Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

ΜΕΘ Αγρινίου- αποκάλυψη: κόλαφος για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο όσα αναφέρει ο Διευθυντής της Μονάδας

ΜΕΘ Αγρινίου- αποκάλυψη: κόλαφος για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο όσα αναφέρει ο Διευθυντής της Μονάδας

Το agrinionews.gr αποκαλύπτει όσα αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου Κωνσταντίνος Γκιάφης σε έγγραφο τους στις υγειονομικές αρχές που ζήτησαν τις απόψεις του για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα.   

 • «Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου».
 • «Οι ΜΕΘ covid παρουσιάζουν θνητότητα μέχρι και πάνω από 85-90% με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς παίρνουμε τελικού σταδίου και όχι απλά σε βαριά μορφή».
 • «Η ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η “γύμνια” μας» .
 • «Εμείς δώσαμε μάχη που ναι μεν  δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα , αλλά αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε τον όρκο μας, το ένσημο και το μισθό μας, τις ρόμπες μας και προπάντων τις οικογένειές μας».

«Ολο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Αγρινίου είναι συμπαγές και περήφανο για τους πολυετείς αγώνες και θυσίες για τη σωτηρία του κάθε δύσμοιρου βαρέως πάσχοντα που ή το ΕΚΑΒ ή κάθε συνάδελφος μας έφερνε . Εμείς είμαστε μια ΜΕΘ μάχιμη, της πρώτης γραμμής που δεν κάνουμε επιλογές ή διαλογές. Ήμασταν περήφανοι και είμαστε περήφανοι και ούτε φόβο έχουμε ούτε τύψεις».

Με τα ανωτέρω γράφοντα ο Διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου ιατρός Κωνσταντίνος Γκιάφης κλείνει την τετρασέλιδη επιστολή του προς την 6η ΥΠΕ  που ζήτησε εγγράφως τις θέσεις και τις απόψεις του  για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και τη θνητότητα των ασθενών  Covid στη Μονάδα.

Το agrinionews.gr  φέρνει στο φως όσα αναφέρει ο καλύτερος γνώστης του ζητήματος που είναι στην κορυφή της τοπικής ατζέντας ενώ τράβηξε πανελλήνιο ενδιαφέρον. Η απόλυτη σχεδόν θνητότητα (41 νεκροί) όσων νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ Κορωνοϊού του Νοσοκομείου αμαύρωσε  και ενδεχομένως αδίκησε το ίδρυμα, προκάλεσε αντιδράσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις, ξήλωμα διοικητή, ανθρωποφαγία αλλά και γενικεύσεις άδικες.

Ο κ. Γκιάφης γνωρίζει προφανώς καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στη ΜΕΘ και χρόνια τώρα (από το 2009) ζητά ενίσχυση της ωστόσο, όπως λέει, «τα προβλήματα έμειναν απαράλλακτα» ενώ όσα αναφέρει σοκάρουν και αποτελούν κόλαφο για τις  ευθύνες όσων κώφευαν στις εκκλήσεις για ενίσχυση του Νοσοκομείου.

«Επέμενα να μην γίνει η ΜΕΘ Covid γιατί το σύνολο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει της δυνατότητες, αλλά…», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκιάφης και σημειώνει πως  η «ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η  «γύμνια» μας» .

«Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι δεν αρκούν ο αγώνας μας»

Το ξεκίνημα της απάντησης του κυρίου Γκιάφη είναι σε προσωπικό τόνο. «Με τον θάνατο, εδώ και 30 χρόνια , παλεύω καθημερινά σε παρά πολλές και δύσκολες καταστάσεις. Αυτοί που καλά με ξέρουν και όσοι με γνωρίζουν και ζουν στο Αγρίνιο ξέρουν ότι σώθηκαν γιατί υπήρχε η ΜΕΘ. Θλίβομαι καθημερινά όταν διαπιστώνω ότι κάποιος ασθενείς έφυγε .Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι δεν αρκούν ο αγώνας μας, ο κόπος μας και η περισσή αγάπη για το λειτούργημα μας», αναφέρει.

