Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, σχετικά με διαδόσεις και ανακρίβειες για την προσέλευση πιστών στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ορισμένοι για μία ακόμη φορά παρερμήνευσαν την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εστάλη προς τους μητροπολίτες στις 7 Απριλίου 2020.

Μάλιστα, οι Συνοδικοί ιεράρχες, απευθυνόμενοι στους μητροπολίτες, τόνιζαν ότι επειδή «διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από την κοινή πορεία της εκκλησιαστικής νηός, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων».

Επίσης, σε κανένα σημείο της Εγκυκλίου δεν αναφερόταν και δεν προέτρεπε κανέναν πιστό να προσέλθει στους ναούς. Ούτε για κατά μόνας προσευχή, ούτε για προσκύνηση του Επιταφίου.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διευκρινίζει, λοιπόν, τα εξής:

 • Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
 • Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
 • Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Δάσκαλος

  Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ζει σε άλλον κόσμο.
  Αφού δεν επιτρέπεται να πάω στο ναό (κι εσείς οι μητροπολίτες συμφωνείτε), γιατί να μείνει ανοικτή η εκκλησία;
  Για να γράψει εργατοώρες ο παπάς ή ο νεωκόρος;
  Κλείσιμο τελείως!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.