Ο ορισμός εντεταλμένου κληρικού της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν μία από τις αποφάσεις της συνάντησης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού με τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κκ. Νικόλαο Δελέγκο και Χρήστο Καζαντζή αντίστοιχα.
Από την ανακοίνωση επισημάνθηκε πως ο ορισμός εντεταλμένου κληρικού αφορά θέματα υποσιτισμού των μαθητών και για άλλα θέματα στήριξης τους , σε συνεργασία πάντοτε με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κρίσεις αλλά και επικρίσεις με απορίες ως προς τη σκοπιμότητα, τα διαδικαστικά και τον συμβολισμό της. Απασχόλησε μάλιστα πολλούς ντόπιους χρήστες των social media.
To agrinionews.gr απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό επιδιώκοντας να πληροφορηθεί το σκεπτικό της πρωτοβουλίας. «Πρόκειται για δράση στοχευμένη με χαρακτήρα καθαρά επικουρικό και φιλανθρωπικό ώστε να μην νιώσει κανένα παιδί μειονεκτικά», σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε να υπάρχουν ανισότητες. Δεν θέλουμε να υπάρχει παιδί που δεν θα μπορεί να πάρει το κολατσιό του ή τη γραφική ύλη του. Για να είμαστε όμως σε θέση να βοηθήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ανάγκη. Για να επιλύσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει έγκαιρα να το γνωρίζεις».
Αναλυτικά η απάντηση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού:
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκπονήσαμε με μεγάλη επιτυχία παλαιότερα στην Μητρόπολη Δημητριάδος. Συναντήθηκα με τους διευθυντές εκπαίδευσης της περιοχής και τους εξήγησα τις παραμέτρους και πώς ακριβώς είχε υλοποιηθεί. Ορίζεται πρακτικά ένας ειδικά επιμορφωμένος κληρικός από την Μητρόπολη ως εκπρόσωπος-υπεύθυνός της για κάθε σχολείο.
Με κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, ώστε να είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, να συνδράμει η εκκλησία σε περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται βοήθεια. Δεν θέλουμε να υπάρχουν ανισότητες. Δεν θέλουμε να υπάρχει παιδί που δεν θα μπορεί να πάρει το κολατσιό του ή τη γραφική ύλη του.
Για να είμαστε όμως σε θέση να βοηθήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ανάγκη. Για να επιλύσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει έγκαιρα να το γνωρίζεις. Πρόκειται για δράση στοχευμένη με χαρακτήρα καθαρά επικουρικό και φιλανθρωπικό ώστε να μην νιώσει κανένα παιδί μειονεκτικά».
3 Σχόλια
Για τις φτωχές οικογένειες – που είναι πάρα πολλές – υπάρχουν οι Ενορίες, οι οποίες πρέπει να τις ξέρουν και να τις βοηθούν. Τα σχολεία (όλα) χρειάζονται ψυχολόγους, ειδικά σήμερα με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν εκεί μέσα, όπως μπούλινγκ, ξυλοδαρμοί, συμμορίες ανηλίκων και άλλα πολλά. Για να σκεφτούμε λίγο κι εκείνα τα παιδιά της Θεσσαλίας που από Δευτέρα θα πάνε στα σχολεία τους με “μετατραυματικό στρες” και ποικίλα άλλα ψυχολογικά προβλήματα, απ’ όσα πέρασαν δυο βδομάδες τώρα. Ποιος θα στηρίξει ψυχολογικά αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους;; Το ανύπαρκτο κράτος;;
Εξαιρετική η πρωτοβουλία. Ο νέος ιεράρχης έχει ισχυρά αντανακλαστικά. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι πάντα κσλοδεχούμενος.
Κύριε Παπαδόπουλε το σχολείο είναι μια μικροκοινωνια όπου αποκαλύπτονται μυστικά που οι γονείς και τα παιδιά δεν τολμούν να πουν “ούτε του παπά”. Στο σχολείο υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ούτε πρωινό, ούτε σχολικά και οι γονείς περιφανοι ντρέπονται να πάνε στο Φιλοπτωχο για βοήθεια. Αν δηλαδή ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων δώσει στον εντεταλμένο μια λίστα με 100 τετράδια και 50 μολύβια ή το κυλικείο ετοιμάζει 50 γεύματα που τα παιδιά χωρίς να γνωρίζουν ότι τα πληρώνει η Εκκλησία το παίρνουν υπερήφανα και έντιμα χωρίς να μειονεκτουν μπροστά στα άλλα παιδάκια είναι κακό; Η Εκκλησία δεν έχει ψυχολόγος να διαθέσει. Διαθέτει εκείνο που έχει και όπως μας λέει ο agrinionews κάποιοι κρίνουν επικρίνουν, γίνονται σκεπτικιστές…. Αντε τώρα να βγάλεις συμπέρασμα.