Δευτέρα, Αύγουστος 19, 2019

Μήπως έπρεπε να ανάψει κανονικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Αγρίνιο;

giort

Μήπως το άναμμα του δέντρου στην πόλη έπρεπε να γίνει κανονικά ή έστω με ένα τελετουργικό πιο σεμνό και σύντομο και οι πρώτοι προσκεκλημένοι και τιμώμενοι να είναι οι πληγέντες; Το ξέρω ότι ηχεί κάπως παράξενα το σημερινό ερώτημα ενώ είναι εδώ ένας  υφυπουργός κι είναι ακόμη νωπή η έκφραση δυσφορίας του Γ. Παπαναστασίου σχετικά με το ύψος των ποσών που θα λάβει το Αγρίνιο για όλη αυτή την καταστροφή που έχει συμβεί.

Και έχει συντελεστεί καταστροφή, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Αλλά δεν χάσαμε ζωές και οι πληγές μπορούν να επουλωθούν, δεν διαλύθηκε ο αστικός ιστός. Ναι, επιχειρήσεις θέλουν βοήθεια αλλά πως θα την πάρουν, με θρήνο; Ναι, το Αγρίνιο είναι αποκομμένο σε μια βασική κατεύθυνση να το πούμε και να το ξαναπούμε. Αλλά σε μια πόλη που έπασχε και πάσχει από ψυχολογία πρέπει να φτάσουμε στα τάρταρα;

Προσωπικώς δεν δέχομαι ότι τα παραπάνω είναι ασέβεια προς την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας. Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό πως ψάχνουμε κάθε δυνατή ευκαιρία για να «νταουνιαστούμε», να οικτίρουμε τους εαυτούς μας.

Οι δυνατοί λαοί όμως δεν κάνουν έτσι, ειδικά-το ξαναγράφω γιατί σίγουρα θα παρεξηγηθώ-από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια ανεπανόρθωτη τραγωδία. Όλα διορθώνονται όταν επιβιώνεις, όταν δεν χάνεται η ζωή. Και υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα τραγωδιών, με εξανδραποδισμούς πληθυσμών που αντιμετωπίστηκαν με θάρρος και γιορτές. Εδώ βομβαρδίζονται πόλεις και οι κάτοικοι προσπαθούν να ζήσουν κανονικά και ψάχνουν αφορμή να γιορτάσουν.

Τι θα πείραζε τους πληγέντες αν άναβε το δέντρο στο Αγρίνιο με ένα τελετουργικό για παιδιά; Θα ήταν ασέβεια; Δεν το νομίζω. Αυτό που καταλαβαίνω ότι κανείς δεν μπορούσε να διαχειριστεί ένα χαρούμενο τελετουργικό που θα το έβλεπαν πολίτες και θα έλεγαν «να, εμείς πάθαμε ζημιά και εκείνοι κάνουν γιορτές». Μα εκεί είναι που εξηγείς ότι δεν πρέπει να σταματήσει η ζωή στην πόλη.

Εδώ πρέπει να πειστεί ο κόσμος να μην φοβηθεί και να μην επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, όταν οι δυσκολίες έφεραν κατήφεια και ψυχολογία που σκοτώνει τις γιορτές και την αγορά. Εδώ πρέπει να πείσουμε τους Αγρινιώτες να συνεχίσουν τη ζωή τους, να γιορτάσουν όσο είναι δυνατόν. Όχι να σπαταλήσουν τα λεφτά τους αλλά, τουλάχιστον, να μείνουν στην πόλη και να μην φύγουν και πάνε αλλού και ψωνίζουν.

Να μην περάσει μια ακόμη χρονιά με δύσκολα Χριστούγεννα. Δεν περισσεύουν οι πόροι, τα επιδόματα δεν φτάνουν αλλά οι γιορτές πρέπει να γίνουν. Νομίζω ότι έπρεπε να ανάψει το δέντρο όπως κάθε χρόνο.

Αφού αυτό, πάει, δεν γίνεται, να βάλουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους για το επόμενο διάστημα. Αρκετά κάψαμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και απαγάγαμε το βρέφος από τη φάτνη.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Συμφωνώ απόλυτα ο δήμος θα μπορούσε να πράξει διαφορετικα για τους πληγήσαντς……. Και οχι στερώντας τη χαρά και απο αλλους αλλα και τους ίδιους ο κοσμος έχει αναγκη να ξεχαστεί απο τα προβλήματα του έστω και για λιγο…… Να γεμίσει αισιοδοξία…. Το οτι δεν έγινε το άναμμα οπως καθε χρονο δεν νομίζω να έφερε πισω οτι καταστράφηκε

  2. Ανώνυμος

    αν εκανε αναμα εσεις οι ιδιοι θα λεγατε ντροπη …τωρα λετε επρεπε να γινει κατι….γιαυτο δεν εγινε κατι γιατι εσεις περιμενετε στην ακρη για να εχετε κατι να πειτε…..αντε τωρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.