Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Μηνύσεις για μπούλινγκ σε Γυμνάσιο του Αγρινίου- βίντεο αναρτήθηκε στο Tik Tok

Μηνύσεις για μπούλινγκ σε Γυμνάσιο του Αγρινίου- βίντεο αναρτήθηκε στο Tik Tok

Μάστιγα αποτελεί ο εκφοβισμός σε όλες τις εκφάνσεις και μια μορφή του είναι ο σχολικός (ή μπούλινγκ, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς). Το φαινόμενο  προβληματίζει ενώ ένα πρόσφατο περιστατικό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής του Αγρινίου. Μετά τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν από μητέρα μαθητή η υπόθεση πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ειδικότερα, τις περασμένες ημέρες οι τοπικές αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές έγιναν δέκτες όσων καταγγέλλει η μητέρα ενός 13χρονου μαθητή γυμνασίου της περιοχής του Αγρινίου.

Η συγκεκριμένη κυρία υπέβαλλε μηνύσεις περιγράφοντας σε αυτές ένα περιστατικό άγριου μπούλινγκ με θύμα τον γιο της και φερόμενους δράστες συνομήλικα του παιδιά. Η συνέχεια ήταν εξίσου δυσάρεστη καθώς κάποιος «παρατηρητής» του εκφοβισμού κατέγραψε το περιστατικό  σε βίντεο που αναρτήθηκε  στα social media, συγκεκριμένα στο Tik Tok και στο Instagram. Αναπόφευκτα η διακίνηση του επιδείνωσε την κακή διάθεση του παιδιού και στον σχολικό προστέθηκε και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.  

Την  13η Νοεμβρίου λοιπόν στην τοπική αστυνομία εμφανίστηκε η μητέρα του μαθητή και υπέβαλλε μήνυση. Η αστυνομία, καθώς ο καταγγελθείς εκφοβισμός τελέστηκε εκτός ορίου αυτοφώρου, διαβίβασε στον Εισαγγελέα τη μηνυτήρια αναφορά ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο  πρόκλησης  σωματικής βλάβης (άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα) και πρόκλησης βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά (άρθρο 312  ποινικού κώδικα) αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Χθες , 26η Νοεμβρίου, η μητέρα του μαθητή κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου συμπληρωματική έγκληση-μήνυση. Στρέφεται σε  βάρος επτά μαθητών που ονοματίζει, σε βάρος των διευθυντή-υποδιευθυντή και κατά παντός τρίτου προσώπου.

Το βίντεο τέθηκε στη διάθεση των αστυνομικών αρχών και της Εισαγγελίας. Παραδόθηκε και στο agrinionews.gr που για ευνόητους λόγους το παρουσιάζει αλλοιωμένο.  

Η ιστορία που περιγράφεται στη μήνυση και καταγράφηκε στο βίντεο φέρεται να διαδραματίστηκε σε χώρο γυμνάσιου εν ώρα διαλείμματος  την 11η Νοεμβρίου. Υποστηρίζει η μητέρα πως οι  μηνυόμενοι μαθητές  απομόνωσαν  τον 13χρονο που υπέστη ξυλοδαρμό από ένα άτομο δεχόμενος σφαλιάρες ενώ το υλικό βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε   Instagram και ΤικΤοκ . «Γελούσαν, τον εξευτέλισαν, ήταν δυσβάσταχτη εμπειρία»  αναφέρει υποστηρίζοντας παράλληλα πως το παιδί δεχόταν διαρκώς κακοποίηση και  καταγράφει «επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση».

Ισχυρίζεται πως εκείνη την ημέρα βρήκε το γιο της σε κακή κατάσταση κρυμμένο πίσω από σταθμευμένο όχημα. Στη μήνυση της περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση που ισχυρίζεται πως βίωνε ο γιος της με αποκορύφωμα το περιστατικό της 11ης Νοεμβρίου.  Η διακίνηση του βίντεο επιδείνωσε άλλωστε τη διάθεση του παιδιού .

Το λόγο πλέον επί της ουσίας της συγκεκριμένης υπόθεσης έχουν οι αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού   αναδεικνύεται με έμφαση από αυτή την ιστορία, όπως αναδεικνύονται και οι κίνδυνοι του διαδικτύου με την αλόγιστη χρήση του από ανήλικα παιδιά.  

Το σίγουρο είναι πως για την παθογένεια του σχολικού εκφοβισμού απαιτείται ουσιαστική δράση και όχι απλώς κενολογίες. Δράση προληπτικού χαρακτήρα και ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους στην παιδαγωγική διαδικασία: την πολιτεία, τους  φορείς εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς καθώς την οικογένεια  .

