Σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον των στρατιωτικών σχολών θα προβούν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Πεντάγωνο, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις Πανελλαδικές που οδηγούν σε έναρξη της νέας χρονιάς με πολλές κενές θέσεις.
Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο κ. Δένδιας είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνουν κινήσεις τόνωσης του ενδιαφέροντος. Προ ημερών, άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων κινήτρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, έχουν βρεθεί οι πόροι, προκειμένου να ενισχυθεί η μηνιαία αποζημίωση των σπουδαστών, στην περιοχή των 600 ευρώ σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, μια άλλη κρίσιμης σημασίας κίνηση θα είναι η διεύρυνση των κατευθύνσεων, από τις οποίες θα μπορούν να προέρχονται οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών που σήμερα αντλούνται από τη Θετική Κατεύθυνση.
Το εύρος των κατευθύνσεων θα «κλειδώσει» στη σημερινή συνάντηση των κ. Δένδια και Πιερρακάκη. «Δεν μπορεί οι έφεδροι να είναι δικηγόροι ή επιστήμονες από άλλους κλάδους και εμείς στη σημερινή φάση να αρνούμαστε την αξιοποίηση και από άλλες κατευθύνσεις», έλεγε πηγή με γνώση των συζητήσεων. Στο τραπέζι επίσης είναι το ενδεχόμενο να έχουν πρόσβαση στις στρατιωτικές σχολές και μαθητές των ΕΠΑΛ.
Από μέρους του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις για τις «στρεβλώσεις» που παράγονται με βάση την Εθνική Βάση Εισαγωγής, καθώς κάθε χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν μαθητές που θα μπορούσαν να επανδρώσουν τις σχολές, πλην όμως μένουν εκτός λόγω κατώτερων επιδόσεων στα «κρίσιμα» μαθήματα.
Παράλληλα, θα υπάρξουν και δομικές αναπροσαρμογές του ακαδημαϊκού προγράμματος των στρατιωτικών σχολών το επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την προσέγγιση που υιοθετεί το υπουργείο στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στην εσωτερική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, πλέον θα προβλέπεται και η δυνατότητα διδακτορικού εντός των στρατιωτικών σχολών, ώστε να υπάρχει και άμεση διασύνδεση με τον νέο φορέα καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ.
Γιώργος Ευγενίδης-protothema.gr