Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Μητροπολίτης Κοσμάς: “Στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός – δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή”

Μητροπολίτης Κοσμάς: “Στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός – δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή”

Στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για τον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς καλεί τους πιστούς να κοινωνούν τακτικά.

Xθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη» τονίζοντας πως «και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα». Οι αρμόδιοι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως ο κορονοϊος μεταδίδεται με το σάλιο και το κουταλάκι.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ωστόσο διακηρύττει πως «ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας».

Το αναφέρει στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα..

Με αυτή δίνει οδηγίες στους πιστούς και μεταξύ άλλων ερωτά αν όσοι υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να κοινωνούν λόγω του κορωνοϊού “γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος» ;”

«Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν! «, λέει ο Μητροπολίτης κ.Κοσμάς.

Αναλυτικά η ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά:

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 125)

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με τη σύντομη αυτή Εγκύκλιο έρχομαι εκτάκτως να υπογραμμίσω δυό αλήθειες τις οποίες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε όλοι μας να πιστέψουμε, να δεχθούμε, να βιώσουμε και να ομολογήσουμε.

Τις τελευταίες ημέρες ενέσκηψε μία επιδημία η οποία, όπως παρουσιάζεται, έφερε και φέρει ανησυχία, ταραχή, φόβο και αγωνία.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι είμαστε άνθρωποι αδύναμοι. Όσο και αν λέμε ότι είμαστε δυνατοί και άφοβοι, τώρα τρομοκρατηθήκαμε. Δεν πρέπει, όμως, να αποθαρρυνθούμε, να χάσουμε το θάρρος μας, την ειρήνη, τη χαρά μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πλάσματα του Παντοκράτορος Τριαδικού Θεού. Ζούμε κάτω από την προστασία Του και την αγάπη Του. Εκείνος είπε «εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας των αιώνων» (Ματθ. κη’, 20). Το σκεφτόμαστε αυτό;

Όλοι μας, με υπακοή στις οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια και για την βοήθεια των αδελφών, των συνανθρώπων μας, ας αφήσουμε και τον εαυτό μας στα χέρια του Κυρίου μας, με ειρήνη και γαλήνη.

Παράλληλα, να προσευχόμαστε να άρη ο Κύριος την επιδημία αυτή, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τα πολλά αμαρτήματά μας. «Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν» αγαπητοί, ελυπήσαμε και προσβάλαμε τον ουράνιο Πατέρα μας. Οι πολλές αμαρτίες μας δεν είναι ανεύθυνες για τις δοκιμασίες μας. Ναι, αγαπητοί. Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, οφείλουμε να μετανοήσουμε.

Ας αναφέρουμε τώρα και την δευτέρα αλήθεια.

Με αφορμή αυτή την επιδημία βρήκαν την ευκαιρία μερικοί έξυπνοι, στην πραγματικότητα θολωμένοι και άγευστοι θείας χάριτος, να καλέσουν τους χριστιανούς να απομακρυνθούν από τη Θεία Κοινωνία για να μη μεταδοθή, όπως είπαν, η ασθένεια από την ιερά λαβίδα με την οποία κοινωνούν όλοι οι χριστιανοί.

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο όταν γίνεται Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνουν οι πιστοί; Γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος»; Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας ανθρωπος. Είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος, ο Οποίος εσταυρώθη και Ανέστη! Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.

Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!

Ας το διακηρύξουμε κι εμείς παντού. Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

Όταν, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μετανοήσουμε και με προσευχή ζώσα και αξία ετοιμασία λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία, μη φοβόμαστε. Ο Κύριος μας αγαπά και δε θα μας εγκαταλείψη.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Πάντοτε με σταθερότητα στην πίστι μας προς τον Παντοδύναμο Τριαδικό μας Θεό και προς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, υπακούουμε, όπως αναφέραμε, ταυτόχρονα και προς τις απαιτούμενες οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια.

Γι’ αυτό, κατόπιν της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έως την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, της Σχολής Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και της Μελέτης της Αγίας Γραφής.

Επίσης, τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα λειτουργούν καθημερινά για μία ώρα (από 10:00’ έως 11:00’). Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται όχι μόνο σε έναν Ιερό Ναό, άλλά κανονικά σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς.

