Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Με τοτεμικές μορφές του Θ. Παπαγιάννη ξεκίνησαν στη «Διέξοδο» οι Γιορτές Εξόδου 2019

Με τοτεμικές μορφές του Θ. Παπαγιάννη ξεκίνησαν στη «Διέξοδο» οι Γιορτές Εξόδου 2019

Με μια εντυπωσιακή  έκθεση άνοιξε το περασμένο Σάββατο  η αυλαία των φετινών Γιορτών Εξόδου 2019 στο Μεσολόγγι.

Πρόκειται για την έκθεση Μεσολόγγι/Πολυτεχνείο – πορεία προς την Ελευθερία του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη και της συζύγου του ζωγράφου Σύνης Παπαγιάννη που διοργάνωσε  και παρουσιάζει για ένα δίμηνο ο Κοινωφελής Πολιτιστικός  Οργανισμός «Διέξοδος»  στις αίθουσες του  ομώνυμου Ιστορικού Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Από νωρίς ο πεζόδρομος της Ραζή-Κότσικα  είχε πλημμυρίσει  από φιλότεχνους που ήλθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος για δούν  από κοντά τα έργα του διάσημου γλύπτη. Να θαυμάσουν τα δεκάδες ξύλινα  γλυπτά  τοτεμικών μορφών σε υπερφυσικές  διαστάσεις,  που είναι φτιαγμένα από τα καμένα ξύλα και πάσης φύσεως ανακυκλώσιμα υλικά που συγκέντρωσε μετά την  πυρπόληση  του Πολυτεχνείου του 1995  ο καλλιτέχνης καθώς και τα εκατοντάδες μικρά  κεραμικά (τερακότες)  των προσώπων που πραγματοποιούν την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο  Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της «Διεξόδου», Νίκος Κορδόσης, που καλωσόρισε τον Θόδωρο Παπαγιάννη  «συστήνοντάς» τον παράλληλα σε όσους δεν τον γνώριζαν.  Έτσι μίλησε για   τον «καλλιτέχνη που έχει το μέγιστο προσόν να μην κραυγάζει και να μην φωνασκεί, για τον ακαδημαϊκό δάσκαλο που ξέρει να αφουγκράζεται τους εσωτερικούς κραδασμούς των ανθρώπων, για τον καλλιτέχνη που  μπορεί και  παντρεύει την βαθειά του ευαισθησία με την  σοβαρότητα,  και  την ιστορία με την τέχνη και τέλος για τον  άνθρωπο  που τον διακρίνει η σεμνότητα, η ταπεινότητα και η σιωπή του Ηπειρώτη».

«Συστήνοντας» στη συνέχεια τη ζωγράφο  Σύνη Παπαγιάννη,   μίλησε για τις επιρροές που δέχθηκε  από τους δασκάλους της  Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά  και για την απόδοση   του τοπίου του Μεσολογγίου  «με την φωτεινότητα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού  προσδίδοντάς του  χρώματα ζωντανά, όπως το μπλέ της λιμνοθάλασσας και το λευκό των πυραμίδων του αλατιού, μέσα απ΄το οποίο πηγάζει,  όπως είπε,  μια εικόνα αισιοδοξίας που τόσο πολύ ανάγκη έχει η από δεκαετιών  ξεχασμένη από την Κεντρική Εξουσία Ιερή Πολιτεία του Μεσολογγίου».

Στη συνέχεια ο  Θόδωρος Παπαγιάννη,  έκπληκτος από την κοσμοσυρροή που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «Διεξόδου», ευχαρίστησε  και αναφέρθηκε στην επιθυμία που είχε από  την νεαρά του  ηλικία  να εκπληρώσει το χρέος του στο Μεσολόγγι με την διοργάνωση μιας εκθέσεως αντάξιας της ηρωικής Εξόδου και της θυσίας των αγωνιστών της.  Έτσι  δημιούργησε  «έργα καμωμένα από μια άλλη ηρωική έξοδο. Από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου σμίλεψε και αποτύπωσε υπερβατικές μορφές, τρομακτικές, καψαλισμένες απ΄τη φωτιά και το μπαρούτι  που παραστέκουν,  παρακολουθούν ή και κατευθύνουν τους εκατοντάδες εξοδίτες  την ώρα της εθελούσιας πορείας τους προς τον θάνατο».

Την έκθεση, σύμφωνα με τα καθιερωμένα,  εγκαινίασε ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος κηρύσσοντας παράλληλα και την επίσημη έναρξη των  15θήμερων εκδηλώσεων των Γιορτών Εξόδου 2019.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 26 Μαίου και θα λειτουργεί  καθημερινά (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) με ελεύθερη είσοδο   από τις 11:00 το πρωί  έως τη 1:00 το μεσημέρι και από τις  7:30  το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ ενώ για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών ή εκδρομέων  η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες τις εβδομάδος μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (26310 51260).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.