«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.
«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ξεκαθαρίζοντας ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών.
Εκλογές, για τις οποίες ξεκαθάρισε εκ νέου ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2023, δεσμευόμενος ότι ο ίδιος δεν θα γίνει παράγοντας επίσπευσης της πολιτικής αστάθειας -απέκλεισε έτσι, εκ νέου, τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
«Tο ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές» είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος, χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια.
«Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης» είπε και προσέθεσε ότι «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου».
Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.
Λίγο μετά, εν μέσω επιδοκιμασιών από το πλήθος που τον χειροκροτούσε όρθιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Στις απειλές της Τουρκίας, απαντάμε “όχι”, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση και τον εξοπλισμό της χώρας.
Ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 250 ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα φοιτητικής στέγης αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με αέριο.
«Όχι, κύριε Ερντογάν»
«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.
«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».
«Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις, η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, παρά την πληθώρα πτυχιούχων. Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019. Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας» υπογράμμισε.
Για επισύνδεση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη: «Επιχειρησιακό λάθος»
«Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επισήμανε πως «η δράση της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη» και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την ακύρωσή της.
Οι προκλήσεις του χειμώνα
«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες εν όψει του χειμώνα» υπογράμμισε.
«Η δράση της Ρωσίας δημιουργεί προηγούμενο για κάθε πρόθυμο τοπικό ταραχοποιό. Η ενεργειακή κρίση προκαλεί οικονομική κρίση. μετατρέποντας η Μόσχα το φυσικό αέριο σε όπλο, μπορεί να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ο φόβος τυλίγει την κοινωνία. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιτραφεί στον κ. Πούτιν. Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση: Στον πόλεμο στην Ουκρανία είμαστε με τον αμυνόμενο. Εχουμε κι έναν λόγο παραπάνω, ξέρουμε τι σημαίνει η απειλή από γείτονες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν αρκεί αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι ότι οι Βρυξέλλες κινούνται στο ρυθμό των ελληνικών προτάσεων. Η στήριξή μας θα είναι συνεχής. Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Ξεκινά ήδη στο Δημόσιο, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει με κίνητρα και αντικίνητρα για να μετέχουν και οι πολίτες. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει την αυήξηση στο φυσικό αέριο που είναι δέκα φορές πάνω, τόνισε.
«Θα οδηγήσω τη χώρα ξανά στο ξέφωτο. Οποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και να αναμετρηθούμε. Είμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας τετραετίας. Οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν το χρόνο της τετραετίας. Θέλουμε την Ελλάδα στο φως του 2030. Η δυναμική μας στο αύριο» κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
protothema.gr