Εύχομαι ολοψύχως καλό υπόλοιπον Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

26 Σχόλια

 1. Jonny68

  Είναι πολλά τα λεφτά δέσποτα, να μην κλείσει και το μαγαζί. Εισαγγελέας έπρεπε να επέμβει με τέτοιες δηλώσεις, θα πάρει κόσμο στο λαιμό του ο άχρηστος.

 2. veggos

  Δέσποτα ,τέτοιες μέρες που περνάμε ας μην κάνουμε πειράματα με την υγεία μας, βάζοντας χριστιανόμετρο για το ποιος είναι πιο πιο χριστιανός και πιστός…
  Λίγη διακριτικότητα και λογική χρειάζεται, όπως κάνουν πολύ καλά πολλοί συνάδελφοί σου.

 3. Ακοσμος Αιτωλος

  Κοιταξτε το δεσποτα οπως φαινεται στην αναρτηση και πεστε μας αν εχει τη παραμικρη διαφορα απο τον Σουλειμαν το μεγαλοπρεπη,τοτε τι περιμενουμε να ακουσουμε κατι καλυτερο απο αυτα που λεει ?δηλαδη η Αιτωλ/νια θα εφαρμοση διαφορετικη τακτικη αντιμετωπισης της κρισης του ιου?Τελος παντων οι πολιτες εχουν δικαιωμα να πιστευουν οτι θελουν ομως δεν ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ διοτι αυτοι που θα κοινωνουν θα κυκλοφορουν αναμεσα μας στα λεωφορεια ,στα σουπερ μαρκετ και στα μαγαζια και δεν τους φταιμε σε τιποτα εμεις οι αλλοι.Και σιγουρα σωστα αυτα που λεει και ο Jonny 68

 4. Δημήτρης κοντονικας

  Πολύ μαγκιά το παίζει η εκκλησία
  Ρε παίχτες όλοι αυτοί που κοινωνανε κάθε Κυριακή όλα τα άλλα τα έχουν κάνει;
  Έχουν νηστεψει και πνευματικά;
  Έχουν εξομολογηθεί;
  Έχουν εκκλησιαστει τακτικά;
  Και το μόνο που μένει είναι η θεία κοινωνία;
  Και πανε σαν την ραπτη, των Αδωνι και την γιαμαρελου και στήνονται να μεταλαβουν για να μας πουν τι καλοί χριστιανοί είναι;

  Η και να το πάρουμε από την ανάποδη. Αν είναι τόσο καλοί χριστιανοί που έχουν κάνει όλα τα άλλα και άπλα δεν κοινωνησουν για 1 μήνα τι έγινε;
  Τι;
  Έλεος με την υποκρισία

 5. Ανώνυμος

  Τι να πει κανεις τετοιες δηλωσεις διωχνουν το κοσμο απο την εκκλησια ειδικα τη νεολαια.

 6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Πάντα πρωτοπόρος σε ιδέες και δράσεις ο μπροστάρης της αυτοκέφαλης εκκλησίας των Αιτωλοακαρνανων.
  Ελπίζω στον επικεφαλής της Ελληνικής εκκλησίας και τον Πατριάρχη να λέει καλημέρα γιατί τα λένε λίγο πιο μπόσικα τα πράματα.

 7. Ανώνυμος

  Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Δέσποτας το βιολί του. Δεν μας παρατάς βρε Δέσποτα λεω εγώ με τις αρλούμπες σου

 8. Ανώνυμος

  ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ……….ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΕΥΠΑΘΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ !!!!! ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ,ΦΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,΄΄ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ΄΄ΤΑ ΑΝΤΙΔΩΡΑ ΚΛΠ.ΚΟΝΤΟΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ !! ΣΑΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΑΣ……..ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΤΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ !!! CHRISTOS

 9. Ανώνυμος

  Δεσποτα με τις αρλούμπες σου θα τους ξεκάνεις τους γέρους και τις γριές και θα ξεμείνεις από πελάτες

 10. Άλλο και τούτο πάλι!!!