Η διαχείριση ωστόσο του φερόμενου εκφοβισμού στο Γυμνάσιο της περιοχής του Αγρινίου  δεν πρέπει να ξεχνά πως όλοι οι εμπλεκόμενοι ( θύμα, θύτες και παρατηρητές) είναι μόλις 13χρονα παιδιά. Όλα τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη ευαισθησία.

«Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα»

Σημειωτέον πως δηλώσεις  στο AGRINIOTV έκανε ο κ. Παντελής Βαμβακάς , δικηγόρος της μητέρας που κατήγγειλε τον εκφοβισμό σε βάρος του γιου της.

Δήλωσε ο κ. Βαμβακάς:  «Μας ανατέθηκε μία σοβαρή υπόθεση που έχει να κάνει με σχολικό εκφοβισμό, με σχολική βία εις βάρος ενός ανηλίκου, ενός μικρού μαθητή ο οποίος είναι σε γυμνάσιο του δήμου Αγρινίου. Θεωρούμε ως γραφείο και έχοντας την νομική εκπροσώπηση της μητέρας- η οποία ασκεί την επιμέλεια και την γονική μέριμνα- ότι είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Η βία   ήταν συνεχής και απρόκλητη εις βάρος του ανηλίκου και έγινε από μία ομάδα μαθητών, οι οποίοι και όλοι μαζί συναίνεσαν στην πράξη αυτή. Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα γιατί έχει να κάνει με ομάδα ανηλίκων εις βάρος ενός ανηλίκου. Ήδη έχει υποβληθεί έγκληση από την μεριά της ασκούσας την γονική μέριμνα και την επιμέλεια και  υποβλήθηκε και συμπληρωματική μήνυση προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αγρινίου. Έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος ανηλίκων, η εισαγγελία το εξετάζει από την πλευρά της και θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκείνο που λέμε από την πλευρά μας είναι ότι δυστυχώς δεν σταμάτησε εκεί η σχολική βία εις βάρος του ανηλίκου αλλά   βιντεοσκοπούνταν οι πράξεις βίας  στο παιδί αυτό και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα ο νεαρός ανήλικος να υποστεί μία τεράστια βλάβη και η συμπεριφορά του σήμερα να μην είναι αυτή που πρέπει να είναι. Εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε είναι ότι στεκόμαστε στο πλάι του παιδιού και θα προσπαθήσουμε να δούμε στην όλη κατεύθυνση για την βοήθεια του παιδιού.

Η φωτό αρχείου 

Θέματα που ενδιαφέρουν

12 Σχόλια

 1. Αναρχομαρξιστής

  Οι εφημερεύοντες καθηγητές που ήταν; Πίνανε καφέ στο γραφείο;

 2. πητερ στρομ

  tik tok καρκίνος. Οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά να ασχολούνται με την συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συνέπειες της έκθεσης αυτής.

 3. Anonimos

  Σκατομαθημένα παιδιά, χωρίς καμία παιδεία τόσο από την οικογένεια πρώτα, όσο και από τους δασκάλους τους! Τώρα θα μου πείτε από το Σχολείο όπως το κατάντησαν κανείς εκπεδευτικός δεν τολμάει να επέμβει. Γιατί την άλλη μέρα θα είναι σπίτι του με Αργία, ή και με Απόλυση. Το Υπουργείο Παιδείας όλα τα έχει κάνει σαν μην πω τι.

 4. Lol

  Πώς τα μεγαλωνετε τα παιδιά σας? Καθόλου ήθος, σεβασμός και αξιοπρέπεια? Λυπάμαι πολύ αλλά έχουμε αποκτηνωθει σαν άνθρωποι και αυτό φαίνεται πλέον στα παιδιά μας.

 5. Μαίρη

  Η βία και το μπούλιγκ στα σχολεία είναι αναμφισβήτητα μεγάλη μάστιγα,να μην κρυβόμαστε .Ας ανοίξουν τα στόματα λοιπόν..καιρός να αποδοθούν ευθύνες!!!

