Την τελευταία του πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο ο κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός σε ηλικία 91 ετών (γεννήθηκε το 1933 στα Φιλιατρά) και κατάφερε να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο χώρο των κατασκευών.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του
Ήταν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας που έδινε κι εκείνη, όπως ολόκληρη η Ελλάδα, τη μάχη για την επιβίωση. Κι όμως ο μικρός Μπάμπης αγάπησε το σχολείο και ξεχώρισε στα γράμματα, ακόμη κι αν τότε όλα αυτά έμοιαζαν πολυτέλεια μπροστά στην επιβίωση. Η αγάπη του για τα γράμματα τον έκανε να ονειρεύεται τις σπουδές του, ακόμη κι αν η οικογένειά του επέμενε να μπει στη χωροφυλακή.
Εκείνος όμως είχε άλλα σχέδια. Ήταν τη δεκαετία του ’50 όταν ο νεαρός πια Μπάμπης περνούσε το κατώφλι του Πολυτεχνείου. Αφήνοντας πίσω τα αγαπημένα του Φιλιατρά, είχε έρθει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ακόμη κι αν τότε δεν το γνώριζε… μια νέα, φιλόδοξη ζωή ξεκινούσε για εκείνον στην πρωτεύουσα.
Η αρχή της… ανόδου και οι πρώτες μεγάλες δουλειές
Ο Μπάμπης Βωβός σπουδάζει και ταυτόχρονα ξεκινά να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός σε τεχνικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Το 1957 αποδεικνύεται έτος ορόσημο για τον ίδιο αφού κάνει μια γνωριμία, εξαιρετικά καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του. Ο Μπάμπης Βωβός γνωρίζει δύο εργολάβους από τη Μύκονο με τους οποίους γίνονται συνεργάτες. Στήνουν εταιρεία και ξεκινούν να χτίζουν το ένα κτήριο μετά το άλλο. Οι συνεργάτες του είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Παναγιώτης Φαμέλης.
Το πρώτο μεγάλο κτήριο ήρθε το 1968, όταν στη διάρκεια της δικτατορίας, έχτισαν το τότε υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη γωνία Αλεξάνδρας και Τρικούπη. Λίγα χρόνια αργότερα, οι κ. κ. Ζουγανέλης και Φαμέλης αποχωρούν από την εταιρεία. Απτόητος ο Μπάμπης Βωβός ιδρύει τη δική του κατασκευαστική εταιρεία το 1974, τη «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» και τότε ξεκινά η εποχή της μεγάλης δόξας.
Ο επιχειρηματίας χτίζει το πρώτο του κτηριακό συγκρότημα γραφείων, στον αριθμό 32 επί της οδού Κηφισίας. Ήταν το πρώτο γυάλινο κτήριο που θύμιζε… τα πολυτελή κτήρια της Νέας Υόρκης, αλλά που, όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα «δεν είχε τις ίδιες προδιαγραφές». Το 1975 ο Μπάμπης Βωβός συμμετείχε στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου. Τα επόμενα χρόνια, η «αυτοκρατορία» του συνέχισε να γιγαντώνεται… Το διάστημα 1977-1978 κατασκευάζει τον πύργο «Atrina», το γυάλινο εμπορικό κέντρο στην Κηφισίας, σε συνεργασία με ξένους αρχιτέκτονες και καυχιέται πως δημιούργησε ένα από τα ασφαλέστερα κτήρια στον κόσμο. Ήταν τότε η έναρξη μιας κατασκευαστικής πορείας δίχως προηγούμενο…
Το 1987 ολοκληρώνει το «Agora». Ήταν τότε που η Λεωφόρος Κηφισίας άρχισε να γεμίζει με γυάλινα κτήρια, αλλάζοντας πρόσωπο μια για πάντα. Όλα τα νέα κτήρια φέρουν τη «βούλα» του Μπάμπη Βωβού.
Το 1992 αλλάζει ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και ο «γίγαντας» των κατασκευών αρχίζει να βάζει το όνομά του στην οροφή κάθε κτηρίου που κατασκευάζει, προκειμένου να «μην απειληθούν τα σχέδιά» του, όπως ομολογούσε.
