Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στην Κύπρο με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν παράθεσαν κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Ανδ. Παπανδρέου, στην Πάφο της Κύπρου.
Δειτε τα κυρια σημεία:
Κυριακός Μητσοτάκης: Η Κύπρος δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη
“Από εδώ στέλνουμε ένα κοινό, καθαρό, ηχηρό, αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ένα σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν είναι και δεν θα μείνει ποτέ μόνη”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η Ευρώπη παραμένει μία υπεύθυνη δύναμη, ικανή να συνδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εξελίξεις”, σημείωσε.
“Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν πρώτες για να δώσουν το παρών, βρέθηκαν αμέσως στην Κύπρο και θα είναι ιστορικό ότι η πρώτη αποστολή του Κίμωνα είναι εδώ”, πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στον κυπριακό ελληνισμό, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για να υπογραμμίσει τους δεσμούς Αθήνας και Λευκωσίας. “Αδέρφια μου, βρίσκομαι εδώ μαζί με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Θα ήμασταν στο πλευρό σας ακόμη και μόνοι. Αλλά δεν είμαστε μόνοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Ευρώπη εκφράζουν πλέον την αλληλεγγύη τους με έργα και όχι μόνο με λόγια.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως η ασφάλεια της Μεγαλονήσου τέθηκε ως εθνική προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή της κρίσης, γεγονός που αποδείχθηκε από την άμεση παρουσία των ελληνικών φρεγατών και των μαχητικών F-16 στην Κύπρο.
“Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι απαραβίαστη. Οι κινήσεις μας είναι αμιγώς αμυντικές. Μακριά από οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή. Σκοπός μας είναι η αμυντική θωράκιση ενός κράτους μέλους που βρίσκεται σε απειλή”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
“Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μεγάλων προσφυγικών ροών.
“Θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση του Λιβάνου, να απορρίψουμε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κυρίως στον νότιο Λίβανο”, σημείωσε.
“Αδέρφια μου βρίσκομαι εδώ, μαζί με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Θα ήμασταν στο πλευρό σας ακόμη και μόνοι. Αλλά δεν είμαστε μόνοι. Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κύπρο” ανέφερε.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σε έναν κόσμο που βιώνει πρωτοφανή αναταραχή, η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει μια υπεύθυνη δύναμη ικανή να συνδιαμορφώνει τις παγκόσμιες εξελίξεις, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμανουέλ Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη
“Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη” σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
“Πίσω από το κείμενο που υπογράψαμε υπάρχει δέσμευση και η στρατιωτική μας παρουσία. θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο που ήταν στόχος επιθέσεων και πυραύλων. Γι’ αυτό στείλαμε το σύστημα αεράμυνας Mistral και την φρεγάτα”, σημείωσε.
“θέλουμε να εκφράσουμε τη βούληση ότι είμαστε στο πλευρό σας για την ασφαλή προστασία και των Ευρωπαίων πολιτών και για τον επαναπατρισμό του με ασφάλεια”, συνέχισε.
“Η επιχείρηση Ασπίδα, υπό τον συντονισμό της Ελλάδας, είναι απόδειξη της συνεργασίας, πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι στόχος της γαλλικής παρουσίας είναι η ενίσχυση της άμυνας του νησιού. “θέλουμε να εκφράσουμε τη βούληση ότι είμαστε στο πλευρό σας για την ασφαλή προστασία και των Ευρωπαίων πολιτών και για τον επαναπατρισμό του με ασφάλεια”.
Παράλληλα, θύμισε ότι τις τελευταίες ημέρες σειρά χωρών δέχονται επιθέσεις. “Η στάση μας πρέπει να παραμείνει αμυντική, αλλά να εκφράσουμε την αξιοπιστία της δράσης μας για να οδηγήσουμε σε αποκλιμάκωση”, είπε.
“Η στάση μας πρέπει να παραμείνει αμυντική, αλλά να εκφράσουμε την αξιοπιστία της δράσης μας για να οδηγήσουμε σε αποκλιμάκωση”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, “Η επιχείρηση “Ασπίδα”, υπό τον συντονισμό της Ελλάδας, είναι απόδειξη της συνεργασίας”, σημείωσε.
“Παρακολουθούμε στενά το λάθος της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στον Λίβανο και να επιτεθεί στη Λίβανο αλλά και τη δράση του Ισραήλ που ανταποκρίθηκε στη δράση της Χεζμπολάχ. Σκοπός μας είναι να σταματήσει η Χεζμπολάχ κάθε επίθεση. Και θα πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου. για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις. Η αποστολή μας είναι αμυντική”, ανέφερε.









