο λαός να των εκπροσώπηση; του είπε ο λαός όταν λάβεις τα ηνία κανε αλλά πονηρά εναντίον τής χώρας και του λαού; η όταν κάποιος εκπρόσωπη έχει χρέος στη χώρα και το λαό; Αλλά κάποιοι παμπονηρη απατεώνες χρησιμοποιούν εσκεμμένα αντιδράσεις για το έθνος κράτος και το λαό, το αν αντιδράς είσαι ρατσιστής, το αν άλλο είσαι φασίστας, ναζιστης κ τ λ,το πώς πρέπει να είναι ο κάθε για τη χώρα του ;,το πολιτισμό του ; την ιστορία του ;, Τότε να είσαι εχθρός για τη χώρα σου το πολιτισμό σου την ιστορία σου ; τη θα εισαι για συμφέροντα άλλον και εναντίον του πολιτισμουσου

  3. Ανώνυμος

    ΑΦΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ……….ΠΝΙΞΟΥΝ !!!!!! ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ?????? CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.