Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Το μοναδικό μνημείο πεσόντων στρατιωτών σε Βαλκανικούς-Μικρασιατική εκστρατεία

Το  μοναδικό μνημείο πεσόντων στρατιωτών σε Βαλκανικούς-Μικρασιατική εκστρατεία

smoliana1

Το μοναδικό στην περιοχή του Αγρινίου. 

Του Λίνου Υφαντή.

Φόρο αίματος πλήρωσαν πολλοί νέοι άνθρωποι από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή που στρατεύτηκαν στους Βαλκανικούς πολέμους και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Η ιστορία τους ξέχασε και μαζί με αυτούς ξέχασε τα ονόματα της.

Το μοναδικό μνημείο που έχει απευθείας και συγκεκριμένη  αναφορά στους στρατιώτες είναι το μνημείο που βρίσκεται στο Ελαιόφυτο της Δ.Ε. Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου. Η παλαιά ονομασία του χωριού είναι Σμόλιανα.

Είναι ταφικής κατασκευής, έχει ως κύριο άξονα έναν σταυρό και στη μέση του ξεπροβάλλει ένας άγγελος με ένα ανθισμένο στεφάνι, που συμβολίζει τη δόξα. Ο σταυρός τελειώνει σε πλάκα κατασκευασμένη με την τεχνοτροπία αρχαίας επιτύμβιας στήλης, η οποία χρησιμοποιούνταν στην ταφική τέχνη της αρχαιότητας.  Εκεί υπάρχει μια ευδιάκριτη επιγραφή, πάνω ακριβώς από φλόγα που σιγοκαίει στο βωμό: “Η κοινότης Σμολιάνου εις τα ενδόξως πεσόντα τέκνα αυτής  κατά τους πολέμους”. Και η βάση ολοκληρώνεται με λογότυπο που αναφέρει 1912-1922 στο κέντρο ενός διάκοσμου, που διανθίζεται με όπλα του 1821 και στεφάνια δόξας. Το μνημείο στηρίζεται σε μια βάση, στην οποία υψώνονται τέσσερεις οριζόντιοι μικροί ορθογώνιοι πυλώνες.

Το μνημείο φτιάχθηκε οπωσδήποτε πριν το 1930 γιατί τότε τα Σμόλιανα μετονομάστηκαν σε Ελαιόφυτο (ΦΕΚ 251/17-7-1930).  Μνημείο με παρόμοιο περιεχόμενο είναι η “Μικρασιάτισσα” στον Άγιο Κωνσταντίνο, έχει όμως ως θέμα την προσφυγιά και όχι αποκλειστικά τον Έλληνα στρατιώτη. Παραπλήσιο περιεχόμενο έχει και το μνημείο πεσόντων στην Πλατεία Δημάδη, δεν αναφέρεται όμως σε συγκεκριμένη εποχή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Βάνα

    Μπορούμε να μάθουμε από κάπου τα ονόματα των πεσόντων αυτών της Αιτωλοακαρνανίας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.