Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Η μοναδική φωτογραφία ενστόλου Εβραίου αντιστασιακού στην Αιτωλοακαρνανία

Η μοναδική φωτογραφία ενστόλου Εβραίου αντιστασιακού στην Αιτωλοακαρνανία

Του Λίνου Υφαντή,

Η Εβραϊκή κοινότητα είχε έντονη παρουσία στο Αγρίνιο τα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί άρχισαν τις συστηματικές διώξεις στις αρχές Οκτωβρίου του 1943. Τότε  εκατοντάδες Εβραίοι των κοινοτήτων  του Αγρινίου και άλλων πόλεων όπως της Χαλκίδας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Βόλου,  Λάρισας,  και Πάτρας εγκαταστάθηκαν με την προστασία του ΕΑΜ στα κοντινότερα βουνά.

Ένα από αυτά φαίνεται να είναι ο Άγιος Βλάσιος λόγω της προέλευσης της συγκεκριμένης φωτογραφίας από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Απεικονίζει τον Ιάκωβο Γιουσουρούμ  με στολή και εξοπλισμό αντάρτη στον Άγιο Βλάσιο Αγρινίου στα τέλη του 1943. Είναι η μοναδική εικόνα ενστόλου Eβραίου αντιστασιακού που σώζεται από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο ίδιος εμφανίζεται στη δεύτερη φωτογραφία του άρθρου ένα χρόνο αργότερα με τον αδελφό του Μωυσή στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.

Εκτός από τον Γιουσουρούμ καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις και άλλων εβραίων όπως του Λέων Μάτσα, οι οποίες διέφυγαν στο κοντινό χωριό Ψηλόβραχος της σημερινής Δ.Ε. Παρακαμπυλίων.

Όπως και ο ίδιος άλλωστε αναφέρει σε μαρτυρία του, “οι Εβραίοι του Αγρινίου ήταν οι μόνοι που δεν καταγράφηκαν, ούτε στάλθηκε κανένας από αυτούς στα κρεματόρια. Όλοι συμμετείχαν στην αντίσταση. Μάλιστα ο Γερμανός Διοικητής ακολουθώντας την διαταγή του 1943 που υλοποιούσε το πογκρόμ των Εβραίων στην Ελλάδα ανέφερε ότι κανέναν Εβραίο δεν βρήκε στο Αγρίνιο γιατί όλοι έφυγαν για τα βουνά και την αντίσταση”.

Ο Μάτσας κλείνει με την περιπλάνηση του στα Βουνά του Παναιτωλικού Όρους, περνώντας από τον ¨Αγιο Βλάση στη Χούνη και καταλήγοντας στον Ψηλόβραχο, όπου εκεί μέλη της οικογένειας του παρέλαβαν με άλογα και άλλοι πήγαν με τα πόδια.

Αναλυτικά διαβάστε τη μαρτυρία του σε παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr  εδώ.

: https://www.jewishmuseum.gr/

Ο παραπάνω εικονιζόμενος Ιακώβ Γιουσουρούμ με τον αδελφό του Μωυσή, στο σιδηροδρομικό σταθμό Κορίνθου, ένα χρόνο αργότερα, το 1944, μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Steven Bowman, “Η Αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα”. Πηγή: www.lifo.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.