Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

«Με το δεξί» το ξεκίνημα στη νέα κανονικότητα – Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα

«Με το δεξί» το ξεκίνημα στη νέα κανονικότητα – Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα

Η συντριπτική πλειοψηφία πολίτων και επιχειρηματιών τήρησε το τρίπτυχο «ΧΑΜ» – Συνεχίζονται οι έλεγχοι – Από 100 έως 1.500 ευρώ τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των καταστημάτων.

Περισσότερο τη συνέχεια της «συλλογικής επιτυχίας» της Ελλάδας, παρά την μετάβαση σε μια νέα φάση θύμιζε η χθεσινή πρεμιέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς με δημιουργικό άγχος αντιμετώπισε η συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο άνοιγμα καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από 42 ημέρες.

Με ειδικές οδηγίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες προσήλθαν χθες σε μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά με την ίδια ευλαβική προσήλωση στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το δόγμα «ΧΑΜ», δηλαδή Χέρια – Αποστάσεις – Μάσκες.

Παρότι η κίνηση στις οδικές αρτηρίες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά) ήταν αισθητά αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η τήρηση των αποστάσεων, αλλά και των προδιαγραφών σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν σχεδόν συντριπτική, την ώρα που εντατικοί ήταν χθες οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, αλλά και αυξημένη η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών για τυχόν παραβάσεις ως προς τις μετακινήσεις.

Αγχωμένοι οι επιβάτες σε μετρό, λεωφορεία – Φορούν μάσκες, τηρούν αποστάσεις

Εκτός από το συλλογικό αίσθημα ευθύνης, τυχόν «παραφωνίες» ως προς τη συμμόρφωση με την νέα κανονικότητα ξόρκισαν χθες και οι γραμμές πέντε Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που εκδόθηκαν χθες το βράδυ, «ναρκοθετώντας» το πεδίο των επίδοξων παραβατών. Ο… «τιμοκατάλογος» των προστίμων, τα οποία θα βεβαιώνει η ΕΛΑΣ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

· 300 ευρώ πρόστιμο εξαιτίας της μη χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

· 150 ευρώ για τη μη τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο

· 150 ευρώ για το Δημόσιο – ιδιωτικές επιχειρήσεις

· 150 ευρώ σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή όταν οι οδηγοί ταξί έχουν υπεράριθμους επιβάτες

· 1.000 ευρώ σε κομμωτήρια για την μη τήρηση λίστας ραντεβού, όπως και των κανόνων υγιεινής και αποστάσεων εσωτερικά του καταστήματος

· 2.000 ευρώ σε ΚΤΕΟ για μη τήρηση ραντεβού.

Σε μια συμβολική κίνηση, πέρα από τα ελεγκτικά σώματα, αυτοψία χθες πραγματοποίησε στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας που επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να διαπιστώνει ιδίοις όμμασι ότι «υπήρχε κίνηση στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, κυκλοφόρησε ο κόσμος και τηρήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας. Η πρώτη μέρα πήγε καλά για τα καταστήματα που λειτούργησαν», καθώς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες.

Εξίσου ικανοποιητική υπήρξε και η εικόνα τήρησης από πλευράς των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με επίκεντρο τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα, όπου είχαν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις στις αποβάθρες, αλλά και σημάνσεις τήρησης των αποστάσεων εντός των συρμών. Με την επιβατική κίνηση να είναι αυξημένη σε σχέση με το τελευταίο διάστημα -απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από τις εποχές προ πανδημίας- 300 «βοηθοί επιβατών» παρείχαν χρηστικές πληροφορίες από νωρίς χθες το πρωί στους κεντρικούς σταθμούς, διευκολύνοντας τους επιβάτες με την τήρηση των νέων κανόνων προστασίας.