  Αδέρφια με τις λευκές καρδούλες και την αγαθή κοινωνική συνείδηση, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας για μια κοινωνία και για μια Ελλάδα χωρίς κορωνο’ι’ο!! Όμως για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό το μένος που τρέφετε εναντίον της Ορθοδοξίας μας. Δεν πειράζει όμως…2020 χρόνια ο Χριστός είναι κυνηγημένος, είναι χτυπημένος, είναι σταυρωμένος. Φεύγει από εκεί που δεν τον θέλουν αλλά τρέχει εκεί που τον ζητούν. Είτε το θέλετε είτε όχι μέσα στο άγιο Ποτηριο υπάρχει το Σώμα και το Αίμα Του. Αυτό κοινωνούμε για αφαίρεση αμαρτιών και ζωή αιώνια! Αυτό το ζωντανό σώμα που δεν το κράτησε ο τάφος και δεν το άγγιξε η φθορά.
  Όποιος δεν μπορεί να πιστέψει και θεωρεί αυτά ιστοριουλες είναι δικό του θέμα… Αλλά η τύφλα, η εμπάθεια του και η πολιτική ορθότητα ας μην εξαντλείται στην Ορθοδοξία μας. Δεν ακούσαμε κανέναν αντικειμενικό αντιμικροβιακό κυριουλη να μιλάει για μετάδοση του ιού στους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων καθώς κτλ. Γιατί λε

 11. Ι.Ε

  ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ….

 12. Καθηγητής

  Ευχαριστούμε τον σεβασμιώτατο για τις πνευματικές συμβουλές.
  Χαιρόμαστε που έχουμε τέτοιον Άγιο επίσκοπο.
  Δυστυχώς βέβαια οι αχρίστιανοι σχολιαστές δεν καταλαβαίνουν.

 13. Ανώνυμος

  Άλλο και τούτο πάλι!!!

  Δεν μας λες βρε αρχηγόπουλο με το κατηχητικό σου, αν αρχίσουν και πεθαίνουν 10-10 οι άνθρωποι όπως στην Ιταλία ή αν υπάρξει μία έξαρση προερχόμενη από τις συνάξεις αυτές θα πάνε στην Εκκλησία να θεραπευτούνε οι άνθρωποι; ή στα Νοσοκομεία.

  Εκτός αυτου οι ρπουμάνοι που μεταλαβαίνουν με το κουταλάκι μιας χρήσεως είναι λιγοτερο Χριστιανοί από εμας.
  Τώρα ήρθες και σύ να μας πεις ότι επειδή λέμε το ορθολογικό μαχόμαστε την Ορθοδοξία. Αυτό μαλλον σαν διαστροφή μπορώ να το χαραχτηρίσω

 14. Φίλιππος

  Λες ότι θες και κάνεις ότι θες γιατί ξέρεις ότι με απαλλακτικό βούλευμα θα τη βγάλεις καθαρή… Ξέρεις εσύ τι λέω… και το συναφι… σας όλο. Άνθρωποι σε βγάζουν ασπροπρόσωπο χωρίς αξιοπρέπεια ιερό και όσιο.
  Θα σε φροντίσει όμως ο Κύριος που επικαλείστε για επικάλυψη. Ντροπή αλλά και αυτή για την αισθανθείτε θα πρέπει να έχετε αξιοπρέπεια… Άγνωστη λέξη για το χώρο σας.

 15. Φίλιππος

  Λες ότι θες και κάνεις ότι θες γιατί ξέρεις ότι με απαλλακτικό βούλευμα θα τη βγάλεις καθαρή… Ξέρεις εσύ τι λέω… και το συναφι… σας όλο. Άνθρωποι σε βγάζουν ασπροπρόσωπο χωρίς αξιοπρέπεια ιερό και όσιο.
  Θα σε φροντίσει όμως ο Κύριος που επικαλείστε για επικάλυψη. Ντροπή αλλά και αυτή για να την αισθανθείτε θα πρέπει να έχετε αξιοπρέπεια… Άγνωστη λέξη για το χώρο σας.

 16. Ακοσμος Αιτωλος

  Γραφει ο δεσποτας μηπως πρεπει να παρεμβει καποια απμοδια αρχη ?

 17. Ακοσμος Αιτωλος

  Δεν μας κολλαει ο ιος αφου εχουμε τη προστασια του υιου,ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 18. ΜΑΡΙΑ η άπιστη

