Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για το ελληνικό #metoo: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για το ελληνικό #metoo: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;

«Είμαι εδώ λοιπόν για καθαρές κουβέντες και καθαρές εξηγήσεις και σας ρωτώ: κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και τη ΝΔ ότι διακινεί κύκλωμα ανηλίκων;» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Τη σημερινή συζήτηση κορυφής στη Βουλή προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη και τις καταγγελίες στο πλαίσιο του ελληνικού Metoo, προκειμένου να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τον κώδικα δεοντολογίας και τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Η διαδικασία εξυγίανσης των φαινομένων παρενόχλησης και βίας εναντίον των πιο αδύναμων κινδυνεύει να χάσει το στόχος της και να βυθιστεί στο λαϊκισμό, λες και το έγκλημα έχει χρώμα και ιδεολογία» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή, προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι όλων να μην μοιάσει σε γήπεδο σήμερα η Βουλή». «Θα ακουστούν σκληρές αλήθειες», είπε και πρόσθεσε ότι στο τέλος της συζήτησης ελπίζει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου έγιναν στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Αθλητισμού, οι οποίες χαιρετίστηκαν από όλα τα κόμματα. Και πρόσθεσε ότι :οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι το πρόβλημα υπάρχει αλλά και απέδειξαν ότι στον τόπο μας υπάρχει ένα πλαίσιο ασφάλειας που οδηγεί στην κάθαρση. Θύμισε ότι παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό στην χώρα μας. «Σήμερα η φωνή έσπασε την σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κίνημα #metοο δεν πρέπει να είναι τυφλό. Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης», είπε και συνέχισε: «Η κοινωνία μας εδώ και έναν μήνα έχει πάθει σοκ». «Πρέπει να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν. Πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για χυδαία σχόλια με μόνο στόχο να σπιλωθούν κόμματα και πρόσωπα. «Οι βιαστές χωρίζονται σε δεξιούς και αριστερούς. Κάτι τέτοιο απαξιώνει το ελληνικό #metoo. Η λάσπη που εκτινάσσεται κρύβει τους ενόχους από το βλέμμα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «είμαι εδώ λοιπόν για καθαρές κουβέντες και καθαρές εξηγήσεις και σας ρωτώ: κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και τη ΝΔ ότι διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά η βουλευτής σας να δηλώνει ότι ψωνίζονται ανήλικα από ΜΚΟ; Ο κ. Πολάκης να κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για ανήλικα προσφυγόπουλα; Σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας πατέρας δυο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει ευθέως τον κ. Πολάκη και να «διαγράψετε αν μη τι άλλο ένα στέλεχός σας που διακινεί χυδαία υπονοούμενα». «Η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη κι εσείς τον κ. Πολάκη. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή προτιμάτε την Αυγή το κομματικό σας έντυπο που μίλησε για εμετικό κιτρινισμό», πρόσθεσε.

«Αν είστε με την κομματική σας εφημερίδα πως γίνεται μια ημέρα πριν ο ίδιος άνθρωπος, ο διευθυντής της να γράφει ότι υπάρχουν παιδέρες που υπάρχουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού», πρόσθεσε. Μίλησε για βαξεβάνιες εμετικές ριπές και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπεύθυνος για ότι γράφει ο κάθε δημοσιογράφος αλλά είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι είναι υπόλογος για τους βουλευτές του.

Τσίπρας: Υπάρχει μια χοντροκομμένη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη

«Βρισκόμαστε εδώ και ένα μήνα μπροστά σε πρωτοφανείς αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αποτρόπαιων πράξεων. Έγινε μια χοντροκομμένη προσπάθεια συγκάλυψης» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.

«Θα περιμέναμε μια συγγνώμη για τα λάθη, τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό των υποθέσεων» όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «επιλέξατε σήμερα κύριε Μητσοτάκη, στα υπουργικά έδρανα να μην κάθεται η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη. Σύσσωμος ο κόσμος των τεχνών ζητά επιτακτικά να λάβει η υπουργός Πολιτισμού την πολιτική ευθιξία και να παραιτηθεί. Αντ’ αυτού κύριε Μητσοτάκη, εξακολουθείτε να την στηρίζετε».

