Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Μηταράκης προς τα μέλη του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ (και…Παπαναστασίου): O καθένας να πάρει 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο του

Μηταράκης προς τα μέλη του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ (και…Παπαναστασίου): O καθένας να πάρει 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο του

Να προτείνει καθένας από τους 332 δημάρχους της χώρας θέση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί δομή για την στέγαση 1.000 προσφύγων -μεταναστών, «ώστε να έχουμε  350.000 θέσεις και εμείς να επιλέξουμε τους 20.000 με βάση το πόσο άμεσα μπορούν να δημιουργηθούν οι δομές», πρότεινε στην ΚΕΔΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης πρότεινε αυτό να ξεκινήσει από τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ: «To προεδρείο (sic) της KΕΔΕ έχει 31 μέλη. O καθένας να πάρει 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο του για να απoσυμφορηθούν τα νησιά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βγει η ΚΕΔΕ μπροστά και να μας πει πού θέλουν να πάνε», πρόσθεσε.

Κατά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου «στόχος μας είναι να υπάρχει λογική κατανομής 1% σε κάθε περιφέρεια. Αλλά να υπάρχει και αντίστοιχη ενδοπεριφερειακή κατανομή», πρόσθεσε.

«Παράλληλα, προχωράμε στη θέσπιση ανταποδοτικών μέτρων για τους Δήμους που θα «βάλουν πλάτη» σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Όχι ως μια κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαρραλέα στάση τους. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πράξη όσα λέμε. Ήδη για το 2019 καταβάλουμε στους Δήμους περίπου 10 εκ. ευρώ για την φιλοξενία μεταναστών», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

Να σταματήσει η ένταση αλλά…

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η ένταση στα νησιά. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με περιφέρεια και δήμους του Βορείου Αιγαίου», πρόσθεσε.

Ζήτησε, δε, «να μην παρασύρεται ο κόσμος στα νησιά και να μην ακούει ψέματα. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες. Ο κόσμος αντιδρά σε αυτά που ακούει που του λένε», επισήμανε.

Πάντως, οι συγκρούσεις στα νησιά όχι μόνο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αλλά και αυξάνονται με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για πυροβολισμούς.

Την ίδια ώρα στη Χίο πολίτες επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο των ΜΑΤ και χτύπησαν αστυνομικούς, καταγράφοντας μάλιστα την πράξη τους σε βίντεο, με αποτέλεσμα ο κ. Μηταράκης να αποχωρήσει άρον -άρον από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Παπαστεργίου: Να γίνουν συσκέψεις με περιφερειάρχες, βουλευτές

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βοηθήσουμε. Αλλά να ξέρουμε σε επίπεδο περιφερειών πόσους μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενήσουμε. Να γίνει σύσκεψη με περιφερειάρχες βουλευτές κάθε νομού».  Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να γίνει περισσότερος διάλογος. Δεν μπορούμε να βλέπουμε κατοίκους απέναντι στα ΜΑΤ και τραυματισμούς αιρετών», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να δέρνει η κυβέρνηση πολίτες και αιρετούς», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.  «Να βοηθήσουμε όλοι. Να πάρουμε πρόσφυγες στις περιοχές μας. Εμείς έχουμε», κατέληξε.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

«Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μετέφερε στον Υπουργό την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και τόνισε:
«Η Αυτοδιοίκηση από το 2015 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος και έμπρακτα έχει δείξει τον σημαντικό της ρόλο ως μέρος της λύσης και μάλιστα πολλοί Δήμαρχοι πλήρωσαν και το πολιτικό κόστος».
Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες σε Χίο και Μυτιλήνη και ζήτησε από τον Υπουργό το πλαίσιο που χαράσσεται ως εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους μας Αυτοδιοικητικούς να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, είπε ο κ. Παπαστεργίου προς τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Χάθηκε κάποιος χρόνος και πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη στους Δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών για να τον ξανακερδίσουμε. Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι έγινε ως σήμερα και ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά σήμερα το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια και συνεννόηση μεταξύ του Κεντρικού Κράτους με τις τοπικές αρχές , καθώς και σεβασμό στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής .
Απαιτείται ρεαλισμός και υπευθυνότητα.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς κατοίκους και Αυτοδιοικητικούς των νησιών ενώ παράλληλα καταδίκασε κάθε μορφή βίας τόσο κατά των κατοίκων όσο και κατά των αστυνομικών.
Ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι: Αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των κατοίκων, την κούραση και τη δυσπιστία τους και πρέπει έμπρακτα να τους βοηθήσουμε.
Ο Υπουργός, κ. Μηταράκης έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας στα δύο νησιά και μίλησε για τις κατανοητές ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων. Τόνισε ότι μεμονωμένα γεγονότα αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα.
Κάλεσε τον κόσμο να μην παρασύρεται από fake news τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες.
Ο κ. Μηταράκης ζήτησε προτάσεις από τους Δήμους για τις θέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους και μετά εμείς να διαλέξουμε τις μισές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση.
«Καταλαβαίνω ότι έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε και να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας» είπε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του Εθνικού προβλήματος.
Τέλος ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρότεινε, αφού η Κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια να γίνει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει».

aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Καθηγητής

    Μηταράκη, να διώξεις τους λαθραίους από την πατρίδα μας.
    Αλλιώς να αναλάβει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσει το μπάχαλο.

  2. ανωνυμος

    Η βιλα Μητσοτακη στην Γλυφαδα χωραει 3000 λαθρο και αλλους τοσους η βιλα της Μητσοτακη-Μπακογιαννη -Κουβελα στο καρπενησι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.