Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Και μια καλή είδηση για το Κλιμάκιο της Αεροπορίας στο Αγρίνιο: αύξηση προσωπικού με τις μεταθέσεις

Και μια καλή είδηση για το Κλιμάκιο της Αεροπορίας στο Αγρίνιο: αύξηση προσωπικού με τις μεταθέσεις

Ίσως και να αποτελεί έκπληξη αλλα προέκυψε και μια θετική είδηση για την μονάδα της Αεροπορίας στο Αγρίνιο που τα τελευταία χρόνια διαγράφει μια φθίνουσα πορεία.

Όπως ενημερώνει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.ΠΕ.ΑΙΤ.) μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων το Κλιμάκιο θα έχει μία σημαντική αύξηση προσωπικού.

Παράλληλα για άλλη μια χρονιά, η στελέχωση της Μονάδας του Ακτίου παραμένει στα ίδια επίπεδα
Εξάλλου συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν με τον ΥΦΕΘΑ ο Πρόεδρος της Ένωσης Απόστολο Λεμονιά και ο Πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) Δημήτριος Ρώτα το ζήτημα της μοριοδότησης των στρατιωτικών.

Η αναλυτική ενημέρωση από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.ΠΕ.ΑΙΤ.)

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ,

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.ΠΕ.ΑΙΤ.), διαπιστώνει με ιδιαίτερη χαρά ότι μετά και την κοινοποίηση των ετήσιων μεταθέσεων, οι Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν σε αυτή ενισχύονται ή παραμένουν με την ίδια στελέχωση. Συγκεκριμένα δικαιώνονται απόλυτα οι ενέργειες της Ένωσης τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου, όσο και για την μη εφαρμογή μείωσης της συνολικής δύναμης των στελεχών που υπηρετούν στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι με σχετικό έγγραφο η ΕΣΠΕΑΙΤ (δείτε εδώ https://espeait.pomens.gr/enimerosi/epistoles/657-e) ανέδειξε, σε ότι αφορά την Μονάδα του Αγρινίου, το μείζον θέμα της μικρής στελέχωσης με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να δυσκολεύονται να λάβουν τις άδειες τους. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων το Κλιμάκιο θα έχει μία σημαντική αύξηση προσωπικού, λύνοντας έτσι το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, και για άλλη μια χρονιά, η στελέχωση της Μονάδας του Ακτίου παραμένει στα ίδια επίπεδα, επιβεβαιώνοντας την ευρέως κοινά αποδεκτή άποψη ότι το οργανόγραμμα (Π.Ο.Υ) που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2018 δεν δύναται να εφαρμοστεί. Ο θεσμικός ρόλος της Ένωσης μπορεί να μην επιτρέπει την εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως είναι υποχρεωμένη, και αυτό έπραξε, να αναδείξει τις ανησυχίες – προβληματισμούς – φόβους των μελών της από την εφαρμογή αυτού του οργανογράμματος. Το έπραξε λοιπόν, κατάφερε να βρεί πολλούς συμπαραστάτες και θα συνεχίσει την προσπάθεια έως ότου επιτευχτεί η τροποποίηση του.
Επίσης πέραν των παραπάνω προβλημάτων το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ ανέδειξε και μία άλλη σημαντική αδικία (δείτε εδώ https://espeait.pomens.gr/enimerosi/epistoles/654-espeait-moriodotisi-stelexon-polemikis-aeroporias) που αφορά την μοριοδότηση που λαμβάνουν τα στελέχη των συγκεκριμένων Μονάδων. Μέσω του σχετικού εγγράφου η Ένωση είχε επισημάνει ότι οι συνάδελφοι του Αγρινίου θα πρέπει να μοριοδοτούνται με βάση την Μονάδα υπαγωγής τους (116ΠΜ), γεγονός που έγινε πράξη από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Όσον αφορά την μοριοδότηση των στρατιωτικών του Ακτίου η Ένωση επισήμανε ότι αφού το έργο – αποστολή της Μονάδας παραμένει το ίδιο με τα παλαιότερα χρόνια δεν είναι δίκαιο λόγω μιας οργανωτικής μεταβολής να εφαρμόζεται τόση μεγάλη μείωση των μορίων. Το συγκεκριμένο θέμα όπως και τα ανωτέρω συζητήθηκαν με τον κ. ΥΦΕΘΑ από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Λεμονιά Απόστολο και τον Πρόεδρο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) κ. Ρώτα Δημήτριο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Ο κ. ΥΦΕΘΑ κατανόησε τα θέματα και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει επανεξέταση τόσο για τον Π.Ο.Υ, όσο και την μοριοδότηση των στρατιωτικών του Ακτίου.

Κλείνοντας, το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν σε Μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας να στηρίξουν την όλη προσπάθεια με δύο απλές κινήσεις. Εγγραφείτε και γίνετε ενεργά μέλη. Σύντομα το Σωματείο θα προχωρήσει στην διεξαγωγή αρχαιρεσιών και η ειλικρινείς διάθεση μας είναι να υπάρχουν ακόμα περισσότερα μέλη, ακόμα περισσότεροι υποψήφιοι, ακόμα περισσότεροι που θα ψηφίσουν και τέλος ακόμα περισσότεροι αντιπρόσωποι στην πηγή της θεσμικής εκπροσώπησης, την ΠΟΜΕΝΣ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ,

τα πρώτα θετικά παοτελέσματα ήδη είναι πραγματικότητα και να είστε σίγουροι ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από ότι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές μας.

