Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Μπαράζ πολιτικών αντιδράσεων για τις απολύσεις στον Νηρέα

Μπαράζ πολιτικών αντιδράσεων για τις απολύσεις στον Νηρέα

Mετά την τοπική κοινωνία, τα  σωματεία και την αυτοδιοίκηση του Ξηρομέρου  τη σκυτάλη των αντιδράσεων παίρνει και ο πολιτικός κόσμος για τις απολύσεις 32 φυλάκων από την επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας».

 Ανακοίνωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου: Πένθιμη καμπάνα απολύσεων απ’ τον «ΝΗΡΕΑ»: Ακούει κανείς;

Με τις ομαδικές απολύσεις στον “Νηρέα”, ηχεί πλέον λυπητερά η καμπάνα για το μέλλον της απασχόλησης στην περιφέρεια, και το ερώτημα είναι αν άκουσαν κάτι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι. Τριάντα δύο οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα και η γιγάντωση με την συγχώνευση των leaders του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, προανάκρουσμα για τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση, που σύμφωνα με τη συνήθειά της ξεκινάει την οποιαδήποτε ενίσχυση από τους πλέον ισχυρούς, θα έπρεπε να θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, την διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας. Αν, μέσω της επικοινωνίας, επιχειρήσει να βαφτίσει το ψάρι των ιχθυοτροφείων κρέας, οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι δραματικές.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα για να ανακληθούν οι 32 απολύσεις. Η αναδιάρθρωση του κλάδου δεν πρέπει να έχει ως θύματα τους εργαζόμενους αλλά, αντίθετα, να γίνεται στην βάση διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής

Σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας που οι θέσεις ανεργίας αυξάνονται καθημερινά κι ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαλαλούσε παντού και υποσχόταν διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση επιδοτώντας μάλιστα τις θέσεις εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη και οργή την απόλυση 32 εργαζομένων από τις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας.

32 οικογένειες της περιοχής του Αστακού έρχονται αντιμέτωποι με το πολύ δύσκολο φάσμα της ανεργίας με άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιχείρηση απολαμβάνει διευκολύνσεις με αντάλλαγμα την παροχή εργασίας στους κατοίκους. Τα κέρδη λοιπόν για την εταιρεία αυξάνονται και οι κάτοικοι μένουν άνεργοι.  Για το λόγο αυτό  διαβεβαιώνουμε ως Κίνημα Αλλαγής πως θα σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση να γίνει άμεση ανάκληση της απόφασης. Τέρμα ο εμπαιγμός με την κάλυψη της κυβέρνησης.

Ερώτηση  βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Να ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών «ΝΗΡΕΑΣ»

Την ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει με ενισχύσεις τις επιχειρήσεις, αυτές προσχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα με προκλητικό τρόπο αδιαφορώντας για δεσμεύσεις που έχουν πάρει.

Συγκεκριμένα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που ενισχύθηκε πρόσφατα λόγω του κορονοϊού από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και στον οποίο εξελίσσονται αναδιαρθρώσεις με εξαγορές, συνενώσεις, συγχωνεύεις, η επιχείρηση του ΝΗΡΕΑ προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων.

Η διοίκηση απέλυσε 15 εργαζόμενους που εργάζονταν σαν φύλακες στην επιχείρηση με πολλά χρόνια εργασίας στην επιχείρηση ακόμα και εικοσιπέντε (25) έτη και με πρόσχημα την έλλειψη επαγγελματισμού την οποία τώρα διαπίστωσαν.

Βέβαια η πραγματικότητα βρίσκεται στο ότι η επιχείρηση παραδίδει τη φύλαξη σε εταιρία security G4S. Έτσι, αντί η διοίκηση να πάρει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση για να μην υπάρχουν ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα όπως το 2018 με συνάδελφο των απολυμένων εργαζομένων, ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους και προχωρεί στις απολύσεις.

Η διοίκηση του ΝΗΡΕΑ θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από εκεί που το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών, προετοιμάζει και νέες απολύσεις προσθέτοντας τις στις τωρινές, αλλά και σε όσες είχαν προηγηθεί.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την ασυδοσία των επιχειρήσεων και της συγκεκριμένης, με το μπαράζ των απολύσεων στο κλάδο, την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε με αφορμή την πανδημία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί,

  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες απολύσεις.
  • Με τι ποσά έχει επιδοτηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και αν για τη λήψη τους υπήρχαν όροι διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας.
  • Πως η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

 

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους Π.Γ. της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, π. αν. Υπουργού Εργασίας: Να ανακληθούν ΤΩΡΑ οι 32 απολύσεις στις Ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό.

Οι 32 απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είναι απάνθρωπες, βάρβαρες αδικαιολόγητες και σπρώχνουν στην ανεργία, την φτώχεια την απόγνωση και την απελπισία 32 οικογένειες.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει η συγκεκριμένη επιχείρηση να επωφελείται με κέρδη από την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής και να την φορτώνει μόνο με προβλήματα, αντισυνδικαλιστικές πρακτικές, εργατικά ατυχήματα και κοινωνική αναλγησία.

Να ανακληθούν ΤΩΡΑ, οι 32 αυτές απολύσεις. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει για να τις αποτρέψει. Εκλέχτηκε για να κυβερνά και όχι για να κάνει τον τροχονόμο στις αυθαιρεσίες κοινωνικά ανάλγητων εργοδοτών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Εύη

    Οι πολιτικοί της Ν.Δ που εκλέγονται στο νομό μας, έλεγαν προεκλογικά ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας από τα προγράμματα απασχόλησης και τα σχέδια ανάπτυξης στην περιοχή μας μετεκλογικά. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουμε μια καλή γεύση ! Που είναι τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας ,το κοινοφελες στους δήμους , πότε θα τρέξουν ; Έχετε συναίσθηση του τι γίνεται έξω , πόσο δύσκολα τα βγάζει ο κόσμος πέρα ή είστε κλεισμένοι σαν την Αντουανέτα στον πύργο σας; Κατεβείτε από το συννεφάκι σας και κάντε έργα. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος να χρυσοπληρωνει οργανισμούς (ΔΕΗ ,ΝΕΡΟ ) υπέρογκους λογαριασμούς ,ΕΝΦΙΑ και το κακό συναπάντημα .Οι καλοχαιρετες ,στις επόμενες εκλογές εύχομαι να πιάσουν πάτο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.