Η προσωπική ζωή
Ο Μπάμπης Βωβός παντρεύτηκε το 1963 τη Μαίρη, με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά. Τον Άρη, τη Νάταλι και την Άντα. Η Νάταλι ήταν άνθρωπος που διατηρούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ και δεν απασχόλησε πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό όμως δεν ίσχυε για τα αδέλφια της. Ο Άρης και η Άντα απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές τα μίντια με τη ζωή τους, γεμάτη πολυτέλειες, εκκεντρικότητες και κοσμικότητες. Ζούσαν τη ζωή τους σε όλο της το μεγαλείο και δεν το έκρυβαν…
Ο Άρης Βωβός αποφοίτησε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με το πτυχίο του, ως πολιτικός μηχανικός, μπήκε «στην αυτοκρατορία» που είχε στήσει ο πατέρας του. Εξίσου γνωστός ήταν όμως και για την αγάπη του για την ταχύτητα, ενώ οι επιδόσεις του ως ραλίστα εντυπωσίαζαν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Συνολικά, κέρδισε τέσσερα ελληνικά πρωταθλήματα ράλι…
Η «αυτοκρατορία»
Λίγο πριν την έλευση του 2000, το 1999, τα έσοδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού πολλαπλασιάζονται, με τον επιχειρηματία – και το δημιούργημά του – να περνούν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» υπήρξε ηγέτιδα εταιρεία στην Ελλάδα στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Από την ίδρυσή της, κατασκεύασε περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τ.μ. Για πολλά χρόνια η φήμη της ήταν εξαίρετη, καθώς έβαζε τη «βούλα» της στην ανάπτυξη πρωτοποριακών ακινήτων που μετατρέπονταν σε ορόσημα κατά μήκος των κεντρικών αρτηριών της Αθήνας.
Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, σιγά σιγά άρχισε να αναλαμβάνει ενεργό δράση στην εταιρεία ο Άρης Βωβός. Η νέα εποχή και το «φρέσκο» μυαλό έδειχναν ως επιτακτική την ανάγκη για επενδύσεις σε νέους τύπους ακινήτων, πέραν των γραφειακών κτηρίων, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά ακίνητα. Και μπορεί η εταιρεία να κατασκεύασε ένα εμπορικό κέντρο στο Νέο Φάληρο, ωστόσο πολλά σχέδια έμειναν… μακέτες. Η έλευση της οικονομικής κρίσης και το «κραχ» στην αγορά ακινήτων άλλαξαν άρδην τα δεδομένα…
Το «πλήγμα» στο Βοτανικό και η αρχή του τέλους
Η πτώση για την «αυτοκρατορία» του Μπάμπη Βωβού δεν άργησε να έρθει. Η κρίση έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της, ενώ το μεγάλο πλήγμα για τον Όμιλο ήρθε με τα σχέδια για τον Βοτανικό. Μπάμπης και Άρης, πατέρας και γιος, «τρέχουν» τις διαδικασίες για το φιλόδοξο έργο του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, ωστόσο υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει το έργο, μετά από προσφυγές φορέων και κατοίκων της περιοχής και το project μένει τελικά… μισό. Εκείνο ήταν άλλωστε και το πρώτο… σχέδιο διπλής ανάπλασης της περιοχής, ενώ το νέο σχέδιο διπλής ανάπλασης αναβίωσε μόλις η τότε κυβέρνηση…
Το πιο σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του δανεισμού του Ομίλου για να προχωρήσει το έργο στο Βοτανικό, αποτέλεσαν την «ταφόπλακα» για τη «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική». Το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η άλλοτε κραταιά οικογένεια της Αθήνας κλήθηκε να διαχειριστεί έναν δυσθεώρητο όγκο οφειλών, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να την «πνίγουν».
Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν η οικογένεια Βωβού κατέθεσε αίτημα ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Λίγο καιρό αργότερα, ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη προς το δημόσιο, ύψους 1.010.000 ευρώ. Καταβάλλει εγγύηση και αφήνεται ελεύθερος. Το προχωρημένο της ηλικίας του και οι διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση επιβαρύνουν, όμως, την υγεία του…
Ο Όμιλος χάνει όχι μόνο την αίγλη του, αλλά και την ισχύ του. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ο κλοιός ολοένα και σφίγγει. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για το σχέδιο εξυγίανσης, με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου να περνάει στις τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν μεταβιβάσει μεγάλο μέρος του σε επενδυτές. Τι κι αν η «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» προσέφυγε κατά του δημοσίου για να αποζημιωθεί για το ημιτελές εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, τελικά δεν δικαιώθηκε ποτέ.
Τα θεμέλια της «αυτοκρατορίας» γκρεμίζονται, με τις ένδοξες στιγμές της οικογένειας Βωβού να έχουν μπει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…
Η νέα σύλληψη
Ο επιχειρηματίας συνελήφθη εκ νέου στην περιοχή της Κηφισιάς από το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή.
Βρέθηκε εκτός φυλακής, καθώς οι συνήγοροί του ετοίμασαν προσφυγή στο Αυτόφωρο προκειμένου να γίνει συγχώνευση των ποινών του, ώστε να προχωρήσει στη δοσοποίηση και την εξαγορά της ποινής. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η προσφυγή του Μπάμπη Βωβού έγινε δεκτή και ο ίδιος θα καταβάλλει σε 24 δόσεις το εξαγοράσιμο κομμάτι της ποινής, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021.
Να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί ο Μπάμπης Βωβός να μεταφερθεί στις φυλακές Ναυπλίου, τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ η διαδικασία αποφυλάκισής του ήταν ήδη σε εξέλιξη. Προτού αποφυλακιστεί, ο Μπάμπης Βωβός κρατήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και της κλονισμένης υγείας του.