Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Μητσοτάκης: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο – Ελεγχόμενο το άνοιγμα»

Μητσοτάκης: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο – Ελεγχόμενο το άνοιγμα»

Μία ημέρα μετά το διάγγελμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για τις πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για οργανωμένο και ελεγχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, δήλωσε ότι “το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο”.

Την ίδια ώρα κάλεσε τους πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν και άσκησε σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας λαϊκισμό τη συζήτηση για τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών.

Στα της οικονομίας έκανε λόγο για “σταδιακή αποσωλήνωση”, ενώ όταν η συζήτηση έφτασε στα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “άψογο” τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αποκάλυψε ότι είχε δώσει σαφή οδηγία στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη και εκτίμησε ότι δεν θα αργήσει μία συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αποφάσεις για το Πάσχα

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την περίοδο του Πάσχα αλλά και τα δεδομένα που έκριναν απαραίτητη την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

“Απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. “Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο”, σημείωσε.|

“Λάθος η περίπτωση της Νέας Σμύρνης”

“Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε τον καιρό σύμμαχο και το μεγάλο σύμμαχο που είναι τα εμβόλια.

“Είναι εξαίρεση” είπε για το …κίνημα της πλατείας και τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. “Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία”, συνέχισε και είπε ότι “αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή”, συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Η επιχείρηση “Ελευθερία”, το ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο και οι έλεγχοι του Πάσχα

“Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο εξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. “Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα”, τόνισε και είπε ότι “μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διαθεσή μας”, σημειώνοντας πως από τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέους τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. “Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά”, υπογράμμισε.

“Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;”, συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ποιους αφορά

“Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

“Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο” τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και είπε ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.

Για τους αρνητές σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και για τα self test υπήρχε καχυποψία. “Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας”, συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε.

“Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη”, προσέθεσε.

“Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης”, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός”

Σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων, είπε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί. “Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών”, ανέφερε. “Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός”, υπογράμμισε.

“Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας – και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση – είναι θλιβερό”, προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. “Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιους”, τόνισε.

“Σταδιακή η αποσωλήνωση της οικονομίας”

Αμέσως μετά, η συζήτηση πήγε στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας, με φόντο τον αντίκτυπο της πανδημίας.

“Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

“Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης”, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.