«Στη ΜΕΘ εισάγονται ασθενείς τελικού σταδίου»  

Εν συνεχεία ο κ. Γκιάφης περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου.

Σημειώνει πως νοσηλεύονται ασθενείς που προέρχονται από την κλινική covid στους οποίους είχαν εφαρμοστεί όλες οι δέουσες θεραπείες αλλά δυστυχώς ήταν σε πολύ βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν. Σε αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου η μόνη και απέλπιδα προσπάθεια ήταν η διασωλήνωση και ο αερισμός θετικής πίεσης.

«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επιβίωσαν ελάχιστες ώρες, κάποιοι άλλοι πάλεψαν για πάνω από μήνα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΜΕΘ», σημειώνει.

«Το timing έχει τον πρώτο ρόλο στην επιβίωση του όποιου ασθενούς ΜΕΘ. Η ΜΕΘ ποτέ δε ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου», σημειώνει σε άλλο σημείο της απάντησης του και τονίζει πως  είναι απαραίτητη «η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ».

Ποια είναι η φυσιολογική θνητότητα

Ο κ. Γκιάφης δίνει ένα στίγμα της φυσιολογικής θνητότητας  σημειώνοντας πως σε νοσοκομεία που έχουν μηχανήματα,  διευκολύνσεις, προσωπικό  και γιατρούς περισσότερα από το Νοσοκομείο Αγρινίου οι ΜΕΘ covid παρουσιάζουν θνητότητα μέχρι και πάνω από 85-90%. «Με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς παίρνουμε τελικού σταδίου και όχι απλά σε βαριά μορφή», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάφη για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα για τα ποσοστά θνητότητας να εξεταστούν μια σειρά από παράγοντες ,  το  APACHE II score (πρόκειται για σύστημα βαθμονόμησης βαρύτητας νόσου που χρησιμοποιούνται στην ΜΕΘ), και το ιστορικό κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με ιατροτεχνολογικές δυνατότητες του νοσοκομείου.

 «H ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα»

«Επέμενα να μην γίνει η ΜΕΘ Covid γιατί το σύνολο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει τις δυνατότητες, αλλά…», λέει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η ΜΕΘ παρά τις επανειλημμένες αναφορές του «στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η γύμνια μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάφη πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν πρώιμα και όχι όψιμα (στελέχωση, μοριακός αναλυτής κλπ) ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο,  λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές- απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ ζητούσε το rotation του προσωπικού όλων των κλινικών , την αύξηση των νοσηλευτριών ΜΕΘ σύμφωνα με τα διεθνή guidelines, την ύπαρξη μόνιμου φυσιοθεραπευτή , την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού,  κάποια κύρια και βασικά μηχανήματα μικρής αξίας αλλά βασικής και μεγάλης ανάγκης όπως συσκευή προστασίας και πρόληψης θρομβώσεων που χρειάζεται ειδικά ο νευροχειρούργος ή ο ορθοπεδικός. «Παρά τις πιέσεις μου ακόμη περιμένω», αναφέρει.

Σημειώνει εξάλλου τα εξής:

-Επίσης ζητήθηκε να προσφέρουν σε μόνο τρεις γιατρούς εντατικολόγους και έναν επιμελητή Β’ ( χωρίς εξειδίκευση πρόσφατα) αποκτηθέντα ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε over-load και burn-out.

-Η ΜΕΘ δεν διέθετε αριθμητικά επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες που εστάλησαν για ενίσχυση της παθολογικής κλινικής.  Αντί να προκηρυχθεί θέση Α’ (δηλαδή με εξειδίκευση στην εντατικολογία και εμπειρία) προκηρύχθηκε για Β’  και αυτή η θέση καλύφθηκε επιτέλους προ μηνός.

