Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Ερώτηση Νίκου Μωραϊτη για τους παραγωγούς που μένουν εκτός εξισωτικής

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραϊτης, θίγει το θέμα του αποκλεισμού δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης μετά και από τον επανακαθορισμό των «μειονεκτικών» περιοχών.

Το θέμα αφορά άλλωστε άμεσα και παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του agrinionews.gr ΕΔΩ.

Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου «να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Για τον αποκλεισμό δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης από τον επανακαθορισμό των “μειονεκτικών” περιοχών.

Η νέα πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, ξαναμοιράζει την πίτα της εξισωτικής αποζημίωσης αποκλείοντας χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Όπως και οι προηγούμενες, η νέα οριοθέτηση γίνεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το κέρδος. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ (μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.α.) θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων που είδαν την εξισωτική που ελάμβαναν να μειώνεται μέχρι και 50% από το 2016.

Οι επιδοτήσεις και ο τρόπος χορήγησής τους, όλα αυτά τα χρόνια , είχαν ως στόχο τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης παραγωγής και γης για λογαριασμό των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η θέση του ΚΚΕ για την κατανομή των επιδοτήσεων, που είναι χρήματα των λαών της ΕΕ, είναι να κατανέμονται με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στοχεύοντας στη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.