Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Για να μην ξεχνάμε: Πως άλλαξε το Αγρίνιο των 90s με τα αυτοκίνητα στις πλατείες, τα ξερά γήπεδα & αστικά καπνοχώραφα αντί δρόμων. Στοίχημα το αύριο
 

Του Λίνου Υφαντή,

Το βίντεο του Γιάννη Γιαννακόπουλου της περασμένης εβδομάδας μας θύμισε το πως το Αγρίνιο άφησε τη δεκαετία του ’80.  Καπνοχώραφα αντί περιμετρικών, κενοί αστικοί χώροι και αυτοκίνητα μέσα στις πλατείες ήταν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Σε αυτά προστίθενται τα ξερά γήπεδα, τόσο του Παναιτωλικού όσο και του Σταδίου που παρέπεμπαν σε τοπική κοινότητα.Το μόνο ζήτημα που ήταν μπροστά ήταν το Πάρκο, όπου δέσποζε η λιμνούλα με το συντριβάνι του στο βόρειο μέρος του.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να τα δούμε από ιστορική πλευρά αλλά με άποψη για το σήμερα και για το πως θα τοποθετήσουμε το Αγρίνιο στο χωροχρόνο που έρχεται. Μέσα σε 30 χρόνια τα αυτοκίνητα από την Ηλία Ηλιού, το συντριβάνι και την πλατεία Χατζοπούλου και βεβαίως την πλατεία Δημοκρατίας εξαφανίστηκαν.  Τα γήπεδα του σταδίου και του Παναιτωλικού μεταμορφώθηκαν. Το Αγρίνιο απέκτησε περιμετρική. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κάτι έγινε. Έτσι διαβάζεται από μια υποκειμενική άποψη το βίντεο του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Θα πείτε σίγουρα μερικοί, ότι τσιμεντοποιήθηκε, κλείσαν τα ρέματα κτλ κτλ. Αυτά όμως να τα ψάξουμε λίγο νωρίτερα, τις δεκαετίες του 50 και του 60 γιατί έγιναν και ποιοι φταίνε. Εκείνο όμως που αναρωτιόμαστε είναι, αν το Αγρίνιο του 2050 από ψηλά θα έχει να δείξει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με σήμερα. Τι θα βλέπουμε άραγε; Μια πόλη που σταμάτησε η επέκτασή της; Κτίρια και δρόμους απλώς συντηρημένα; Θα δούμε καινούργιους πολυχώρους ή νέα συμβολικά κτίρια; Με το τωρινό σκεπτικό μάλλον τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα, καθώς η -πρώην- ασχημούλα του κάμπου είχε ομορφείνει μεν, αλλά υπάρχει ένα κενό για το τι λίφτινγκ θα ακολουθήσει. Αυτό εχει να κάνει με τα οράματα τόσο της αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως του κεφαλαίου και των απλών πολιτών που ζουν σε αυτή.

Μένοντας με αυτά τα απλά ερωτηματικά απολαύστε ξανά της ρετρό εικόνες με μόνη όαση τα σχολικά κτίρια των τωρινών 2ου, 6ου Γυμνασίου και 3ου ΓΕΛ που κατασκευάζονταν και φυσικά το Πάρκο. Ραντεβού το 2050:

 

 

Χωρίς περιμετρική…

 

Το σχολικό συγκρότημα των τρένων ολοκαίνουργιο και απέναντι οι παλιές αποθήκες Παπαπέτρου
Χωρίς Jumbo

 

Το Πάρκο στις δόξες του
Ξερός… Παναιτωλικός με άβαφες κερκίδες…

 

Αμάξια γύρω από τις πλατείες
Τρίγωνο στο συντριβάνι…

 

Χατζοπούλου με αμάξια

Βοηθητικό σταδίου…ξερό

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. RIPT

    Ναι, άλλαξε το Αγρίνιο! Τότε πήγαινες σούπερ μάρκετ και το σήκωνες όλο. Τώρα πας και ψάχνεις ό,τι είναι σε προσφορά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.