-Στο παλιό νοσοκομείο υπήρχαν επτά οργανικές θέσεις εντατικολόγων με έξι κλίνες ΜΕΘ, στο παρόν νοσοκομείο υπάρχουν πέντε θέσεις εντατικολόγων με δώδεκα κλίνες.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο διευθυντής της ΜΕΘ Covid απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθύνης στα στελέχη της Μονάδας. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγώνα κάναμε με όλες τις δυνάμεις μας, αγώνα κόντρα στα προβλήματα του ασθενούς και στις όποιες κριτικές, αγώνα κόντρα στις ελλείψεις και στην λειψανδρία.

Ακολουθήσαμε τις διεθνείς πρακτικές, τις οδηγίες του Υπουργείου μας αλλά και τα διεθνή guidelines. Καθημερινά ενημερωνόμασταν από τα πιο έγκυρα επιστημονικά sites από τον ΕΟΔΥ αλλά και από άλλες μεγάλες ΜΕΘ.

Ένας επιμελητής πήγαινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο λοιμωξιολογικό. εβδομαδιαίως έτσι ώστε να έχουμε έγκυρη και ταχεία ενημέρωση.

Καθημερινά κάναμε review των περιστατικών, τουλάχιστον πρωί-βράδυ, τις περισσότερες ημέρες καλύπταμε τη ΜΕΘ με δύο γιατρούς στην προσπάθειά μας να μη μας ξεφύγει κάτι.

Τις περισσότερες ημέρες του μήνα κοιμόμουν στο καναπεδάκι του γραφείου μου.

Εμείς δώσαμε μάχη που ναι μεν  δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα , αλλά αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε τον όρκο μας, το ένσημο και το μισθό μας, τις ρόμπες μας και προπάντων τις οικογένειές μας.

Οι φάκελοι με το αρχείο του κάθε ασθενούς της ΜΕΘ είναι στο Νοσοκομείο μας, είναι στη διάθεση του Υπουργείου και όποιου ήθελε να ενημερωθεί και να ελέγξει.  Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Στην επιστολή του κ. Γκιάφη με νόημα εκφράζεται και ένα ρητορικό ερώτημα απο τον ίδιο. ‘Ενα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε όλους προφανώς, υγειονομικές αρχές,  προσπωπικό νοσοκομείου και τοπική κοινωνία.

Αναφέρει λοιπόν ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου: «Στο ουσιαστικό ερώτημα “τι ΜΕΘ έχετε εκεί στο Αγρίνιο;”  η απάντηση είναι: “έχουμε μία ΜΕΘ που τη θυμόμαστε όποτε την έχουμε ανάγκη και από πάνω ζητάμε και τα ρέστα. Έχουμε μία ΜΕΘ που σε τίποτα δεν την υπολογίζουμε, δε τη σεβαστήκαμε ποτέ, που δεν την εκτιμάμε”…»

Θέματα που ενδιαφέρουν

10 Σχόλια

 1. Νίκος Παλια-ντζής

  Καλά κάνει και υπερασπίζεται τον εαυτό του ο πρώην διοικητής επικαλούμενος ελλείψεις και ότι άλλο θέλει. Ωστόσο μας οφείλει μια πειστική απάντηση: Έλλειψη του νοσοκομείου ήταν και ο μοριακός αναλυτής των τεστ, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ήταν η αιτία διασποράς του Κορωνοϊού στο προσωπικό του σε προηγούμενο επεισόδιο με πρωταγωνιστή πάλι το άσπιλο και αμόλυντο γενικό νοσοκομείο Αγρινίου. Αφού λοιπόν είχε αυτή την τόσο σημαντική έλλειψη, γιατί το νοσοκομείο είχε αρνηθεί δωρεά μοριακού αναλυτή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

 2. Τσιτ@@ας

  Σιγουρα το τενις ειναι τκ εθνικο μας αθλημα ο ενας πεταει το μπαλακι στον αλλο

 3. Αποστολης

  Διαβάσαμε μεταξυ άλλων και τουτο
  … Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ….. δηλαδή τίνος ευθυνη ήταν οι ασθενείς εκεί?????