 6. Gio

  Αγαπητέ Αντρέα. Σεβαστή η άποψη σου και σαφώς δεν ήμασταν στο σχολείο να γνωρίζουμε τι έγινε. Θα μου επιτρέψεις όμως να σου πω ότι “αυτό ειπώθηκε”, “αυτό ακούγεται” δεν αποτελεί επιχείρημα. Ούτε ότι προκαλούσε και γι’ αυτό δεν ήταν συμπαθής, οπότε τον απομόνωσαν, και κάποιοι μετά τον τράβηξαν βίντεο να τρώει ξύλο από μια κοπέλα που εμφανώς κατέχει κάποιο επίπεδο γνώσεων πολεμικών τεχνών, το παιδί να ΜΗΝ ανταποδίδει, και όλοι να γελάνε και να παροτρύνουν. Κάτι δεν κολλάει λοιπόν σε όλα αυτά παιδί μου. Όσο για την μητέρα, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη και η δικαιοσύνη που θα το διερευνήσει θα έχει και τον τελευταίο λόγο σε όλα αυτά, όπως και η Ββαθμια που πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση να αποσταλούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στα σχόλια πιο άμεσα, και να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα ενσυναίσθησης και υποχρεωτική ενημέρωση και επιμόρφωση των θεοπαλαβων κατά τα άλλα και γεμάτων ψυχολογικά Νεοελ γονέων. Από εκεί και πέρα όποιος και αν ήταν ο λόγος, αυτό το περιστατικό και μάλιστα σε βίντεο στα σόσιαλ ΔΕΝ δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, και αν παιδί μου δεν το καταλαβαίνετε αλλά το θεωρείτε άλλοθι για αυτή την συμπεριφορά, λυπάμαι θα πρέπει να το συζητήσετε με τους γονείς σας αν διαθέτουν την στοιχειώδη λογική δηλαδή, και να το ξανασκεφτείτε. Αρκετά οπισθοδρομικός είναι ο νομός μας και βουλιαγμενος στην ανυπαρξία, ΜΗΝ έχουμε και άλλο Γιακουμάκη η το άλλο το παιδάκι πριν δύο χρόνια που κρεμάστηκε γιατί δεν άντεξε το bullying. Ξέρω και άλλα περιστατικά πολύ πιο σοβαρά από αυτό στο Αγρίνιο. Αν είναι δυνατόν δηλαδή. Και προπάντως να συνέλθουν οι γονείς, όπως θέλετε να φέρονται στα παιδιά σας, να φέρεστε και εσείς και τα παιδιά σας!

 7. Ioannis

  εαν το συγκεκριμενο παιδι ενοχλουσε τα αλλα παιδια θα μπορουσαν απλα να απευθυνθουν στους δασκαλους ή και στον διευθυντη του σχολειου για να επιληφθουν του θεματος ! το να μαζευονται τοσα ατομα να τον χτυπανε και να τραβανε και βιντεο και να γελανε ειναι κατι το οποιο δεν μπορει να δικαιολογηθει και επισης ειναι και μηνυσιμο !

 8. Ελένη Ν

  Δε γνωρίζω το περιστατικό αλλά συγκλονίστηκα από το βίντεο. Λυπάμαι για το παιδί αυτό που υπέστη τη βία και μπράβο στη μαμά του που βρήκε το θάρρος να το καταγγείλει. Για να κοπούν τα φτερά και από οποιαδήποτε παιδιά σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο το παίζουν νταήδες ασκώντας βία. Όχι άλλη βία. Ας μάθουν πια κάποιοι άνθρωποι από παιδιά να σέβονται τους συνανθρώπους τους . Αυτά τα 13χρονα που σήμερα χτυπούν έτσι απροκάλυπτα συμμαθητή μεθαύριο θα χτυπήσουν έναν άλλον, τη γυναίκα τους και οποιονδήποτε αδύναμο θελήσουν. Ας μάθουν να συγκρατούν τα νεύρα , την ενέργεια και την ορμή τους τέτοιου είδους παιδιά. Ας μάθουν τρόπους κ ευγένεια…Λυπάμαι τόσο πολύ ως μάνα και παιδαγωγός που είδα αυτές τις εικόνες ντροπής! Στοπ σε οποιοδήποτε μπουλινγκ…Στοπ σε οποιαδήποτε μορφή βίας!

 9. Κλικ

  Απόδοση ευθυνών σε γονείς, καθηγητές και παιδιά! Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις. Δώστε στα παιδιά σας παιδεία και όχι μόνο υλικά αγαθά.

 10. Δεν πάμε καλά

  Παλιά τα video τα κρατούσαν και τα μύριζαν ο ένας στον άλλον για να σε κάνουν ρεζίλι και τώρα 2021 το ανεβάζουν τικ τοκ. Εύγε…

 11. Δημήτρης κοντονικας

  Πολύ σωστή η Ελένη Ν.
  Ειλικρινά σαν γονιός θα ζυγιζα μέσα μου για το αν θα προτιμούσα να πιάσω στο ξύλο αυτά τα καλόπαιδα ένα ένα ή αν καλύτερη τιμωρία θα ήταν να σερνω αυτά κ τους γονείς τους στα δικαστήρια μπροστά στο βλοσυρά κ γεμάτα απαξίωση ματιά των δικαστών κ να τους βάζω να πληρώνουν δικηγόρους.
  Μάλλον το 2ο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.