Το τένις είναι από τα λίγα αθλήματα στον κόσμο που διεξάγονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το φυσικό, όπου οι παίκτες παίζουν στο γήπεδο και επιδίδονται σε ένα ράλλυ με σκοπό να πάρουν τον πόντο, το game, το σετ και στο τέλος το match. Αυτό το παιχνίδι είναι και αυτό που βλέπουν όλοι εκείνοι που αγαπούν το τένις και πάντα απολαμβάνουν έναν καλό αγώνα μεταξύ δυο παικτών με ιδιαίτερες τενιστικές ικανότητες.
Το δεύτερο επίπεδο είναι το πνευματικό, όπου ο αγώνας διεξάγεται στο μυαλό των παικτών. Το τένις έχει τόσο πνευματικές απαιτήσεις όσο και σωματικές και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως είναι από τα σπορ που τα επίπεδα πνευματικής δέσμευσης είναι τεράστια. Τόσο τεράστια, που ένα μεγάλο μέρος ενός ματς παίζεται στο μυαλό του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Αυτό το παιχνίδι είναι αυτό που δεν βλέπουμε σε έναν αγώνα, όμως μπορούμε να αισθανθούμε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον αντίπαλό τους οι παίκτες και τη στρατηγική που ακολουθούν.
Το παιχνίδι αυτό αν μπορούσαμε να το κατανοούσαμε πλήρως θα μπορούσαμε και να διαβάσουμε τις κινήσεις των παικτών, να κάνουμε πιο ακριβείς προβλέψεις και να πλουτίσουμε ίσως όλοι ποντάροντας σε κάποια από τις καλύτερες online ελληνικές στοιχηματικές εταιρίες. Όμως αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, εφόσον μιλάμε για ένα από τα πιο απρόβλεπτα και δυναμικά αθλήματα στον κόσμο, που οι εναλλαγές στην ψυχολογία και στο μυαλό των παικτών είναι πολλές και έντονες.
Αυτό συμβαίνει γιατί στο τένις υπάρχει μια συνθήκη που δε τη συναντάς στα υπόλοιπα αθλήματα: σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες χάνουν όχι από τον αντίπαλό τους, αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάτι που σημαίνει πως πολλές φορές έχουν να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους όσο έχουν να αντιμετωπίσουν και τον άλλον παίκτη πίσω απο το φιλέ.
Τα mind games στο τένις δεν είναι κάτι καινούριο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να βελτιώσουν το δικό τους παιχνίδι ή για να αποδυναμώσουν τον αντίπαλό τους. Και εφόσον δεν απαγορεύονται ουσιαστικά από τους κανονισμούς του αθλήματος – αν φυσικά γίνονται χωρίς να παραβιάζουν κανόνες – τα παιχνίδια μυαλού αποτελούν μια δυνητικά αποτελεσματική στρατηγική για πολλούς παίκτες.
Η νοοτροπία του τένις απαιτεί από τους παίκτες να είναι εντελώς αφοσιωμένοι στον αγώνα. Αν όχι, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά – από το να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις μέχρι το να χάσουν τελικά την ευκαιρία να προχωρήσουν στους επόμενους γύρους ή ακόμη και να χάσουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα ολόκληρο τουρνουά.
Το είδος της ψυχικής σταθερότητας που απαιτείται από τους παίκτες, είτε βρίσκονται στις υψηλές θέσεις της κατάταξης είτε σε χαμηλότερες θέσεις, είναι τόσο ισχυρό που πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα τους αυτή ως το βασικό τους όπλο απέναντι στον αντίπαλο.
Έτσι, έχουμε αρκετούς παίκτες να παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων τους, μόνο και μόνο για να τους αποπροσανατολίσουν. Και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως αυτή τη στρατηγική τη συναντάμε ακόμα και στους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Δύσκολα μπορούν να αποδεχθούν πολλοί, πως το φαινόμενο του τένις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, παίζει συχνά με το μυαλό των αντιπάλων του. Είτε κάνοντας πως δε θεωρεί τον αντίπαλο του, σε έναν επικείμενο αγώνα, ιδιαίτερα υπολογίσιμο -όπως έκανε με τον Νικ Κύργιο στο Australian Open το 2022, είτε τεχνηέντως παραβλέποντας τα επιτεύγματα του αντιπάλου του – όπως έκανε με τον Στέφανο Τσιτσιπά πάλι στο Australian Open το 2023, όταν έκανε πως δε θυμάται να τον έχει ξανασυναντήσει σε τελικό Grand Slam. Σημειωτέον, ο Djokovic έπαιξε με τον Τσιτσιπά στον τελικό του Rolland Garros 2021, όπου και έχανε στα δύο πρώτα σετ, πριν καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι και να πάρει τον τίτλο στο τέλος.
Και δεν είναι μόνο ο Τζόκοβιτς. Πολλοί άλλοι παίκτες όπως ο Ντανίλ Μεντβέντεφ και ο Χόλγκερ Ρούνε έχουν ‘κατηγορηθεί’ πως παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων τους σε διάφορες φάσεις, είτε σταματώντας το μομέντουμ τους κάνοντας διάλειμμα για τουαλέτα, είτε με το να ασχολούνται με το κοινό και τον διαιτητή για να αποσυντονίζουν τον αντίπαλο είτε ακόμα και με το να προκαλούν τον αντίπαλο να αντιδράσει και να χάσει την ψυχραιμία του.
Γενικά τα mind games είναι πολύ έντοντα στο τένις και αποτελούν μια τακτική που ολοένα και περισσότεροι παίκτες υιοθετούν τελευταία, με στόχο να βγούν νικητές σε έναν αγώνα που μοιάζει να είναι δυσκολότερος αν ο αντίπαλος καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία και την αυτοσυγκέντρωση του.
Το να μπορούμε να καταλάβουμε πως οι παίκτες χρησιμοποιούν την τακτική αυτή είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλουμε να κάνουμε πιο σωστές προβλέψεις για έναν αγώνα. Και ποιος ξέρει, μπορεί τελικά να κατανοώντας τη στρατηγική να αποκτήσουμε πλεονέκτημα απέναντι στους μπουκς που προσφέρουν στοίχημα στους αγώνες αυτούς.