Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη “Μάνα” στο Αγγελόκαστρο (βίντεο)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη “Μάνα” στο Αγγελόκαστρο (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στην Ευγενία Παπαγεωργίου, μητέρα του γλύπτη Χρ.Καπράλου ,με θέμα «Η ΜΑΝΑ», που συνδιοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Αγγελοκάστρου με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία τόνισε : “Η Μάνα, είναι η κυρίαρχη φιγούρα στα έργα του Χρήστου Καπράλου. Ο γλύπτης αποτυπώνει στο έργο του, το σύμβολο, την Ελληνίδα Μάνα, τη γυναίκα του μόχθου, που αγωνίζεται σκληρά για την οικογένεια και τα παιδιά της, είναι η ίδια η μάνα του καλλιτέχνη που αποτέλεσε και το πρώτο του μοντέλο. Πιστεύω ότι από κει ψηλά που μας βλέπει ο Χρήστος Καπράλος θα είναι υπερήφανος και χαρούμενος για το αφιέρωμα αυτό ΄΄
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε Αγγελοκάστρου ,κος Αρωνιάδας Δημήτριος , αναφέρθηκε με λόγια αγάπης στη μητέρα του γλύπτη Χρ. Καπράλου και υπενθύμισε ότι έλκει την καταγωγή της από το Αγγελόκαστρο.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η κ.Ευγενία Καπράλου – Γιανούτσου ,η οποία αναφέρθηκε στα βιώματα από τη «γιαγιά Ευγενία» , μέσα από ανθρώπινες, γλαφυρές και -άγνωστες για το κοινό- αφηγήσεις των δικών της ανθρώπων. Η κα Καπράλου- Γιαννουτσου , έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύσκολα, φτωχικά χρόνια του Χρ. Καπράλου στο Παναιτώλιο.Στη συνέχεια η κ.Μίρκα Παλιούρα -Ιστορικός Τέχνης ,μίλησε για τη ζωή και το έργο του Χρήστου Καπράλου με εκτενή αναφορά στην πολυσχιδή προσωπικότητα με το μεγάλο και πολυδιάστατο έργο του Αιτωλοακαρνανία γλύπτη Χρ. Καπράλου , ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20 ου αιώνα, τονίζοντας την επιβλητική και εμβληματική μορφή στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής.
Η κ. Σπυριδούλα Πιρπίλη -Φιλόλογος / Μουσειολόγος ,όπου αναφέρθηκε στο έργο του Χρήστου Καπράλου , στη γνησιότητα και ελληνικότητα του έργου του, ο οποίος είχε ως αφετηρία στα έργα του ,την ανθρώπινη μορφή και δει , την εμβληματική μορφή της μάνας του, σε πολλαπλές γλυπτικές αποδόσεις.
Ο κ.Γεώργιο Κλουβάτος – Αρχιτέκτων , Γκαλερίστας ο οποίος αναφέρθηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις των καλλιτεχνών, με ιδιαίτερη αναφορά στη γνωριμία του πατέρα του , με το Χρ. Καπράλο.
Ο κ.Απόστολος Κούστας – Εικαστικός / Χαράκτης , όπου έκανε αναφορά στο έργο Χρ. Καπράλου , ο οποίος δούλευε τα έργα του με όλα τα ειδή των υλικών όπως: πηλός, γύψος, μάρμαρο, φύλλα χαλκού, ακόμη και πέτρες και άλλες πρώτες ύλες, όπως πωρόλιθος και ξύλο (ευκάλυπτος), αποδεικνύοντας την ικανότητά του να εκφράζεται με διαφορετικά μέσα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ταινίας από την ζωή του Χρήστου Καπράλου ,η οποία είχε προβληθεί πριν χρόνια , από την εκπομπή «παρασκήνιο» της ελληνικής τηλεόρασης. Στην ταινία, εκτός από το Χρ. Καπράλο, μιλούν η σύντροφος της ζωής του Σούλη και ο υπεύθυνος της Δημοτικής Γλυπτοθήκης Αγρινίου Χρ. Καπράλου, κος Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος.
Παράλληλα, εκτέθηκαν έργα των μαθητών του δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου ,με θέμα : “Η ΜΑΝΑ”.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπεύθυνος των σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Τσιλίκας.
Παραβρεθήκαν οι Αντιδήμαρχοι ,κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής ,κος Ευθύμιος Γρίβας και κος Σπύρος Αδάμης , ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, κος Δημήτριος Τζιώλης,Δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Αγρινίου, ο Υποδιοικητής της Υ.ΠΕ., κος Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο.Σθυμπαραστάτης του Δημότη κ.Χειμώνας Κων/νος, η Υπεύθυνη της ακτίνας εθελοντισμού, κα Ανθούλα Μακρή ,ο τ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κος Γιάννης Βαϊνας, και πολλοί άλλοι.

Το βίντεο του Γιάννη Γιαννακόπουλου 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.