Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Μην ανησυχείτε στην Αιτωλοακαρνανία για ραδιενέργεια. Δεν υπάρχουμε στον χάρτη!

Μην ανησυχείτε στην Αιτωλοακαρνανία για ραδιενέργεια. Δεν υπάρχουμε στον χάρτη!

radioactivityΑνησυχίες προκάλεσε η τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)  για παρουσία μικρών ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ( δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα εδώ)

Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν να εντοπίσουμε αν υπάρχει λεπτομερή ανάλυση στους ψηφιακούς χάρτες, ώστε να διαπιστώσουμε σε ποιες περιοχές υπάρχουν οι ποσότητες αυτές. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι στην περιοχή μας ο πλησιέστερος σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην Πάτρα, στη Λαμία και τα Ιωάννινα. Φυσικά δεδομένα δεν υπάρχουν για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Αντιπροσωπευτικός είναι ο χάρτης της παραπάνω εικόνα του άρθρου στο Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP. Εκεί φαίνεται να καλύπτονται ελάχιστα οι νότιες ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και το Μεσολόγγι από το σταθμό της Πάτρας. Πάντως το χρώμα της μέτρησης βρίσκεται σήμερα τουλάχιστον  στο πρώτο στάδιο 0-100 και προφανώς δεν εμπνέει ανησυχία, αντίθετα με περιοχές όπως οι Σέρρες και η Δράμα όπου σκουραίνει το χρώμα ένδειξης στο 100-200 ( δείτε εδώ)

Αχαρτογράφητη είναι η Αιτωλοακαρνανία και στις μετρήσεις Ραδονίου το οποίο θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αν και έχει μικρό χρόνο ημιζωής ( δείτε περισσότερα εδώ). Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η συγκέντρωση ραδονίου σήμερα 11 Οκτωβρίου ήταν στη β΄βαθμίδα με χρώμα πορτοκαλί στη Φουρνά Ευρυτανίας (127 Bq/m2) και στον Κάμπο Καρδίτσας. Αντίθετα στην πρώτη βαθμίδα είναι στη Δομνίστα Ευρυτανίας.

Η άγνοια λοιπόν είναι καλύτερη της ημιμάθειας και μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όσο για τα επίπεδα ραδιενέργειας, μπορούμε να έχουμε υποψίες όταν στην Πάτρα, τα Ιωάννινα ή τη Δομνίστα ο χάρτης αλλάζει χρώμα…

Λ.Υ.

radonio

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.