Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Μειώσεις στο κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων -Τι αλλάζει στη σύνταξη συμβολαίων

Μειώσεις στο κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων -Τι αλλάζει στη σύνταξη συμβολαίων

symvolaiografoi-symvolaia-708Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου Νομικών οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις του κόστους μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων.

Oπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μερικές από τις υπηρεσίες που γίνονται πιο «φθηνές» είναι:

α)Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου γονικής παροχής διαμερίσματος αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού 100.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, μειώνεται κατά 775 ευρώ.

β) Στην περίπτωση σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 650 ευρώ.

γ) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου δωρεάς από παππού σε εγγονό ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 1.550 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι, στις 2.6.2016 ψηφίστηκε και αναμένεται η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, το νομοσχέδιο «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) ΑΡΙΘ.Α-1424 [MIOS] κ.λπ.» με το οποίο καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι του Ταμείου Νομικών (άρθρο δεύτερο, παρ.6) , όπως αυτοί εξειδικεύονται στο άρθρ. 150 παρ. 1 του Ν. 3655/2008, οι οποίοι επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.