Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τη μισθοδοσία των κληρικών – Αναλυτικά οι αποδοχές τους

200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τη μισθοδοσία των κληρικών – Αναλυτικά οι αποδοχές τους

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στοιχίζει στο ελληνικό κράτος η μισθοδοσία των κληρικών. Αυτό επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας την συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας και οι ιερείς να μην είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο η συμφωνία αυτή, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, επισημαίνει το αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το Reuters χαρακτηρίζει «ισχυρή» την Ορθόδοξη Εκκλησία και παρατηρεί ότι έχει παίξει εξέχοντα ρόλο για πολλούς αιώνες στη ζωή της χώρας, ενώ σημειώνει ότι για πολλούς Ελληνες η εθνική ταυτότητα είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας, το Reuters σημειώνει: «Οι δανειστές της Ελλάδας εδώ και καιρό καλούσαν την κυβέρνηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων».

Σήμερα πάντως, μισθοδοτούνται από το Κράτος περισσότεροι από 8.500 ιερείς σε όλη τη χώρα, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2017 το μισθολόγιό τους έχει ως εξής:

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει μηνιαίες αποδοχές 2.600 ευρώ, ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης έχει μισθό 2.210 ευρώ, ενώ ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος παίρνει 1.820 ευρώ. Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και 40 έως 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των κληρικών, 678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία, 1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία. Ο πρωτοδιοριζόμενός κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης παίρνει 644 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος ιερέας με 30 έτη προϋπηρεσίας παίρνει 1.099 ευρώ.

Πηγή: thebest.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.