Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Μέτρηση Ακοής – Ακουόγραμμα

Μέτρηση Ακοής – Ακουόγραμμα

Γράφει ο Σταύρος Ζαρκαβέλης – Ειδ. Ακοοπροθετιστής*

Tο ακουόγραμμα αποτελεί μια ανώδυνη και σύντομη εξέταση  μέτρησης (τών αντανακλαστικών) της ακοής μας.

Πιο αναλυτικά το ακουόγραμμα είναι ένα γράφημα που αναπαριστά την χρησιμοποιήσιμη  ακοή ενός ατόμου και το ποσοστό απώλειας ακοής για κάθε αυτί. Στο πάνω μέρος του γραφήματος, υπάρχουν αριθμοί από το 125 έως το 8000. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε συχνότητες, δηλαδή στον τόνο του ήχου.

Η συχνότητα εκφράζεται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz). Όσο πιο υψηλή είναι η συχνότητα τόσο πιο υψηλός είναι ο τόνος του ήχου. Π.χ. τα 250 Hertz (Hz) αντιστοιχούν σε μια βρύση που στάζει, ενώ ένα τηλέφωνο που χτυπά είναι περίπου 8000 Hz.

Η ένταση του ήχου μετράται σε ντεσιμπέλ (db). Μηδέν ντεσιμπέλ (0 dB) δεν σημαίνουν απουσία ήχου. Πρόκειται απλώς για πολύ απαλό ήχο. Η ένταση της ανθρώπινης φωνής σε μια συζήτηση είναι γύρω στα 65 dB, και 120 dB είναι πολύ δυνατός ήχος, σαν να απογειώνεται ένα αεροπλάνο στα 25 μέτρα. Οι αριθμοί δίπλα στο γράφημα είναι τα επίπεδα ακοής σε ντεσιμπέλ.

Κατά τον έλεγχο της ακοής, ο ακουολόγος ελέγχει τους ήχους ανά μία συχνότητα. Ο πλέον ανεπαίσθητος τόνος που αντιλαμβάνεται ο εξεταζόμενος για κάθε συχνότητα σημειώνεται στο ακουόγραμμα για τη συγκεκριμένη συχνότητα και ένταση. Αυτό αποτελεί το λεγόμενο “κατώφλι ακοής”.

Το ακουόγραμμά σας είναι μια οπτική αναπαράσταση της ακοής σας. Δείχνει πόσο αποκλίνει η ακοή σας από το φυσιολογικό, εάν υπάρχει απώλεια ακοής, και πού ενδέχεται να εντοπίζεται το πρόβλημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και βαθμοί απώλειας ακοής. Ανάλογα με το τμήμα του αυτιού που έχει τη βλάβη, οι ειδικοί διακρίνουν τέσσερις βασικούς τύπους απώλειας ακοής (βαρηκοΐας): βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, μικτή βαρηκοΐα και νευρική βαρηκοΐα.

Ένας ακουολόγος-ωρλ ή ειδικός σε θέματα βαρηκοΐας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν έχετε πράγματι κάποιας μορφής βαρηκοΐα. Ανάλογα με τον βαθμό ή τη σοβαρότητά της, θα σας προτείνει τη βέλτιστη για σας λύση.

Εάν δεν ενδείκνυται θεραπεία φαρμακευτική ή χειρουργική, τοτε μπορεί να επιτευχτεί αποκατάσταση της ακοής σας, με την εφαρμογή ειδικών ακουστικών.

Η  σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές, όπως επίσης και οι απεριόριστες δυνατότητες των ψηφιακών ακουστικών βαρηκοίας, μπορούν να αποκαταστήσουν την ακοή σας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η απώλεια ακοής τώρα αποκαθίσταται , επιστημονικά – σύγχρονα- αθέατα και Οικονομικά.!

1η Επίσκεψη  ( Αξιολόγηση, Ενημέρωση και Δοκιμή) Δωρεάν.!

Επισκεφθείτε μας ή Επικοινωνήστε

Aκοήplus – Κέντρο Αποκατάστασης Aκοής
Σταύρος Ζαρκαβέλης – Ειδικός Aκοοπροθετιστής.
Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος & ΑΕΑ Εurope.
Aναστασιάδη 4 (1οs όροφοs)- Aγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.
Tηλ. 2641033999 & 6985079513. www.otomed.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.