Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Μια άλλη ανάγνωση του δημογραφικού: Στους 10 πρώτους νομούς σε γεννήσεις η Αιτωλοακαρνανία

Μια άλλη ανάγνωση του δημογραφικού: Στους 10 πρώτους νομούς σε γεννήσεις η Αιτωλοακαρνανία

Του Λίνου Υφαντή,

Μια αντιστρόφως ανάλογη ανάγνωση έχει το ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων στην Αιτωλοακαρνανία που έβγαλε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ. Στην  περιοχή μας πράγματι παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Παρόλα αυτά όμως έχει την ένατη θέση στον πίνακα κατάταξης νομών με περισσότερες γεννήσεις.

Οι 10 νομοί με τις περισσότερες γεννήσεις το 2018 είναι οι ακόλουθοι:

ΝΟΜΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
ΑΤΤΙΚΗΣ 32.351
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 8.965
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.093
ΑΧΑΪΑ 2.533
ΛΑΡΙΣΑ 2.279
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 2.054
ΧΑΝΙΑ 1.602
ΕΥΒΟΙΑ 1.579
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 1.493
ΜΑΓΝΗΣΙΑ 1.459

Οι αριθμοί δεν αποτελούν πάντα ορθό καθρέφτη των πραγματικών καταστάσεων. Με την οπτική αυτή θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιες παραμέτρους.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλές γεννήσεις γιατί έχει 204.οοο περίπου κατοίκους. Ξεπερνάει όμως τη Μαγνησία που έχει λίγο περισσότερο πληθυσμό ή άλλες περιοχές με δυσανάλογη σχέση πληθυσμού-γεννήσεων όπως τα Ιωάννινα, την Φθιώτιδα, την Κορινθία, τη Μεσσηνία κ.α.

Παρόλα αυτά ο δείκτης οικονομικής ευμάρειας δίνει προβάδισμα σε μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά και η Εύβοια.

Μπορεί τα συγκεκριμένα στοιχεία να επιβεβαιώνουν έμμεσα ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι Χανιά ή Ρόδος, κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά. Από την άλλη κρατάει μία αξιοπρεπή οριζόντια αναλογία σε σχέση με άλλες περιοχές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ούτε οικονομική δραστηριότητα μεγάλη ούτε μετανάστες και άλλες πληθυσμιακές ομάδες με μεγάλα ποσοστά γεννήσεων.

Όπως και να χει, στο δημογραφικό φαίνεται αναλογικά πάντα να μην παρεκκλίνει σε σχέση με άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα των λιγότερων γεννήσεων από θανάτους.

Αυτό όμως που μένει να αναλογιστούμε, είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ίδια εικόνα από τη στιγμή που συνεχιστεί η οικονομική ύφεση στην περιοχή μας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Η Αιτωλοακαρνανία είναι αρκετά μεγαλύτερη σε πληθυσμό από νόμο Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Χανίων. Μη λέμε ο,τι θέλουμε. Λογικό είναι αυτό το νούμερο από τη στιγμή που είμαστε 6-8 πληθυσμιακά στην κατάταξη. Επίσης η Αιτωλοακαρνανία έχει το Αγρίνιο με 95 χιλιάδες, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, τη Βόνιτσα και την Αμφιλοχία. Έχει αρκετές πόλεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.