Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021

Αγρίνιο: «Μουντζούρωσαν» τους τοίχους του 21ου Δημοτικού ενώ ακόμη βάφεται!

Αγρίνιο: «Μουντζούρωσαν» τους τοίχους του 21ου Δημοτικού ενώ ακόμη βάφεται!

Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του Συλλόγου Γονέων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου το γνωστό πρόβλημα έκανε την επανεμφάνισή του: οι νεαροί που θέλουν να αφήνουν την υπογραφή τους πάνω στα κτήρια γιατί έτσι νιώθουν ότι κυριαρχούν στην περιοχή, ξαναχτύπησαν.

Ενώ το σχολείο ακόμη βαφόταν, εκείνοι άφησαν την «υπογραφή» τους πάνω στους τοίχους. Όχι τίποτε σπουδαίο καλλιτεχνικά, όχι κάποιο γκράφιτι που θα του έδινε κάποιος την πίστωση της ανάγκης για έκφραση κι άλλα παρόμοια… ανοιχτόμυαλα θεωρήματα. Είναι απλά κακοτεχνίες με μόνο στόχο τον βανδαλισμό και την σοβινιστική επιβολή της προσωπικής κυριαρχίας.

Όπως έγραψε ο Σύλλογος: «Πριν καλά -καλά τελειώσουν οι εργασίες ελαιοχρωματισμού στο σχολείο μας, κάποιοι “έξυπνοι” έβαλαν την υπογραφή τους…ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ…»

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι με απλούς αφορισμούς για «ντροπή τους» ή με χαρακτηρισμούς όπως «έξυπνοι» δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια λύση στο πανελλήνιο αυτό ζήτημα. Οι πόλεις και ειδικά οι δημόσιοι χώροι είναι παραδομένοι σε μια συγκεκριμένη αισθητική και συνθηματολογία στις οποίες κλείνουν το μάτι αρκετοί τριγύρω μας. Ή απλά κάνουν πως δεν τις βλέπουν λόγω δειλίας.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και αρχές πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Για παράδειγμα, να αποφασίσουν αν αυτές οι πράξεις είναι μαγκιά ή αλητεία. Είναι έκφραση ή φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι… κεκτημένο ή σφετερισμός. Και από κει και πέρα να δράσουν.

Αφού, μάλιστα, απαντηθεί το ερώτημα αν πρέπει τα σχολεία να φυλάσσονται ή αν απέτυχε το μοντέλο του «ανοιχτού χώρου» όπου ο καθένας κάνει ό, τι γουστάρει. Ή μάλλον κάνει ό, τι γουστάρει ο πιο δυνατός ή όποιος είναι σε κάποια ομάδα ενταγμένος, ποδοσφαιρική, ιδεολογική, «περιοχική» ή άλλη.

Όταν απαντηθούν αυτά- και σταματήσει το χάιδεμα αυτιών- μπορούν να αποφασιστούν δράσεις που θα πείσουν τις νεότερες ηλικίες ότι αυτό είναι ασχήμια και επικυριαρχία και όχι ελευθερία και έκφραση. Μέχρι τότε θα υπάρχουν μόνο καταγγελίες κι ευχολόγια.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Το παράδειγμα το δίνουμε οι “μεγάλοι” .
    Κάνουμε ο,τι μας αρέσει χωρίς σεβασμό σε κανέναν και σε τίποτα.
    Μην περιμένουμε λοιπόν κάτι καλύτερο από τους νεότερους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.