Σας περιμένουμε δίπλα μας με ειλικρίνεια, αλήθεια και συνεργασία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Λεμονιάς Απόστολος Παπασταύρος Κων/νος

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. ΜΑΚΗΣ

  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 3200 ΜΕΤΡΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΠΟΥ ΑΝΕΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ F- 16 , C= 130 MIRAGE=2000…….. TO ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ , ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!

 2. κωστας

  Απο τα μεγαλυτερα αεροδρομια στην Ελλαδα και σαπιζει.

 3. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

  Ένα αεροδρόμιο με σύγχρονες υποδομές αλλά και με έναν πύργο ελέγχου που θα τον ζήλευαν πολλά αεροδρόμια της Ελλάδας. Το λέω γιατί κάποια στιγμή γνώρισα έναν άνθρωπο που είχε τοποθετήσει τα μηχανήματα στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. ένα αεροδρόμιο με τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να φιλοξενήσει F-16 μέχρι και όλο το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών μαζί με ολόκληρο το τεχνικό τμήμα. Δυστυχώς έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ούτε πλέον το κλιμάκιο αεροπυρόσβεσης που ερχότανε τους καλοκαιρινούς μήνες με δύο αεροσκάφη PZTL και είχαν άμεση πρόσβαση στο νομό αλλά και επιτήρηση και αυτά τώρα πηγαίνουν στο Άκτιο. Υπάρχουν επίσης στον ίδιο χώρο παροπλισμένα και σπάνια αεροσκάφη.
  Έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες δήμαρχος,βουλευτές όλοι τους δηλ. να ζητήσουν να έχουμε αεροσκάφη για τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ στο αεροδρόμιο. Αλλά ποιος να ενδιαφερθεί .Έχουμε ποιο σημαντικά θέματα.
  Ας είναι όμως και αυτό που γίνεται με ενίσχυση προσωπικού. Το ξαναλέω ένα αεροδρόμιο με τεράστια υποδομή μένει ανεκμετάλευτο.

 4. NIK

  Το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου κατασκευάστηκε την περίοδο 1961-1964 με ΝΑΤΟϊκά κονδύλια. Με την πάροδο του χρόνου δεχόταν διαρκείς βελτιώσεις, για να φθάσει τελικά σε ένα επίπεδο στο οποίο η όλη του οργάνωση (υπόστεγα συντήρησης, καταφύγια αεροσκαφών, αποθήκες και υποδομές διαβίωσης προσωπικού) παρέπεμπε ευθέως σε μια ανεξάρτητη δομή που θα μπορούσε να δεχθεί και να αξιοποιήσει επιχειρησιακά τουλάχιστον μία Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών σε μόνιμη βάση. Κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί ποτέ τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, με τη χρήση του να περιορίζεται στον ρόλο του εναλλακτικού αεροδρομίου σε περιόδους κρίσης ή για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή του.

  Τον Απρίλιο του 1973 η Αεροπορία Στρατού μετέφερε εκεί τη Σχολή της και το 25ο ΣΕΑΣ (Συνεργείο Επισκευών Αεροπορίας Στρατού), εξέλιξη όμως που δεν μακροημέρευσε, αφού ενάμιση χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 1974, οι δυο μονάδες επέστρεψαν στο Στεφανοβίκειο.

  Οι ονομασίες που κατά καιρούς πήρε το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου αντανακλούν τη μέχρι σήμερα πορεία του: Ξεκίνησε ως Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου τη δεκαετία του 60, αναβαθμίστηκε το 1975 σε 132η Σμηναρχία Μάχης, το 2009 υποβαθμίστηκε πάλι σε Αεροπορικό Απόσπασμα και λίγα χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2014, κατέληξε με νέα υποβάθμιση σε Αεροπορικό Φυλάκιο υπαγόμενο διοικητικά στην 131η Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο. Από το έτος υποβάθμισης σε Αεροπορικό Φυλάκιο το Αεροδρόμιο δεν ξαναδέχτηκε επισκέπτες κατά τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας τον Νοέμβριο, γεγονός που λύπησε και απογοήτευσε την τοπική κοινωνία, θέτοντάς το πλέον σε τροχιά αδράνειας και λήθης… Από τον Αύγουστο του 2018 το Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου υπάγεται στην 116η Πτέρυγα Μάχης με έδρα τον Άραξο.

  Αυτή η ξεχασμένη και ίσως αδικημένη Αεροπορική Εγκατάσταση, αν και ποτέ δεν είχε δικά της επιχειρησιακά αεροσκάφη, έχει την τιμή να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό Lockheed F/TF/RF-104G Starfighter στην Ελλάδα, την Ευρώπη και κατά πάσα πιθανότητα σε ολόκληρο τον κόσμο! Πέραν αυτών, ένας σεβαστός αριθμός LTV A/TA-7H Corsair και ελάχιστα NAA F-86D Sabre Dog συμπληρώνουν την εντυπωσιακή «συλλογή» των εκτός ενεργείας αεροσκαφών στο Αγρίνιο, δίνοντάς του δικαιωματικά τον τίτλο του σημαντικότερου χώρου απόθεσης αεροσκαφών της ΠΑ.

  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ …. 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.