  Με αυτά που γράφει ο Δέσποτας, μήπως παραβιάζει το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την προστασία μας από τον ιό? Το να λες τα αντίθετα από την επιστήμη και θέτεις σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές Δέσποτα, μήπως είναι ποινικό αδίκημα και πρέπει να παρέμβει Εισαγγελέας? Πέρασαν χειροπέδες σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κι ας μην ήταν τόσα πολλά παιδιά και δε θα περάσουν σε εσένα που καλείς τους ανθρώπους ανεξάρτητα απ’ την ηλικία τους να γεμίσουν ναούς και να κοινωνήσουν? Μήπως πιστεύετε πως τους ιερείς και μητροπολίτες δε σας αγγίζει ούτε Εισαγγελέας ούτε κανείς άλλος, επειδή φοράτε ράσα? Οι πιστοί που έχουν μυαλό και υπευθυνότητα δε θα σας ακούσουν και δε θα μαζευτούν στους ναούς, το απέδειξαν και χθες το βράδυ στους Χαιρετισμούς. Άδειες ήταν οι εκκλησίες. Μήπως απομακρύνετε τον κόσμο αντί να το μαζέψετε κοντά σας??? Τα ίδια ισχύουν και για τους δύο σχολιαστές “Άλλο και τούτο πάλι!!!” και “Καθηγητής”

 19. Ακοσμος Αιτωλος

  Δυσκολολευομαι να καταλαβω πως ειναι δυνατο να εχει αλλη αποψη ο δεσποτας της Αιτωλ/νιας απο τον πατριαρχη,τον ελπιδοφορο,και αλλους αδελφους του ,τελος παντων αν οσα λεει ειναι αληθινα προς τι να φυλαγομαστε αφου μας περιμενει η αιωνια ζωη και η αθανασια και ο πατηρ μας αγαπαει και μας θελει κοντα του ,οπως ειπε και ενας μασκαριστος στον αξεχαστο ηθοποιο θυμιο Καρακατσανη.

 20. πνευματικος

  Μαρια καλα του τα λες,αλλα ποιος να σε ακουσει.
  Δεσποτα σ εχω στη καρδια κι αυτο να το πιστεψεις
  και μια τουρτα σου χρωστω με προιοντα π@@@@ς.

 21. Ακοσμος Αιτωλος

  Ευτυχως που δεν ζητησε,ο δεσποτας και προσληψεις παππαδων για στελεχωση των υποκαταστηματων της εκκλησιας Α Ε ,θα ειχε πολλη πλακα αλλα ξερει οτι οι παππαδες ειναι περοσσοτεροι απο τους γιατρους του Ε Σ Υ και μαλιστα κατα 3000,αν δεν ειναι ετσι καλω τον ΚΥΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ να μας πει ποσοι ειναι,η και ο δεσποτας ας μας το πει.Παντως ο κορονοιος ειναι ορφανος απο αγιο ακομα δεν προεκυψε αγιος αρμοδιος για τη θεραπεια του.

 22. ε καλά ...

  Κι αν πει δηλαδή ο μητροπολίτης χτυπήστε το κεφάλι σας στον τοίχο , οι πιστοί θα το κάνουν; όχι . και θα απομακρυνθούν και περισσότεροι μετά από μια τέτοια προτροπή. ώστε να μείνουν οι παπάδες και λίγοι φανατικοί-άμυαλοι που όλοι τους αποφεύγουν γιατί είναι αδιάλεκτοι .

 23. κ

  Ηθελα να δω όλους αυτους που σήμερα κατακρίνουν τους Μητροπολίτες και τους ανοιχτούς ναούς τι θα κανουν που σε περιπτωση μεγαλης έξαρσης του ιού η επιστήμη αδεινατηση να τα βγάλει εις πέρας βλεπεται Ιταλια-Κινα
  ζητησουν το έλεος του θεού. Οσο οι ανάγκες Σλήμαν το Χριστού πολέμιοι της ορθοδοξίας φωνάζουν υπέρ της καταστροφής της πίστης μας αυτά θα τραβαμαι. Ηρθε η ωρα ο θεός να κοσκινηση τους ανθρώπους όσοι έχουν μυαλό και όχι βλακεία στο κεφάλι θα μείνουν στο κόσκινο όσοι έχουν κάψει τον εγκέφαλο απο την αποστασία προς το προσωπο του Χριστού θα υποστούν και τις πράξεις και τα λογια τους
  ΥΓ. Ο θεός μια φορά σταυρώθηκε για την σωτηρία μας δεύτερη δεν έχει οποίος έχει τα Κοτζιά να αντισταθεί στους αντιχριστους ήρθε η ωρα να το κανει. Μονο μην έρθει κανεις όταν χρειαστεί απο αυτους που βρίζουν την ορθοδοξία και την πίστη να χτυπηση την πόρτα του θεού γιατί θα την βρει κλειστή ο θεός να σας συγχωρέσει που τον χτυπατε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.