Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Η… μυθική σχέση της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» με την Αιτωλοακαρνανία!

Όπως έχει ενημερώσει η ΕΜΥ έρχεται μια σημαντική κακοκαιρία από τα δυτικά (η οποία θα επηρεάσει πιο πολύ την ανατολικότερη χώρα την Δευτέρα αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία…)

Η κακοκαιρία έχει ονομαστεί «Γηρυόνης» και παραπέμπει στον δέκατο άθλο του Ηρακλή. Ποια είναι όμως η ειδική σχέση του άθλου του Ηρακλή με την περιοχή μας; Πολύ απλά ο Γηρυόνης είχε βόδια και ο Ηρακλής του τα έκλεψε αφού τον ξέκανε. Και πού τα πήγε; Στην Αιτωλοακαρνανία, στην λίμνη Αμβρακία!

Ναι, για να μην έχει κανείς απορία τα βόδια ανήκαν στον Γηρυόνη, έναν άνθρωπο με τρία σώματα, που είχε αναθέσει την φύλαξή τους στον Ευρυτίωνα και τον Όρθρο, έναν τερατόμορφο σκύλο, γιο του Τυφώνα και της Έχιδνας, ο οποίος είχε δύο κεφάλια και επιπλέον εφτά κεφάλια φιδιού!

Τόσο ο Όρθρος, όσο και ο Ευρυτίωνας θανατώθηκαν από το ρόπαλο του Ηρακλή, ο οποίος κατόρθωσε να εξολοθρεύσει και το Γηρυόνη με τα βέλη του.

Όταν τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα ο Ηρακλής ήρθε στην Αμβρακία με τα βόδια αλλά ένας οίστρος(!) σταλμένος από την Ήρα διασκόρπισε το κοπάδι των βοδιών στα βουνά της Θράκης(!). Ε, ο Ηρακλής μάζεψε τα περισσότερα αλλά κάμποσα σκόρπισαν και έζησαν ως άγρια…

Και ερωτά η στήλη: υπάρχει πιο ταιριαστός μύθος από τον παραπάνω; Κάποιος πήρε ολόκληρα κοπάδια από θαυμάσια βόδια, τα έφερε στην Αμβρακία, ένας παράγοντας(Ήρα) χάλασε το κοπάδι με δόλιο τρόπο και ο… επενδυτής τα μάζεψε κι έφυγε για Θράκη! Εδώ δεν έμειναν ούτε ήμερα ούτε τα άγρια πάντως!

Οπότε είναι προφανές ότι ο μύθος ταιριάζει στην Αιτωλοακαρνανία απόλυτα. Άσε που μιλά και για βόδια! Κι αυτό πολύ ταιριαστό είναι…

ο (υ)περαστικός

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. @@@@

    Απολυτα πετυχημενο κ ευστοχο για το νομο μας κ αυτα που ερχονται….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.