Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Απολύτως ικανοποιημένη είναι η Ελλάδα με το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου, είπε ο πρωθυπουργός λίγο πριν την προσέλευσή του στη Σύνοδο για να καταλήξει: «Προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών».

Έπειτα από εννιά ώρες διαπραγματεύσεων, με συμφωνία για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας», τόνισαν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Και αυτό επιβεβαιώθηκε απόψε».

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, τονίζεται το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στο οποίο κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, οι ηγέτες σημειώνουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατρανώνει ότι πρέπει να σταματήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ, με την τήρηση των αρχών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι με προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (2016). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρό του, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το κείμενο.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκαλεί πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή του. Η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα μέρη.

Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, εξηγείται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. κυρώσεις

    Να βγουν οι υπερασπιστές με τις παρωπίδες να μας πουν για την καλή συμφωνία…μετά από δύο μήνες που κάνει βόλτες το τούρκικο διερευνητικό πλοίο δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πείσει την Ευρώπη να βάλει κυρώσεις στην Τουρκία.Επίσης άλλη μια μεγάλη “επιτυχία” είναι ότι το ΝΑΤΟ επικύρωσε την συμφωνία τουρκίας-λιβύης….το μόνο που πέτυχε η νδ είναι να χαρακτηρίσει την συμφωνία των Πρεσπών “ιστορική”, μετά βέβαια το έσβησαν…προηγήθηκε κράξιμο

  2. Χερι..χερι

    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/politiki/764745_diorisan-sti-boyli-ti-hrysaygitissa-zaroylia για να καταλαβουν οι υπερασπιστές τι ψηφιζουν…οχι οτι δεν το ειχαμε καταλαβει…απο το βετο για την συμφωνία πήγαμε στο ιστορική και οσο να μην το παραδέχονται βγηκε η λεξη μετα το κραξιμο…κυρωσεις δεν ήρθαν για την τουρκια αλλα μονο χρεος 10 δις σε εξοπλιστικά..οσο για τα fake news ,καποιοι βγηκαν κυβέρνηση με αυτα…να σου θυμίσω το τελευταίο,που το έγραψες και εσυ…η εικονα απο την πορεία.των μαθητων αλλα για ευνόητους λογους βαλανε φωτο απο πορεια του χειμώνα και μαλιστα εκτος αθηνας αφου στο βάθος φαίνονται και δεντρα.

  3. Χθες-σήμερα

    Πανηγυρίζουν οι υπερασπιστές οτι μονο πρωτοκολληθηκε και δεν επικυρώθηκε.Δεν ξερω εαν το πιστεύουν ή υπερασπίζονται λογω κόμματος το σανο που μοιράζουν.Όπως και με τις Πρέσπες,πριν θα βαζανε βετο τωρα ειναι ιστορική,οπως με τις κυρώσεις,πριν το θεωρουσαν σιγουρο τωρα μιλανε μονο για τις επομενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας,οπως και με τον κορονοιο,τον Μαρτιο ηταν επιτυχία της κυβέρνησης και τωρα φταίνε οι πολιτες,ατομικές ευθυνες,πηραν ανάπτυξη 2,8% και πριν τον κορονοιο τα ισοπέδωσαν ολα(εκλεισε το 2019 με 1%,πτωση δηλαδή αλλα φταίει ο κορονοιος..)την άνοιξη χειροκροτούσαν τον γιατρους,προχθες τους δερνανε,πριν κανα δυο χρόνια χειροκροτούσαν τους μαθητες για τα συλλαλητήρια(Πρεσπες),χθες ξυλο και αλητες….δώσανε 565€ για να βγαλει το μηνα ο υπάλληλος και υποχρέωσαν καταστήματα να αναρτήσουν ανακοίνωση οτι πηραν βοήθημα αλλα για τα 20εκ στα κανάλια ουτε φωνη ουτε ακρόαση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.