Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση των νέων καμερών για την καταγραφή παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη, με τις πρώτες 100 συσκευές να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι λεγόμενες «έξυπνες κάμερες», που έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται στους δρόμους της Αττικής, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που φαίνεται να υιοθετεί η πολιτεία και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οδικής παραβατικότητας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Πρόκειται εξάλλου για ένα πρόβλημα με ιδιαίτερα βαριές κοινωνικές συνέπειες, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 50 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα κάθε μήνα.
Η φιλοσοφία πίσω από την τοποθέτηση των καμερών, οι οποίες μονοπωλούν σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, βασίζεται στην αποτροπή.
Η συνεχής επιτήρηση, σε συνδυασμό με τα αυστηρά πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, θεωρείται ότι θα οδηγήσει στον περιορισμό επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών και στην επικείμενη συμμόρφωση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Πιο συγκεκριμένα και όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, οι πρώτες 100 κάμερες παραβίασης ερυθρού σηματοδότη έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν δοκιμαστικά, ενώ μέσα σε διάστημα περίπου δέκα ημερών έχουν καταγραφεί περίπου 10.000 παραβάσεις κόκκινου.
Σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 4, λοιπόν, η παραβίαση του κόκκινου φαναριού εντάσσεται στην κατηγορία Ε4, με χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα 60 ημερών.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν οι παραβάσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται σε διάστημα μόλις δέκα ημερών με γνώμονα τις 10.000 παραβάσεις που ήδη εντοπίστηκαν και το πρόστιμο για τον ερυθρό σηματόδοτη, ενδέχεται να φτάνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σε μηνιαία βάση, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αγγίξει τα 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση τα έσοδα να φτάσουν θεωρητικά έως και τα 252 εκατομμύρια ευρώ!
Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο της εγκατάστασης καμερών θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς, με στόχο έως το 2026 να λειτουργούν περισσότερες από 2.000 έξυπνες κάμερες σε όλη τη χώρα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τόσο την οδική ασφάλεια όσο και τα δημόσια έσοδα από τις βεβαιωμένες παραβάσεις.









