Παρασκευή, Φεβρουάριος 15, 2019

Σιμόπουλος,Μουσάς, Αστρονομικές Ενώσεις και άλλοι επιστήμονες συλλυπήθηκαν για τον Ευθύμιο Παπαναστασίου

thymiospapanastasiou1 Η απώλεια του ιατρού  Ευθύμιου Παπαναστασίου συγκίνησε εξέχοντα πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας της Αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε πολλοί εξ αυτών είχαν αποδεχθεί προσκλήσεις του εκλιπόντα και τίμησαν την πόλη του Αγρινίου με την παρουσία τους. Η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος στην οποία ο Ευθύμιος Παπαναστασίου ήταν Πρόεδρος κοινοποίησε  ενδεικτικά τα  συλλυπητήρια μηνύματα που έλαβε μέχρι τώρα από :
α) Από  Διονύσιο Σιμόπουλο, επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδίου Πλανηταρίου:
Αγαπητοί φίλοι,

Είχα διαβάσει σε κάποιο βιβλίο ότι στον Επιτάφιό του ο Περικλής ανέφερε πως η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται, γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. Όλοι όσοι γνώρισαν, έστω και επιδερμικά, τον αγαπητό μας γιατρό, ξέρουν πολύ καλά ότι ο Θύμιος Παπαναστασίου, δεν είχε ούτε έχει ανάγκη επαίνων η βραβεύσεων γιατί ολόκληρη η ζωή του ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση, επειδή ακριβώς συμπεριλαμβάνεται όντως ανάμεσα σους αρίστους.

Γιατί ο γιατρός ήταν πρώτα απ’ όλα «αγάπη», με την ίδια έννοια που εννοούσε πριν από μερικές ημέρες ένας φίλος όταν έγραφε ότι: «Μόνο η αγάπη χωράει στις αποσκευές σου. Αυτή που πήρες και αυτή που έδωσες. Μόνο η αγάπη υπάρχει. Γι’ αυτό είσαι εδώ.» Κι αγαπούσε ο γιατρός μας πολύ, όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και τ’ αστέρια! Ιδιαίτερα τ’ αστέρια! Και οργάνωσε ολόκληρη ομάδα αστροφιλίας για να διαδώσει την αγάπη του αυτή σ’ ολόκληρη την περιοχή. Και χάρη σ’ αυτή του την αγάπη δημιούργησε και μια ολάκερη σειρά περιοδικών για την διάχυση ευρύτερα της αγαπημένης του επιστήμης της αστρονομίας.

Δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε, γιατί όπως έλεγε κι ο Κώστας Ουράνης: «τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε». Ας είναι ανάλαφρο το χώμα της Αγρινιώτικης γης που θα τον σκεπάσει αύριο.

Παρακαλώ να μεταφέρετε στους οικείους του αγαπητού μας συναδέλφου αστρόφιλου τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον χαμό του.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

ΔΠΣ

Dionysios P. Simopoulos
Director Emeritus
Eugenides Planetarium
387 Sygrou Avenue
17564 Paleo Faliro
Athens, Greece

β) Από καθηγητή Πανεπιστημίου Ξενοφών Μουσά:
Αγαπητοί φίλοι αστρονόμοι της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας
Παρακαλώ δεχθείτε τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Προέδρου.
Συνεχίστε το έργο του.
Σας παρακαλώ εκφράστε στην οικογένεια του τα συλλυπητήρια μου και διαβεβαιώστε ότι οι σκέψεις μου είναι μαζί τους.
Ξενοφών Διον. Μουσάς
Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος)
Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής
Τμήμα Φυσικής
Σχολή Θετικών Επιστημών
γ) Από Αστρονομικό Παρατηρησιακό Όμιλο Λάρισας
Εκ μέρους των μελών του Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας, σας εκφράζω τη θλίψη μας για την απώλειά σας και παρακαλώ να μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια  στην οικογένεια  του εκλειπόντος.

Για τον A-Polaris,
Στέφανος Σοφολόγης
δ) Από Πρόεδρο Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου:

Τα θερμά μας συλλυπητήρια

για την εκδημία του αγαπημένου μας Ευθυμίου Παπαναστασίου, που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του για την ίδρυση της Αστρονομικής Εταιρείας σας. Ήταν άνθρωπος ζωντανός και ενθουσιώδης και ανέδειξε την Εταιρεία σας με τους διάσημους ομιλητές που καλούσε στο Αγρίνιο.

Παρακαλούμε πολύ να διαβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και με πρώτη ευκαιρία να μας στείλετε ένα σύντομο βιογραφικό με τη φωτογραφία του για να τα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος του «Ουρανού».

Κ. Μαυρομμάτης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.