 4. Ανώνυμος

  Το οτι τα περισσοτερα κρουσματα ΜΕΘ με κορονιο εισερχονταν σε τελικο σταδιο δεν θα το σχολιασει κανενας φιλοσαλμαικος? Και εγω προσωπικα ξερω εναν απο παναιτωλιο που ειχε διαγνωσθει με κορονοιο και καθοταν σπιτι του ενω χειροτερευε και πηγε στο νοσοκομειο μια μερα πριν πεθανει.

 5. Ανωνυμος

  Το οτι ειστε ανευθυνοι ολοι οι Αγρινιωτες και τριγυρνατε παντου χωρις μασκες και χωρις μετρα προστασιας αυτο που το πατε? Και σας φταιει το νοσοκομειο μετα.Ανευθυνοι ολοι σας.Τι νομιζατε οτι δεν θα ερθει σε εμας αυτος ο ιος?

 6. Ανωνυμος

  Το οτι ολο το Πασχα εισασταν ολοι ανευθυνοι και δεν φοραγατε μασκα ουτε τηρουνταν τα μετρα προστασίας αυτο τι σας λεει?Το νοσοκομειο σας πειραξε.Τι νομιζατε οτι δεν θα ερθει ο ιος εδω! Δοσατε ολοι ρεσιταλ ανευθυνοτητας.Συγχαρητηρια λοιπον.

 7. Anonimos

  Αφού η ΜΕΘ Αγρινίου στερείται ηλικοτεχνικών μέσων και προσωπικού το οποίο θα πρέπει να έχει δουλέψει σε ΜΕΘ με εξειδίκευση, εντατικολόγοι, κλπ και δεν διαθέτει τέτοιο προσωπικό, γιατί λειτουργούν την εν λόγο ΜΕΘ ή τυχών άλλες όπως του Πύργου, της Έδεσσας, κλπ. Γιατί για να κυνδινεύσουν Ζωές συνανθρώπων μας!!!! Ποιος είναι Υπεύθυνος τελικά!!!! Το Κράτος;, Οι Διοίκηση;, οι Γιατροί;, το επιστημονικό προσωπικό;, Ποιος; Ας το βρείτε τέλος πάντων!!!! Ο Εισαγγελέας να επέμβει και να το βρει ποιος φταίει! Δεν μπορεί να χάνουν την ζωή τους Άνθρωποι, Εδώ λυπόμαστε τα Ζώα, τον άνθρωπο το τελιοτερο Ζώο της γης δεν το λυπόμαστε!!!!

 8. Στέλιος Αγγελής

  Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και…. Ας δεχτούμε κάθε δικαιολογία, ο κοσμάκης που θ’ αρρωστήσει από οτιδήποτε, θα έχει εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο ή θα φοβάται;

 9. Ανώνυμος

  Ο ΠΑΘΩΝ
  Έπρεπε να φτάσει το ποσοστό θνητότητας στο 100 τοις 100 για να παραδεχτούν οι καθ υλην αρμόδιοι οτι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου???? ¨Εχουν χαθεί άνθρωποι ( και προ covid) που θα μπορούσαν να είναι δίπλα μας και δυστυχώς δεν είναι!!!! και δεν φταινε πάντα οι γιατροί…. φταινε αυτοί που ποτέ δεν μπορούν να βρουν ποιος φταιει !!!! Και οσον αφορά καποιους πολιτικάντηδες που δήθεν εχουν θορυβηθεί …… αυτοί σιγουρα φταίνε!!!!!!

 10. Τζένη Μ.

  Απαντώ στο Νίκο Παλια-ντζή, ότι Μοριακός αναλυτής υπάρχει στο Νοσοκομείο ο οποίος παίρνει τέσσερα δείγματα τη φορά, αλλά τον χρησιμοποιούν μόνο για όσους πρόκειται να νοσηλευτούν και σε κανέναν άλλον, γιατί έτσι θέλουν. Τα δείγματα των εξωτερικών ασθενών αποστέλλονται Πάτρα ή Αθήνα και παίρνεις απάντηση από τα εξωτερικά ιατρεία μετά από τρεις ημέρες ( απαντώ από προσωπική μου εμπειρία). Η κατάσταση τραγική. Τίποτα οργανωμένο, παντού αντιμετωπίζεις προχειρότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.