Άφησε μάλιστα υπονοούμενα ότι η κα Μενδώνη μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό δεν την αποπέμπει. «Από μόνη της η κα Μενδώνη άλλαξε τον νόμο και κατάργησε τον κανονισμό για την αλλαγή του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη ενδεχομένως να εξαφανίσει ενοχοποιητικά στοιχεία στοιχεία; Από μόνη της αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση Λιγνάδη στις 6 του μηνός αλλά να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρά να περιμένει αρκετές ημέρες αργότερα όταν υπήρξε μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα;» αναρωτήθηκε.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνθηκε επίσης την ανάγκη, όπως τόνισε, να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους τόλμησαν, κουβαλώντας ένα βαρύ τραύμα στα βάθη της ψυχής τους, να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους, παρά το ότι πολλοί από αυτούς που υπέδειξαν ως ενόχους ήταν πάρα πολύ ψηλά και είχαν εξουσία ή διασυνδέσεις με την εξουσία. Βρήκαν όμως τη δύναμη και ύψωσαν τη φωνή τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης θέλω να εκφράσω στην κα Μπεκατώρου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου».

Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

Δέσμη θεσμικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης ανακοίνωσε κατά την πρωτολογία του στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι έχουν διπλό στόχο:

α) να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος και β) να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ότι δε αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα. Δημιουργείται ειδικό μητρώο για όσους δουλεύουν με παιδιά και εφήβους με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής και εγκαινιάζεται η κεντρική διαδικτυακή πύλη Metoo.gov.gr».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο σεβασμός στο άλλο φύλλο και στη διαφορετικότητα πρέπει να διδάσκεται. Η πολιτική έχει ηθική γιατί στηρίζεται σε αρχές και το κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η δημοκρατία δεν διστάζει να κοιτάξει στα μάτια κανένα πρόβλημα. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Το metoogreece.gr για καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τη δημιουργία του ιστοτόπου metoogreece για καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μαζί σπάμε την σιωπή. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος» σημειώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος στο κίνημα #metooGR #metoogreece.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ιστοσελίδα «metoogreece.gr» που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους.

Όπως έγινε γνωστό, σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητοστάκη:

Γεννηματά: Να σταματήσει ο πρωθυπουργός να καλύπτει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Ο κύριος Μητσοτάκης καλύπτει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις ευθύνες της στον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου, ζητώντας να παφθεί άμεσα το μέλος της κυβέρνησης για τις πολιτικές ευθύνες που φέρει.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο εμπνευστής του δήθεν επιτελικού κράτους που στην πράξη κρύβει την ενός ανδρός αρχή» επεσήμανε η αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, δεν ασχοληθήκαμε τώρα με τα ζητήματα αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχω μιλήσει για μια πανδημία μέσα στην πανδημία».

Ζήτησε επίσης να μην υπάρξει κανένας συμψηφισμός και όλα τα γεγονότα να βγουν στο φως. «Το κίνημα #metoo πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο, μακριά από συμφέροντα και κομματικές παρατάξεις» επεσήμανε.

Τέλος, χαρακτήρισε «φούσκα» τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως είναι μακριά από τα κάθε φύσης προβλήματα της κοινωνίας, ενώ καταδίκασε το hashtag #NΔΠαιδεραστές.

Πηγή: newsbeast.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Άκης Ροδίτης

    Ο Πρωθυπουργός πλαισίωσε την ομιλία του με στοιχεία. Ο καταληψίας της πολιτικής ξεκίνησε τη δική του επικαλούμενος την εκλογική του βάση. Τα καφενεία! #παλτό

  2. Αριστεία

    ¨Μαζί σπάμε την σιωπή μας λένε” τώρα, γιατί πριν έλεγαν “μείνε στο παρασκήνιο καναδύο μήνες για να ξεχαστεί” και για την προσωπική τους επιλογή στον διευθυντή του εθνικού θεάτρου, τους πήρε καμιά 20αρια ημέρες να αντιδράσουν…

  3. Κακές συνήθειες

    Η κυβέρνηση της ανεμελιάς που μοιράζει ατομικές ευθύνες ξεχνά ότι την κατηγορούν για την σιωπή της εδώ και αρκετές ημέρες…στο τέλος μας είπαν ότι τους ξεγέλασε το υποκριτικό ταλέντο του,ενώ υπήρχαν καταγγελίες από το μακρινό 1984…και τον έβαλαν με προσωπική τους επιλογή στην συγκεκριμένη θέση… αξέχαστη και η πρώτη περίπτωση με την θεϊκή ατάκα “μείνε στο παρασκήνιο για λίγο έως ότου ξεχαστεί”….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.