Με… μάσκες κυκλοφόρησαν και οι οδηγοί ταξί, αφού η επιστροφή στην νέα κανονικότητα έφερε τους εργαζόμενους πιο κοντά στους χώρους εργασίας, αλλά σε διαφορετικές τροχιές. Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι μεταβαίνουν από τις 7 έως τις 9 το πρωί, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε δύο κύματα, από τις 9 έως τις 10 το πρωί, οπότε και ανοίγουν πλέον τα επιτρεπόμενα, εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτική παραμένει στο εξής η χρήση μάσκας για πελάτες:

· Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί

· Στα Ασανσέρ

· Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Και ειδικά για τους εργαζόμενους, εκτός από τους παραπάνω χώρους και στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Τα κομμωτήρια, άλλωστε, πρωταγωνίστησαν στην πρώτη ημέρα μετάβασης στην νέα κανονικότητα, καθώς τα ραντεβού έχουν ήδη καλυφθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Δηλωτικά της συλλογικής άμυνας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην πανδημία είναι και τα 110.000.000 γραπτά μηνύματα που δέχτηκε το 13033 τις τελευταίες 42 ημέρες, με την αναλογία να ξεπερνά τα 1.818 το λεπτό.

Παρότι το σύστημα ελέγχου των μετακινήσεων μέσω του 13033 ή της γραπτής βεβαίωσης αποτελεί πια παρελθόν, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις είναι ακόμη εδώ, όπως περιγράφεται στις σχετικές ΚΥΑ, καθώς απαγορεύεται:

· Η μετακίνηση εκτός νομού ή σε νησιωτικές περιοχές

· Οι κοινωνικές συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων

· Η έναρξη επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στους κωδικούς ΚΑΔ, που προβλέπεται να λειτουργούν από χθες.

Στην αφετηρία της κιόλας, «στη φάση που ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες, θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες περιπτώσεις νοσηλείας και δυστυχώς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές» περιέγραψε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «όπου χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα σε συγκεκριμένους χώρους και περιοχές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, θα το κάνουμε», ανακοινώνοντας παράλληλα παράταση καραντίνας στο Κρανίδι για 7 ημέρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που βαδίσαμε ως τώρα. Γιατί μόνο τηρώντας τα μέτρα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με σιγουριά στα επόμενα εξίσου σημαντικά στάδια» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χαρδαλιάς, διαψεύδοντας, ωστόσο, «κάποια fake news που κυκλοφορούν και που αφορούν στα μέτρα». Συγκεκριμένα, «δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 ως τις 06:00, όπως κυκλοφορούν κάποιοι», παραπέμποντας σε υφιστάμενες συστάσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνοδεύονται από πρόστιμα.

Στον αντίποδα, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται στο εξής το ερασιτεχνικό ψάρεμα, όχι όμως η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Παρά το γεγονός ότι η διεξοδική περιγραφή κανόνων για την νέα φάση της πανδημίας, αλλά και η προσπάθεια εμπέδωσης κάθε πτυχής τους από μέρους των πολιτών είναι διαρκής -ακόμη και τα Σαββατοκύριακα- η εικόνα μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα βαραίνει τους προβληματισμούς των ειδικών, αλλά και κυβερνητικών στελεχών.

Στον απόηχο της συγκέντρωσης των εργατικών συνδικάτων, παρουσία και του ΚΚΕ, στην πλατεία Συντάγματος ανήμερα την Πρωτομαγιά και παρά τη χρήση προστατευτικών μέσων από πλευράς των διαδηλωτών, η χθεσινή διαδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος στο ίδιο σημείο και με αισθητά λιγότερες προφυλάξεις από μέρους των παρευρισκομένων (μεταξύ των οποίων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25) εντείνει την αίσθηση χαλαρότητας. Το ίδιο και ο συνωστισμός στην παραλία του Φλοίσβου που παρατηρήθηκε χθες, παρόλο που «ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη. Υπάρχουν και άλλες μάχες, πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε καθημερινά», όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, απαριθμώντας στα 36.230 τα άτομα που έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα και έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, προκειμένου να «αφοπλιστεί» όσον το δυνατόν ο ιός.

Γεωργία Σαδανά

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.