Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Μόνο συστημένη η αποστολή καρτών και pin από τις Τράπεζες

Μόνο συστημένη η αποστολή καρτών και pin από τις Τράπεζες

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών αποφάσισε πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αποκλειστικά με συστημένη επιστολή κάρτες αναλήψεων, πιστωτικές κά, στους πελάτες τους.

Με αυτή την απόφαση το Ειρηνοδικείο δικαίωσε μια 76χρονη που είχε πέσει θύμα κλοπής της κάρτας και του κωδικού της, τα οποία είχαν σταλεί με απλό ταχυδρομείο.

Το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του (αριθμός 3446/2019) υποχρεώνει για πρώτη φορά τα τραπεζικά ιδρύματα στο πλαίσιο της προστασίας και ασφάλειας των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους σε αποστολή των επίμαχων στοιχείων μόνο με συστημένη επιστολή, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται ρητά στον κανονισμό και δίκαιο των τραπεζών.

Η 76χρονη έπεσε θύμα κλοπής της νέας κάρτας αναλήψεων, η οποία της είχε αποσταλεί από την τράπεζα μαζί με τον κωδικό αριθμό pin στην διεύθυνσή της, ώς απλή αλληλογραφία. Μάλιστα οι δράστες πρόλαβαν και σήκωσαν περίπου 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό της γυναίκας.

Το θύμα ανακάλυψε τι είχε συμβεί αρκετές ημέρες μετά και όταν πήγε στην τράπεζα για να μάθει τι είχε συμβεί με τη νέα κάρτα. Εκεί της είπαν πως τόσο η νέα κάρτα, όσο και το νέο PIN είχαν αποσταλεί ταχυδρομικά μέσω των ΕΛΤΑ, με απλή αλληλογραφία, αντί συστημένης επιστολής.

Εκεί την ενημέρωσαν πως με τη νέα κάρτα είχαν γίνει αναλήψεις που έφταναν τις 2.000 ευρώ, με την συνταξιούχο να διαμαρτύρεται έντονα και να υποβάλλει παράλληλα αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών.

Παράλληλα ζήτησε να επαναπιστωθούν τα παράνομα αναληφθέντα ποσά, αλλά η Τράπεζα, όχι μόνο ήταν κατηγορηματικά αρνητική, αλλά αποποιήθηκε οιανδήποτε ευθύνη της.

Με την προσφυγή της και συνήγορό της τον κ. Αριστείδη Καραμπασιάδη, η 76χρονη ζήτησε να της καταβάλλει η Τράπεζα το ποσό των παράνομων αναλήψεων καθώς και ποσό 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το δικαστήριο (ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου) διέταξε την Τράπεζα να πιστώσει στον λογαριασμό της 76χρονης το ποσό που της αφαίρεσαν άγνωστοι, ενώ επιδίκασε και ποσό 200 ευρώ ως αποζημίωση για την βλάβη που προκλήθηκε στην προσφεύγουσα, από ενέργειες υπαλλήλων της τράπεζας. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κλπ).

Πηγή: newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.